T-Bank Satılık Gayrimenkuller, İcradan Satılan Evler, Konutlar, Daireler





T Bank’tan satılık taşınmazlar; banka tarafından ipotekli mesken, tarla, iş yeri, arsa gibi gayrimenkul malların T Bank tarafından aracı internet siteleri üzerinden satılmasını ifade eder. Normal şartlarda, spot piyasalardan yüksek fiyatlarla sahip olabileceğiniz taşınmazlara, bankalardan satılık ihaleleriyle uygun fiyatlara sahip olabilirsiniz. Taşınmaz piyasalarına nazaran daha uygun fiyatlarla satılıyor olmaları nedeniyle gayrimenkul ihtiyacı olanlar, gayrimenkul ürünlere yatırım yapmak isteyenler tarafından sıklıkla tercih ediliyorlar. Bu yazımızda “Turkland Bank’tan satılık gayrimenkuller nasıl alınabilir, T Bank’tan satılık taşınmaz ihalesine nasıl katılınır?” gibi merak edilen soruların yanıtlarını bulacağız.

T Bank’tan Satılık Gayrimenkuller Nereden Satılır?

Turkland Bank'tan satılık ya da farklı bir ifadeyle T Bank'tan satılık gayrimenkul ürünler, bir aracı internet sitesi olan INTENGO üzerinden satışa çıkarılır. Banka, gayrimenkullerini kendi internet sitesi üzerinden satışa çıkarmaktadır. Bununla birlikte bankalardan satılık gayrimenkul ürünler iki farklı yöntemle satışa çıkarılır; teklif usulü ve ihale yöntemi. T Bank, teklif usulü satışı tercih etmiyor, sadece INTENGO aracı internet sitesi üzerinden e-ihale yöntemiyle satışlarını gerçekleştiriyor. T Bank INTENGO sayfası üzerinden Turkland Bank'a ait taşınmazları inceleyebilir ve beğendiğiniz ürünler için teklif sunabilirsiniz.

T Bank'tan Satılık Gayrimenkuller

Ülkemizde çok adı bilinmese de T Bank'tan satılık gayrimenkul ürünler, bilinen taşınmaz piyasasına nazaran daha uygun fiyatlı olduğundan tercih edilir. T Bank, sadece 12 ilde 22 şubeyle faaliyet yürütüyor olsa da ülke genelinde pek çok müşteriye sahiptir. Bunda gelişen teknoloji en büyük etkendir. Banka, müşterilerine sağladığı kredi desteği sayesinde pek çok yönden piyasada finansman kolaylığı sunar. Tüm özel bankalar gibi amacı kredi finansmanı sağlayarak mevduat sahipleri ile birlikte faiz getirisi sağlamaktır. Bu amaçla ihtiyaç kredileri, konut kredileri, ipotekli ihtiyaç kredileri gibi krediler kullandırırlar.

Kişisel veya kurumsal olarak kullandırılan mortgage, konut kredisi, arsa kredisi gibi krediler, geri ödenemediklerinde batık krediler grubuna dahil olurlar. Banka ise batık durumda olan bu kredilerin geri tahsili için, ipotekli olarak kullandırdığı krediye karşılık, ipotek ettiği gayrimenkul ürünü satışa çıkarır. Önce icra dairesi tarafından satışa çıkarılan taşınmaz ürün, belirli bir zaman sonra banka tarafından satın alınır ve bankanın belirlediği kurallarla satışa çıkarılır. T Bank satılık gayrimenkul ürünlerinin satışını kendi internet sitesi üzerinden gerçekleştirmez. Bunun yerine aracı bir internet sitesi olan INTENGO platformunu satış için yetkilendirilmiştir. Farklı bir gelişme yaşandığında bu başlık altından bilgilerimizi güncelleyeceğiz.

T Bank'tan Satılık Gayrimenkul Almanın Avantajları Nelerdir?

