İller Bankası Satılık Gayrimenkuller, İcradan Satılan Evler, Konutlar, Daireler





İller Bankası’ndan satılık gayrimenkuller, bir devlet bankası olan İller Bankası’nın gereksinim duymadığı taşınmazlarını ilan.gov.tr üzerinden sattığı taşınmaz mallarını ihtiva eder. 11 Haziran 1933 yılında, 2301 sayılı kanuna dayanarak kurulan banka, belediyeler bankası olarak da bilinir. Tüzüğü gereğince sadece belediyelere yönelik çalışmalar yapmaktadır. Su Artıma Tesisleri, su taşıma boru sistemleri gibi belediye çalışmalarını desteklemek, kredi sağlamak üzere kurulmuştur. Bu yazımızda İller Bankası’ndan satılık arsalar ve lojmanlar konusunu inceleyeceğiz. “İller Bankası satılık gayrimenkul nasıl alınır, karlı mıdır?” gibi sorulara birlikte yanıt arayacağız.

İller Bankası’ndan Satılık Gayrimenkuller

İller Bankası’ndan satılık arsa gibi taşınmazların normal piyasadaki emsallerinden daha uygun fiyatlara satıldığına dair bir inanış bulunuyor. Aslında İller Bankası’nın bir kamu bankası olması bunda temel etkeni oluşturuyor. Diğer bankalara nazaran İller Bankası gayrimenkulleri, satılışı ve fiyatları bakımından farklılıklar gösterir. Normal bankacılık hizmeti gören bankalar, ipotekli krediler karşılığında taşınmaz satışı gerçekleştirirken, İller Bankası, kişilere kredi açmaz ve buna bağlı taşınmazlar da elde etmez. Asetlerinde kurumlara ait arsalar, geçmiş dönemde kullanılmış ve süresi dolan taşınmazlar bulundurabilirler. Bir zaman sonra İller Bankası A.Ş. Yatırım ve Koordinasyon Dairesi Başkanlığı’nın ilan.gov.tr internet sitesi üzerinden fazla taşınmazları sattığı görülür.

İller Bankası’ndan Satılık Gayrimenkul Almanın Yararları Nelerdir?

İller Bankası’ndan satılık taşınmaz almak piyasadaki taşınmazlara göre daha uygun fiyatlı olabilmektedir. Zira ihale usulü yapılan satışlarda, belirlenen muhammen bedel üzerinden fiyatlandırılmış olan gayrimenkul için ilk teklifi veren olduğunuzu ve başka teklif gelmediğini düşündüğümüzde karlı bir alışveriş sağlamış olursunuz. Ancak diğer bankalar gibi e-ihale tarzında satışların yapılmadığını ve fiziki olarak ihale salonunda bulunmanız gerektiğini de bu noktada belirtelim.

İller Bankası’ndan Satılık Taşınmazların Fiyatları Nasıl Belirlenir?

İller Bankası’ndan satılık gayrimenkuller için fiyatlar muhammen bedel üzerinden belirlenmektedir. Muhammen bedeli açıklamak gerekirse, bir bilirkişinin satışa konu taşınmaz hakkında oluşturduğu ekspertiz raporunda bulunan satış tutarıdır.

İller Bankası’ndan Satılık Gayrimenkulleri Nasıl Satın Alırım?

İller Bankası’ndan satılık taşınmazlar almak için öncelikle idareden ihale dokümanının satın alınması gerekir. Normal bankalar için geçirilen süreçten çok farklı bir süreç bu aşamada karşınıza çıkacaktır. Söz konusu ihale dokümanını bir ücret karşılığında almanız ve ihale dosyanıza koymanız gerekmektedir. Yoksa söz konusu ihaleye katılamazsınız. İlan.gov.tr üzerinden beğendiğiniz bir taşınmaz için ihaleye fiziken katılmanız gerekmektedir.

İhale Dokümanını Ücretsiz Görebilir Miyim?

İhale dokümanını ücretsiz görebilirsiniz. Bunun için şartnamede bulunan idarenin gösterdiği adresi dikkate almalısınız. İdare, Kaynak Geliştirme Daire Başkanlığını referans olarak gösteriyorsa, İller Bankası A.Ş. Kaynak Geliştirme Daire Başkanlığı 8.Kat Kızılırmak Mah. Ufuk Üniversitesi Cad. No:12 06510 Çukurambar Çankaya/ANKARA adresinden görebilirsiniz.

İller Bankası’ndan Satılık Gayrimenkuller İçin Teminat Ödeyecek Miyim?

Evet, İller Bankası’ndan satın alacağınız gayrimenkuller için ihaleye girerken geçici teminat ödemeniz gerekecektir. Açık arttırma ihalesine katılacağınız taşınmazların her biri için taşınmaz muhammen bedelinin yüzde 1’i kadar geçici teminat ödemeli ya da yüzde 1 teminat tutarı kadar teminat mektubu vermelisiniz. Geçici teminatı ödemek istiyorsanız, İller Bankası EFT Merkezi TR63 0000 4000 0193 3000 0999 99 IBAN numaralı hesaba ödeme yapmalısınız.

İller Bankası Satılık İhalesine Katılım İçin Gerekli Belgeler Nelerdir?

İller Bankası’ndan satılık arsa ihalelerine katılmak istiyorsanız aşağıdaki belgeleri de ihale dosyanıza eklemeniz gerekiyor.
  • Gerçek kişiler için resmi kimlik belgenizin fotokopisi, ikametgâh belgesi,
  • Tüzel kişiler için yetki belgesi, noter tasdikli imza sirküleri, ticaret sicil gazetesi fotokopisi,
  • Ortaklık oluşturulduğu takdirde ortaklık beyannamesi,
  • Vekalet verilecekse noterde düzenlenmiş vekaletname,
  • İhale dosyasına ödenen tutarı gösterir makbuz,
  • İhalesine katılmak istediğiniz taşınmazın geçici teminat makbuzu ya da geçici teminat mektubu ve teyidi,
  • Teklif alma şartnamesi ve ekleri.

