Kredi Hesaplaması Yapılırken Nelere Dikkat Edilmeli?

Kredi başvurularınızı yapmadan önce sizler için hazırladığımız bu ufak rehberi incelemenizi tavsiye ediyoruz.


İhtiyaçlarınıza yönelik kredi başvurunuzu yapmadan önce ihtiyaç duyduğunuz tutarı hesaplayarak bankalar arasındaki detaylı bir karşılaştırma yapmalısınız. Kredi hesaplama ve karşılaştırması yapılırken ilk olarak bankaların uyguladıkları faiz oranlarına daha sonra ise maliyet oranlarına bakılmalıdır. Bu hesaplamalar yapılırken ek masrafları da mutlaka göz önünde bulundurmanız gereklidir.

Hangi Masraflar Araştırılmalı?

İnsanların bu konuda yaptığı en büyük hatalardan birisi sadece faiz oranlarını hesaplayarak kullanılacak olan krediye karar vermesidir. Dosya masrafları, yıllık maliyet oranları ve ilave masrafları hesaplamadığınız zaman sürpriz sonuçlar ile karşılaşabilirsiniz. Bazı bankalar faiz oranlarını düşük tutarak bu tür masrafları yükseltip toplam geri ödeme tutarını yükseltme yolunu tercih ederler.




Kredi hesaplamanızı yaparken göz önünde bulundurmanız gereken bir diğer önemli nokta size belirtilmiş olan vade süresi ve faiz oranları arasında denge olmalıdır. Vade süresinin kısa olması faiz oranlarının da bir o kadar düşük olmasını sağlar. Genel olarak müşterilerine kredi sunmakta olan tüm bankalar, tahsilat süreleri uzadıkça faiz oranlarında gözle görülür büyük artışlar uygularlar.

Bireysel İhtiyaç Kredisi

Bireysel ihtiyaç kredisi almak istiyorsanız en fazla dikkat etmeniz gereken nokta faiz olmalıdır. Dosya masrafları da hemen ardından kontrol edilmesi gereken önemli bir detaydır. Yeni yasal düzenlemeler ile birlikte dosya masrafları kullanılacak olan kredinin binde 5’lik kısmı ile sınırlandırılmaktadır. Bu bağlamda 10.000 TL’lik bir ihtiyaç kredisi almak istediğiniz zaman dosya masraflarınızın maksimum 50 TL olması gereklidir.

Konut Kredileri

Konut kredilerindeki hesaplamalarda dosya masrafı, faiz oranı ve ekspertiz ücretleriyle komisyon bedelleri göz önünde bulundurulmalıdır. Konut kredileri uzun vadeli olan krediler oldukları için faiz oranlarındaki en ufak farklılıklar sizlere toplam geri ödemede büyük bir yükseliş olarak geri gelebilir. Ekspertiz ücretleri, komisyon bedelleri ve dosya masrafları da göz önünde bulundurulmalıdır. Bu oranların tamamı anlaşma yapacağınız ve konut kredisi almayı düşündüğünüz bankanın şartlarına göre değişebilmektedir.

Hangi tür krediyi almak istiyorsanız öncelikli olarak bankalar arasında tüm detayları göz önünde bulundurarak araştırma yapmalı ve kendinize en uygun şartları bulana kadar acele etmeden beklemeniz gerekmektedir.

Diğer Makaleler