T Bank'tan satılık gayrimenkul almanın en büyük avantajı taşınmaz piyasasına nazaran daha ucuz olmasıdır. Bunun da sebebi, başlangıç fiyatının ekspertiz raporu yoluyla bilirkişi tarafından belirlenmesidir.

Piyasaya Göre Uygun Fiyatlar

Normalde, serbest piyasa koşullarında bir taşınmaz sahibi olmak istediğinizde, taşınmaz sahibinin istediği fiyat yüksek olabilir. Dilediği şartları kişi, piyasa verilerini analiz ederek oluşturabilir ve piyasa hareketleri burada etkendir. Ancak bankalardan satılık gayrimenkuller, piyasa fiyatlarından nispeten etkilenmeden, bilirkişinin belki beş ay önce yaptığı analizle satılabilirler. Bu durumda taşınmaz piyasa koşullarından çok da etkilenmeyecektir.

E-İhale ile Normal İhale Farkları

T Bank'tan satılık ya da diğer bankalar üzerinden satılan taşınmazlar ile icradan satılık taşınmazlar arasında bir fark bulunuyor. Genelde bankalar e-ihale yöntemiyle satışları tercih ederken, icradan satışa çıkarılan kimi taşınmazlar açık ihale yöntemiyle satılırlar. Açık ihale ile bolca zaman kaybı ve masraf olacağı da düşünüldüğünden, e-ihale yönteminin hem zamandan tasarruf sağladığını hem de cüzi masraflar ile sonuca ulaştırdığını söyleyebiliriz. Açık ihaleler için idarenin bastırdığı ihale dokümanlarını ücretiyle satın almanız, fiziki olarak yapılacak olan ihalede hazır bulunmanız gibi şartlar bulunuyor. Oysa ki e-ihale ile yapılan satışlarda teminat, ihale katılım bedeli ya da hizmet bedeli gibi bir ücret dışında gideriniz neredeyse yoktur.

Batık Kredilerin Tahsili İçin Yapılan Satışlar

T Bank'tan satılık taşınmazların neden satıldığı ile ilgili, "bankalar neden gayrimenkul satar?" sorusunun da bir nevi cevabını verelim. Bankalar, batık kredilerinin geri dönüşü için ellerinde bulundurdukları taşınmazları satarlar. Zira ilk amaçları asla ellerinde gayrimenkul bulundurmak olmamıştır. Asli hizmet sahaları, kişi ya da kurumlara krediler yoluyla finansman sağlamak ve karşılığında da ticari bir kazanç olan faiz getirisi elde etmektir. Aynı zamanda mevduat sahiplerinden alınan finansman ile bu krediler verildiği için, mevduat sahiplerine de faiz öderler. Böylece bankacılık düzeni işlemeye devam edebilir. Ayrıyeten, ellerinde bulundurdukları taşınmazları iki sene içinde asetlerinden çıkarmazlarsa sermayelerine irat kaydetmek zorunda kalacakları için bu satışları gerçekleştirmeleri gerekir.

Bankalar Neden İcradan Satılık Gayrimenkul Alırlar?

Bankalar için batık kredilerini kurtarmak ve tahsil etmek oldukça önemlidir. Bu açıdan da icraya düşen taşınmaz ürünleri satın alarak kendi yöntem ve kurallarına uygun olarak satmak isterler. Devlet kanalıyla yapılan satışlarda muhammen bedel üzerinden teklif gelmemesi ya da bankanın belirlenen muhammen bedeli beğenmediği durumlarda banka, avukatları aracılığıyla taşınmazı satın alır. İsterse kendi internet sitesi üzerinden isterse de aracı siteler üzerinden satışa sunar.

Turkland Bank Taşınmazlarını Neden Kendisi Satmak İster?