İller Bankası Satılık İhalelerinden Çıkarılmak

İller Bankası satılık gayrimenkul ihalelerine girdiğiniz zaman ihale ortamını bozacak, ihaleyi engelleyecek fiillerden kaçınmanız gerekir. Ortamı bozan, ihale huzurunu kaçıran katılımcılar; ihale başkanının isteğiyle ihale salonundan dışarı çıkarılır. Şartnameye göre bu gibi durumlar için ihale katılımcıları önceden uyarıldıklarını ve bu kurallara uyacaklarını belirtmiş sayıldığından, hiçbir itiraz haklarının olmayacağını da peşinen kabul etmiş olurlar.

Teminat Bedeli İadesi veya İade Edilmemesi Durumu

İller Bankası gayrimenkulleri için teminat bedeli iadesi alabilmeniz ilk durum ihalenin İler Bankası tarafından iptal edilmiş olmasıdır. Bu durumda İller Bankası yapmış olduğunuz geçici teminat ödemesini tarafınıza iade edecektir. Geçici teminatın iadesi sırasında, geçici teminatı yatırdığınız süreyle iade süresi arasında herhangi bir hak iddia edemezsiniz.
Birinci ve ikinci sıraları paylaşan ihale kazananları dışında kalan tüm katılımcıların geçici teminatları, ihale tarihinden itibaren 20 gün içerisinde ihaleye katılanlara ya da avukatlarına elden teslim edilir.

Aynı zamanda ihale sonuçlanmış ve satış üzerinize kalmışsa, bu durumda izlemeniz gereken prosedürü takip etmezseniz, yatırmış olduğunuz geçici teminat iade edilmeyecek ve bankaya gelir olarak eklenecektir.

Bununla birlikte ihaleyi kazanamadığınız takdirde de geçici teminat bedeli tarafınıza iade edilecektir.

İller Bankası ihalelerinde birinci kazanan satın alma yetkisini kaybettiğinde ikinci sıradaki hak sahibine satış için tebligat yapılabilir. Bu durumda İlk hak sahibinin geçici teminatı irat edilmiş olacaktır. Fakat ikinci sıradaki hak sahibi de on beş iş günü içerisinde gerekli satın alma girişiminde bulunmazsa, onun da geçici teminatı bankaya gelir olarak kaydedilecektir. Ancak ilk sıradaki kazanan yükümlülüklerini yerine getirmiş ve satın alma işlemi sonuçlanmışsa, ikinci sıradaki kazananın geçici teminat bedeli iade edilir.

İller Bankası’ndan Satılık Gayrimenkuller İçin Kredi Çekebilir Miyim?

İller Bankası satılık taşınmazlardan birinin sahibi olabilmek için kredi çekmeniz mümkün. Ancak unutulmaması gereken bazı noktalar da bulunmaktadır. Öncelikle konut kredilerini dilediğiniz bankadan kullanabilirsiniz. Kredibilitenizin olduğundan ve kredinizin ihale sürecine yetişeceğinden emin olmanız, işi kolaylaştıracaktır. Ancak aksi bir durum gerçekleşirse; kredinizi ihale sonrası satın alma sürecinde kullanamazsanız ve gerekli ödemeyi İller Bankası’na yapamazsanız hem taşınmazı satın alamazsınız hem de geçici teminatınızı kaybetmiş olursunuz.

Sitemiz üzerinden konut kredilerini incelemek isterseniz Konut Kredileri sayfamızı inceleyebilir ve size en uygun konut kredisini bulabilirsiniz.

İller Bankası Satılık Taşınmaz Alınırken Nelere Dikkat Etmeliyim?

İller Bankası taşınmazlarını satın almadan önce ya da alırken bazı noktalara dikkat etmeniz, ilerleyen süreçlerde daha rahat hareket etmenizi sağlayacaktır. Her şeyden evvel ilan.gov.tr üzerinden ya da İller Bankası Kaynak İhale sayfası üzerinden beğendiğiniz bir taşınmaz için başvurmadan ve geçici teminat yatırmadan önce dikkatli bir inceleme yapmanızı öneriyoruz. İller Bankası ekseriyetle arsa satışları gerçekleştirdiğinden öncelikle bu arsaların konumlarını incelemelisiniz. Banka tarafından satılan hiçbir taşınmaz için garanti verilmemektedir. Mülkte kiracı, işgalci, vefa ya da şuf’a hakkı olup olmadığı tarafınızdan araştırılmalıdır. İmar, iskân, alan ve tapu bilgileri gerekli mercilere gidilerek incelenmelidir. İleride oluşacak uyuşmazlıkları önlemek için mutlaka bu noktalara dikkat edin.

Şartnamede alenen belirtildiği üzere, katılımcılar önceden fiziki olarak da taşınmazları incelemiş sayılmaktadır. Bu yüzden satış sonrasında ayıp, gizli ayıp, eksiklik, hasar gibi nedenlerle satıştan vazgeçilmesi söz konusu değildir. Vazgeçmeniz durumunda geçici teminat bedelinizi bankanın sermayesine bırakmış olacaksınız.
Sorumluluklarınızı bilmeli, tüm şartnameyi okuyup anladıktan sonra bir ihaleye katılmak için istek göstermelisiniz.


Diğer bankalardan satılık gayrimenkuller