Ticari birer işletme olan tüm özel bankalar gibi Turkland Bank da batık kredilerin tahsili için çalışmalar yapmak zorundadır. Batık kredilerin geri ödenmemesi durumundansa, ipotekli olarak elde ettiği taşınmazın satışından gelecek olan parayı istemesi sıradan bir süreçtir. Buradan elde edeceği geliri, yeniden finansman için kullanacak ve tüketici desteği sağlayacaktır. Mevduat hesabı sahiplerine ise, kullandıracağı kredilerden faiz getirisi sunarak ekonomik katkı sunacaktır. Bu nedenlerden dolayı taşınmaz satışlarını kendi bünyesinde ya da kendi oluşturacağı kurallar çerçevesinde aracı kurumlar ile yapmak istemesi anlaşılırdır.

T Bank’tan Satılık Taşınmaz Alırken Emlakçı Komisyonu - KDV Ödemezsiniz

Taşınmaz piyasalarından emlak satın alacağınız zaman bir emlakçı ile çalışmanız büyük kolaylıklar sağlayacaktır. Emlakçı size taşınmazı bulacak, sözleşmeleri hazırlayacak, tapu işlerinizde yardımcı olacak ve nihayetinde bunun karşılığında da sizden bir komisyon bekleyecektir. Ancak bankalardan satılık gayrimenkuller almak istediğinizde emlakçı komisyonu ödemezsiniz. Normal şartlarda emlakçıların alıcı ve satıcı tarafından yüzde 2 oranında komisyon aldığı bilinir. Aynı zamanda komisyonun bir KDV tutarı da olacaktır. Kaba bir hesapla, 100 Bin TL tutarında bir taşınmaz alacaksanız, 2 Bin TL komisyon olarak, 360 TL de komisyonun KDV’si olarak ödersiniz. Bu durumda tapu masrafları ve diğer masraflar hariç bu satın alım size 102 Bin 360 TL’ye gelecektir.

Fakat bankalardan satılık taşınmazlar alırken komisyon ve komisyonun KDV’sini ödemeniz gerekmeyecektir. Bununla birlikte bankalar fatura kesmeyen, fatura yerine dekont kesen kurumlardır. Bu yüzden de satışlarda KDV tutarından muaftırlar. Doğal olarak sizin de KDV ödemeniz gerekmez.

Turkland Bakn’tan Satılık Gayrimenkullerin Fiyatları Nasıl Belirlenir?

T Bank’tan satılık taşınmazlar, icra daireleri aracılığıyla ilk kez satışa çıkacaklarında, icra daireleri fiyatın belirlenmesi amacıyla ekspertiz şirketlerinden rapor düzenlemesini ister. Bilirkişi raporu oluşturarak, taşınmazın muhammen bedelini belirler. Bu aşamada gayrimenkul henüz bankanın elinde değildir. Banka eğer muhammen bedeli az görürse, taşınmazı avukatları aracılığıyla satın alarak kendi malları arasına katar. Böylece Turkland Bank, taşınmaz üzerinde söz sahibi olur ve icra yönetmeliklerine bağlı kalmadan, kendi kuralları ve istekleri çerçevesinde satışı gerçekleştirebilme hakkına sahip olur. Banka, taşınmazı edindikten sonra dilerse ekspertiz raporunu güncelleyerek yeni bir muhammen satış fiyatı ortaya çıkarabilir. Böylece piyasada taşınmazın fiyatı da belirlenmiş olacaktır.

T Bank Satılık Gayrimenkuller Nerelerde Satılır?

Pek çok banka taşınmaz satışlarını e-ihale usulü ile ya kendi internet sitelerinden ya da aracı internet siteleri üzerinden gerçekleştirir. T Bank satılık gayrimenkuller de bankanın tercih ettiği INTENGO aracı internet sitesi üzerinden satışa sunulmaktadır. Bankanın şimdilik kendi internet sitesi üzerinden yaptığı bir satış bulunmadığı gibi INTENGO dışında bir aracı üzerinden de yaptığı bir satış bulunmamaktadır. Bu durumda bir güncelleme yaşanırsa, yazımızın bu bölümünü sizler için yeniden düzenleyeceğiz. INTENGO Turkland Bank linki üzerinden bankaya ait gayrimenkullerin satışa sunulduğu sayfayı ziyaret edebilirsiniz.

E-İhale İle T Bank’tan Satılık Gayrimenkuller İçin Teminat Öder Miyim?

Evet, e-ihale şartnamesine göre T Bank’tan satılık gayrimenkul satın almak için teminat bedeli ödemeniz gerekir. Teminat bedeli oranı ise yüzde 5 olarak sözleşmede yer almaktadır. Aşağıda detayıyla açıklayacağız ancak burada da belirtelim, INTENGO üzerinden Turkland Bank’a ait taşınmaz satın alacaksanız, öncelikle INTENGO’nun müşteri hizmetleri temsilcisi ile görüşmenizi öneriyoruz. Zira bankanın yayınladığı şartnamede teminat bedeli ödeneceği görülürken, INTENGO satış sayfasında bir ihale katılım bedeli ödeneceği belirtilmektedir. Teminat bedeli haricinde bir ödeme gerçekleşeceğinde bu durum alenen belirtilmelidir. Fakat daha detaylı bilgi için INTENGO müşteri hizmetlerini aramanızı öneriyoruz.

INTENGO Üzerinden T Bank’a Ait Taşınmaz Satın Almak

Bankalardan satılık gayrimenkuller çoğunlukla e-ihale yöntemiyle internet siteleri üzerinden satışa çıkarılırlar. Bir açık artırma yöntemiyle yapılan bu satışlarda, en yüksek teklif veren olduğunuzda satışa konu olan taşınmaz ürünü satın alma hakkı size verilecektir. Gerekli kriterler yerine getirildiğinde de satış üzerinize aktarılır. INTENGO da ülkemizde internetten taşınmaz satışının yapıldığı önemli sitelerden biridir. Bankanın istediği usullerde satışlar gerçekleştirir.

T Bank INTENGO Gayrimenkul Hattına Erişmek

T Bank’ın beğendiğiniz bir taşınmazı ile ilgili ilk yapmanız gereken şey INTENGO’nun gayrimenkul danışma hattını aramak olmalıdır. Gayrimenkul ile ilgili merak ettiğiniz tüm detayları, taşınmaz özelliklerini sormayı ihmal etmeyiniz. Daha önceleri bu aracı üzerinden bir gayrimenkul satın almadıysanız, ihale öncesi, sonrası süreçle ilgili merak ettiğiniz tüm konuları mutlaka öğrenmelisiniz. Danışma hattını aramadan önce gayrimenkul numarasını bir yere not ederseniz, danışmanın yardım etmesi kolaylaşacaktır. INTENGO Danışma Hattına 0 212 399 27 84 numaralı telefon üzerinden erişebilirsiniz.

INTENGO Sistemine Üyelik Gerçekleştirmek

T Bank’tan satılık gayrimenkulleri incelemek, şartnameye erişmek için sisteme üyelik gerekmez. Sisteme üye olmadan da taşınmazları inceleyebilirsiniz. Ancak beğendiğiniz bir taşınmaz için teklif yapmak istediğiniz durumda, sisteme üyelik gerçekleştirmeniz gerekiyor. Üyelik işlemi yapmak için kurumun gayrimenkul danışma hattını aramalı ve beğendiğiniz ürüne teklif vermek istediğinizi belirtmelisiniz. Sonrasında beğendiğiniz ürüne ait teminat bedelini bankaya ait hesap numarasına yatırmalı ve size SMS ile gelecek olan şifre yardımıyla sisteme giriş yapmalısınız. Ardından da beğendiğiniz ürüne teklifinizi gerçekleştirebilirsiniz.

Turkland Bank’tan Satılık Gayrimenkul İhaleleri İçin Başvuru Süreci Nasıl İşleyecek?

Turkland Bank’tan satılık gayrimenkul ürünlerle ilgili aracı kurum üzerinden yapılacak teklif bilgilerini, teklifin nasıl yapılacağını, ihale için hangi tutarların ödeneceğini ve gönderilecek olan evrakları bu başlık altında inceleyeceğiz.

INTENGO Aracısında Başvuru Süreci Nasıl İşler?

T Bank taşınmazlarına teklif vermek ve satın almak için INTENGO aracı kurumundan e-ihalelere katılmanız ve kazanmanız gerekir. Ancak bunun için klasik ihale yöntemleri kadar sıkıcı ve zor olmasa da bir başvuru süreci bulunuyor. Üyelik gerektirmeden e-ihale şartnamesine erişerek, şartnamede yazan tüm bilgileri, detayları öğrenmenizi öneriyoruz. İleride sorunlar yaşamamak için okuyarak neyi onayladığınızı bilmeniz oldukça önemlidir.

Teminat Tutarının Ödenmesi

T Bank’tan satılık taşınmazların satışları için banka genelde aracılar için ödenecek olan komisyon tutarını alıcılara ödetir. Bu komisyon tutarı için hizmet bedeli ya da ihale katılım bedeli adı kullanılır. İncelememiz esnasında INTENGO sitesi üzerinde ihale katılım bedeli ödeneceği ile ilgili bir bilgi gördük ancak T Bank’tan satışa çıkan taşınmazlar için şartnamede bununla ilgili bir bilgi yer almadığından sadece teminat bedelinin yatması gerektiğini söyleyebiliriz. Teminat bedeli bankanın hesabına yatıracağınız ve e-ihaleyi kazanmanız durumunda üstünü tamamlamanız gereken tutardır. Yani bir komisyon bedeli değildir.

Satılık gayrimenkul tutarının yüzde 5’i kadar bir bedeli, teminat bedeli olarak T Bank’ın TR13 0010 8000 0000 0004 4100 08 numaralı IBAN’ına ödemelisiniz. Sonrasında E-İhale şartnamesinin imzalı bir nüshasını diğer istenen belgeler ile Esentepe Mahallesi Müselles Sokak No:1/1 Onur İş Merkezi Kat 3 Şişli / İstanbul / Mecidiyeköy adresine kargo ile göndermelisiniz. Sözleşmenin bir kopyası sistem üzerinde saklanacaktır.

Yatırmanız gereken teminat tutarını basitçe hesaplayacak olursak, 100 Bin TL başlangıç fiyatına sahip bir taşınmaz için 5 Bin TL tutarında bir teminatı yukarıda yazılı IBAN hesabına yatırmalısınız. Bu tutarın bir komisyon bedeli olmadığını ve ihaleyi kazanmanız halinde, kalan tutarı da ödedikten sonra satış işlemlerinin başlatılacağını unutmayın.

Hangi Evraklar İsteniyor?

INTENGO aracısıyla imzaladığınız sözleşmeyle beraber teminat tutarı ödemenizi gösterir dekontu da ekleyerek aşağıda yazılı belgeleri, uygun aracının adresine kargoyla göndermelisiniz.
  • Gerçek kişiler ve tüzel kişiler için nüfus cüzdanı fotokopisi
  • Tüzel kişiler için sözleşme imzalayan kişinin yetkili olduğunu gösteren yetki belgesi fotokopisi
  • Tüzel kişiler için imza sirküleri
  • Tüzel kişiler için ticaret sicil gazetesi fotokopisi
  • Tüzel kişiler için vergi levhası fotokopisi

T Bank’tan Satılık Gayrimenkule Teklif Nasıl Verilir?


Turkland Bank’tan satılık taşınmaz ürünler için başvuru sürecini geçtiğinizi düşünürsek, artık beğendiğiniz ve sahibi olmak istediğiniz ürün için teklif verebilirsiniz. Sisteme giriş için T.C. kimlik numaranız ve aracının size SMS ile iletmiş olduğu şifrenizi kullanmalısınız. Sisteme girişinizin hemen ardından beğendiğiniz, teminat bedelini ödeyerek şartnamesini imzaladığınız taşınmazın ilan sayfasına gitmenizi öneriyoruz. Siz başvuru aşamasındayken nelerin değiştiğini; bir teklif olup olmadığını, başlangıç bedelinin yani muhammen bedelin güncellenip güncellenmediğini incelemelisiniz.

Teklif Oranı Ne Kadar Olmalı?

Satın almak istediğiniz taşınmaz ürün için en az minimum artış tutarı kadar teklif sunmanız gerekir. Bu noktada dikkat edilmesi gereken nokta, muhammen bedelin yani başlangıç fiyatının altında bir teklifte bulunamayacağınızı bilmenizdir. Dilerseniz minimum teklif tutarının üzerinde de teklif sunabilirsiniz. Teklif Ver butonuna basmanızın ardından teklif sisteme iletilecek ve ilk teklif verenseniz geri sayım başlayacak, ilk teklif veren değilseniz geri sayıma 30 dakika daha eklenecektir. Teklifinizi verirken, muhammen bedelin 100 Bin TL ve minimum artış tutarının 4 Bin TL olduğunu düşünürsek, 104 Bin TL ya da üzerinde bir teklifi sunmanız beklenir.

Hangi Taşınmazlara Teklif Sunabilirim?

Yalnızca teminat bedelini ödemiş olduğunuz ve e-ihale şartnamesini imzalamış olduğunuz taşınmaz ürünler için teklifte bulunabilirsiniz. Bunun dışındaki diğer taşınmazlara, o taşınmazlar için teminat tutarı ödemeden ve e-ihale şartnamesi imzalamadan teklifte bulunamazsınız.

Teklifimi Başkaları Görebilir Mi? Teklif Verebilir Mi?

Evet, teklif tutarınızı ve taşınmaza teklif verildiğini farklı alıcılar da görebilir. Aynı zamanda eğer e-ihale şartnamesi imzalamışlar ve teminat tutarı da ödemişlerse, bu durumda teklif de sunabilirler. Beğendiğiniz ve teklif verdiğiniz bir taşınmaz için farklı bir kullanıcı teklif verdiği anda INTENGO, sistemde bulunan e-posta adresinize bilgilendirme maili gönderecektir. Dilerseniz sonrasında teklifinizi artırarak yeni teklifinizi sunabilirsiniz.

İhale Nasıl İlerler? İhaleyi Nasıl Kazanırım?

T Bank’tan satılık taşınmaz için ihalede teklifinizi verdiğiniz anda sistem üzerinde bir sayaç işlemeye başlayacaktır. Bu bankanın belirlediği bir süre olup 5 ila 7 gün arasında bir süre olabilir ya da bankanın takdir edeceği bir süre olabilir. Eğer ihalenin son gününde, son 30 dakika kalaya kadar son ve en yüksek teklif size aitse, bu durumda ihaleyi kazanmış olacaksınız. Fakat son 30 dakika kalana kadar farklı bir alıcı teklif sunduysa, ihale süresine 30 dakika daha eklenecektir. Her teklif sayaca 30 dakika daha ekleyecektir. Nihayetinde son 30 dakika içinde teklif gelmezse ihale kapanacak ve en yüksek teklif sahibi ihaleyi kazanmış olacaktır.

T Bank’tan Satılık Taşınmazlar İçin Teminat Tutarını Hangi Durumlarda Geri Alabilirim?

Belirli şartlar gerçekleştiği takdirde T Bank’tan satılık taşınmazlar için ödemiş olduğunuz teminat bedeli banka tarafından size iade edilecektir. Aşağıda bu durumları sizin için listeledik.
  • Teminat tutarını ödemiş olsanız dahi ihalede taşınmaz için teklifte bulunmadıysanız,
  • Yapmış olduğunuz teklif, diğer tekliflerin gerisinde kaldıysa,
  • Geçerli sebeplerle banka ihaleyi iptal ettiyse,
  • Herhangi bir sebeple banka ihaleye girişinizi engellediyse teminat tutarı tarafınıza iade edilecektir.

Turkland Bank’tan Satılık Taşınmazları Taksitle Alabilir Miyim? Kredi Kullanabilir Miyim?

Banka tarafından şartnamede alenen belirtilmiştir ki, T Bank’tan satılık gayrimenkul ürünler, taksitli şekilde satılmazlar. Banka, satışa çıkardığı ve tarafınızdan kazanılan ürünü peşin parayla tarafınıza satacaktır.

Eğer sahibi olmak istediğiniz taşınmaz kredi için uygunsa, kredi kullanarak satın almanızın önünde bir sakınca bulunmuyor. Başvuru aşamasından önce ya da başvurunuz esnasında kredi çekebilir durumda olup olmadığınızı öğrenmeniz önemlidir. Kredibiliteniz bulunması durumunda, dilerseniz T Bank’tan da kredi kullanabilirsiniz. Fakat elbette farklı bankalardan da kredi ürünleri tercih edebilirsiniz. Genel incelemelerimize göre T Bank’ın taşınmaz ürünleri için kredi uygunluğu bulunuyor. Yine de beğendiğiniz taşınmazın sayfasındaki kredi uygunluğu bölümünü incelemenizi öneriyoruz.

Dilediğiniz bankanın konut kredilerine Konut Kredileri sayfamız üzerinden erişebilir, kendinize uygun bulduğunuz krediyi kullanarak dilediğiniz taşınmazı satın alabilirsiniz.

T Bank’tan Satılık Taşınmaz Alırken Nelere Dikkat Etmeliyim?

İsterseniz bankalardan isterseniz de spot taşınmaz piyasalarından gayrimenkuller alın, ilk olarak mutlaka satın alım öncesinde, sağlam bir araştırma içinde bulunun. Spot taşınmaz piyasasında bir taşınmaz için ön ödeme yapmama şansınız bulunur veya ön ödeme yapsanız dahi paranızı geri alabilirsiniz. Ancak T Bank’tan satılık taşınmaz alacağınızda teminat tutarı ödemeniz gerekir. Belirli şartlar oluşmadığında bu ödemenizi geri alamayabilirsiniz.

Taşınmazları Bizzat İnceleyin!

Satın almak istediğiniz T Bank’a ait gayrimenkulleri imkanlarınız ölçüsünde bizzat giderek görmenizi ve içinize sinmesi durumunda satın almanızı öneriyoruz. Bununla birlikte INTENGO danışmanlarına bizzat taşınmazı incelemek istediğinizi söylerseniz, size konuyla ilgili yardımcı olacaklardır. Giderek kendiniz taşınmazı incelediğinizde, taşınmaza ait sorunları görmeniz ve buna göre gayrimenkulle ilgili tasarrufunuzu gözden geçirmeniz mümkün olacaktır. Satın almak istediğiniz ürünün çevre şartları, ulaşımı, komşuluk ilişkileri gibi satın almanıza etki edecek faktörleri önemle incelemelisiniz. İhale tamamlandıktan ve ihale size kaldıktan sonra vazgeçmek istemeniz halinde, ödemiş olduğunuz teminat tutarının iade edilmeyeceğini, banka tarafından irat olarak kaydedileceğini belirtelim.

İyi İnceleme Yapın!

Ön araştırma yapmanızı önermiştik. T Bank’tan satılık ürünler konusunda belki de en önemli konu ön inceleme sürecidir. Tapu dairelerinden taşınmaza dair tapu kayıtlarını, hisse ve ortaklık konularını detaylıca incelemelisiniz. Taşınmaza ait diğer bilgileri de belediyelerin gerekli dairelerinden alt yapı durumunu öğrenerek, kafanızda soru işareti kalmayacak şekilde satın alım işlemine devam edebilirsiniz. Bir mesken alacağınızı varsayarsak, binanın dış ve iç fiziki yapısı, mimarisi, bakım ihtiyacının olup olmadığı gibi konuları görerek tecrübe etmiş olursunuz. İçinize sinmeyecek bir gayrimenkulü satın almanın size katacağı bir değer olmadığı açıktır. Üstelik bu taşınmaz için bankaya bir teminat tutarı da ödemiş olacaksınız ve taşınmazı görmeden yapacağınız bir teklif sonucu pahalıya mal olabilir.

İhale süreci öncesinde imzaladığınız şartnamenin geçerli olacağını lütfen unutmayın. Taşınmazı incelediğinizi, sorun göremediğinizi ve ihaleyi kazanmanız durumunda taşınmazı satın alacağınızı taahhüt etmiş olduğunuzdan dolayı, satın almamanız durumunda ödemiş olduğunuz teminat bedeli size iade edilmeyecektir.

Ödemelerinizi Zamanında Yapın!

T Bank’tan satılık taşınmazlardan birine sahip olmak için bir teminat tutarı ödediniz ve ihale sonucunda taşınmazı satın alma hakkını edindiniz. En önemli noktalardan biri de burasıdır. Zira ihaleyi kazandığınız andan itibaren yedi iş günü içinde teminat tutarının üzerine kalan ödemeyi de aktararak taşınmazı satın almalısınız. Yine kalan bedeli T Bank’ın TR13 0010 8000 0000 0004 4100 08 numaralı IBAN’ına ödemelisiniz. Ödemeyi zamanında yapmamanız durumunda satış durdurulacaktır. Kredi ile ödeme yapacaksanız satın alma zamanı dolmadan önce kredinizi çekmiş ve hesaba yatırmış olmanız gerekir. Aksi halde teminat tutarınız irat kaydedilecektir.

Satın Alırken Ek Ödemeler Olabilir!

Bankalardan satılık gayrimenkuller satın alırken, şartname ya da sözleşmeler gereği ortaya çıkacak olan bazı ödemeleri bankalar kendileri öder. Ancak BSMV gibi vergileri alıcı yani siz ödersiniz. Bu gibi acil durumlara karşı bir miktar daha parayı taşınmaz satışı için ayırmanızı öneriyoruz.

Satış Yalnızca Şartnameyi İmzalayan Kişiye Yapılır!

Satışın gerçekleşmesi için tapu idaresine şartnameyi imzalayan kişi gitmelidir. Farklı kişiler için tapu kaydı istekleri satışın durdurulmasına ve teminat bedelinin irat edilmesine neden olacaktır. Eğer satın alım sonrasında bir satış gerçekleştirmek istiyorsanız, önce satışı kendi üzerinize almanız gerekecektir. Satışı almanız sonrasında dilediğiniz gibi farklı bir alıcıya mülkünüzü satabilirsiniz.

Geçmiş Dönem Borçlarına Dikkat!

Bu tür satışlarda sürekli karşılaşılan bir durum da geçmiş dönem borçlarıdır. Bu borçlar, fatura borçları olabileceği gibi vergi borçları da olabilir. Bu durumda alıcının bu borçları üstlenmesi gerekecektir. Zira banka bu yükümlülüğü üzerine almaz. Taşınmaza ait geçmiş dönem borçlar ya da halihazırda bulunan borçlar, şartnamede alenen alıcıya yıkılmıştır. En başta yapacağınız inceleme esnasında bu durumu da kontrol etmeli ve kabullenerek satış için teklif vermelisiniz.


Diğer bankaların satılık gayrimenkulleri