Kur korumalı TL mevduat hesabı ürünü, ülkemizdeki döviz mevduat hesaplarının fazlalaşması nedeniyle devreye alındı. Aktif Bank kur korumalı TL mevduat ürünün de kısa bir süre sonra banka tarafından işleme konarak hizmete sunulması bekleniyor. Banka, Merkez Bankasının sunduğu faizin yanında kendi faiz oranını da yatırımcısına sunabilir. Bu mevduat ürününün banka tarafından nasıl işleneceğini ve değişimin nasıl yansıtılacağını makalemizde açıklamaya çalışalım.
Konuya başlamadan önce belirtmemiz gerekir ki Aktif Bank, enflasyon ve kur korumalı, döviz endeksli mevduat ürününü henüz açıklamadı. Biz, yasal olarak kamuya açıklanan verilerle durumu açıklamaya çalışacağız.
Aktif Bank Kur Korumalı TL Mevduat Hesabı Kimler Açabilir?
Aktif Bank kur korumalı TL mevduat hesabı ürününü gerçek kişiler ve tüzel kişiler açtırabilir. Merkez Bankasının sonradan getirdiği bir düzenleme ile Gerçek Kişi kavramına açıklık getirdi. Buna göre, gerçek kişiler; Yurt dışında işçi, serbest meslek müstakil iş sahibi Türk vatandaşları dahil Türkiye’de kanuni yerleşim yeri bulunan gerçek kişileri ifade etmektedir. Tüzel kişilik olarak varlıklarını sürdüren şirketlerin bu mevduat ürününden faydalanmaları da 2022 Ocak ayında sağlanmış durumda. İstenen, özellikle döviz yatırımı bulunan vatandaşların tasarruflarını
Türk lirası bazlı varlıklara yöneltmeye teşvik etmek. Tüzel kişilik ünvanlı şirketler ise kar beklentili ticari faaliyetler için elinde döviz bulundurabilirler. Bu nedenle de ellerinde kullanmadıkları dövizleri sisteme sokmaları ön görülmüş oldu.
Mart 2022'de yeni düzenleme ile gerçek kişiler için tarih kısıtı ortadan kalkmış durumda. Ancak tüzel kişiler / şirketler için 21 Aralık 2021 olan kısıt tarihi esnetilmiş ve 31 Aralık 2021 olarak düzenlenmiştir. Yani tüzel kişilerin 31 Aralık 2021 tarihine kadar döviz tevdiat hesaplarında bulunan dövizlerini
kur korumalı TL mevduat hesaplarına taşıyabilecekleri ortaya konmuştur.
Aktif Bank Kur Korumalı TL Mevduat Hesabı Kaç Ay Vadeli Açılır?
Aktif Bank döviz endeksli, kur korumalı TL mevduat hesabı 3 ay, 6 ay, 9 ay ve 12 ay olarak açılabilmektedir. Eğer hesabı gün cinsinden yapmamız gerekirse, vadeler
92 gün, 181 gün, 272 gün ve
366 gün olacaktır. Normalde
Aktif Bank Vadeli Mevduat ürünlerinde banka kendi vade sayısını belirlemektedir. Fakat bu yeni ürün için yaza koyucunun ortaya sunduğu şartlar geçerli olacağından belirlenen vade sayılarının dışına çıkılamayacaktır.
Aktif Bank Kur Korumalı TL Mevduat Hesabı Hangi Kurları Kapsıyor?
Aktif Bank döviz endeksli ve kur korumalı mevduat hesabı üç finans enstrümanı için açılabilecektir. Bunlar Amerikan doları, İngiliz sterlini ve euro yabancı para birimleridir. Bu üç enstrüman dışında farklı para birimlerinde bu mevduat hesabı açılamayacaktır.
Aktif Bank döviz endeksli, kur korumalı Türk lirası mevduat faiz oranı en düşük kaç?
Aktif Bank enflasyon ve kur korumalı, dövize endeksli Türk lirası mevduat hesabı için Merkez Bankasının belirlemiş olduğu politika faizi en düşük faiz oranı olarak kullanılmaktadır. Fakat banka bu politika faizinin üzerinde de faiz uygulayabilir. Bunun için bir sınırlandırma bulunmamaktadır. Bankalar diledikleri şekilde politika faizinin üzerinde nemalandırma yaparak müşterilerini memnun etme yolunu seçebilir. Şu anda
Aktif Bank henüz bu ürünü kullanıma sunmuş durumda değil. Bu nedenle de banka dahil olduğunda net bir faiz oranını bu başlık altında açıklayacağız.
Aktif Bank döviz endeksli, kur korumalı TL mevduat hesabında kur farkı ödemesi
Aktif Bank döviz korumalı TL mevduat ürünü için Türkiye Cumhuriyet Merkez Bankası her altı kere saat başlarında günün hesaplama kurunu ilan edecektir. Bu saatler 10’dan başlayarak 15’e kadardır. Mevduat hesabını açtırdığınız günkü saat 11’de belirlenen kur satışı ile vade sonundaki kur satışı kıyas edilir ve oranı yüksek olan değer üzerinden hesaplamalar yapılır. Aşağıdaki örnek hesaplama yapabilmek için oldukça makuldür.
Bir yatırımcının
yüzde 14 politika faizi ile 20 bin TL parasını döviz endeksli,
enflasyon korumalı mevduat hesabına yatırdığını varsayarsak; 12 aylık
vade başında 10 TL olan dövizin de
vade sonunda 15,45 olduğunu düşünelim. Bu durumda yatırımcı,
mevduat hesabına yatırmak yerine dolar almış olsaydı, 30 bin 90 TL kazanç elde etmiş olacaktı. Fakat parasını yıllık mevduata yatırmış olduğundan vade sonunda elde edeceği tutar 22 bin 800 TL olacaktır.
Kur korumalı TL mevduat hesabının özelliği gereği Hazine, arada oluşan 7 bin 290 TL’yi karşılamayı taahhüt etmiş durumda. Bu da hem faiz kazancını hem de kur garantisini ortaya çıkarmaktadır. Aksi durumda ise olacak olan sadece faiz getirisi elde etmek ve kurun kaybından etkilenmemek demektir.
Türk Lirası Vadeli Mevduat Hesapları Kur Korumalı TL Mevduat Hesabına Entegre Olabilir Mi?
Türk lirası vadeli hesaplar da enflasyon korumalı, döviz endeksli Türk lirası mevduat hesabına entegre olabilecektir.
Aktif Bank kur korumalı TL mevduat hesabında stopaj olacak mı?
Aktif Bank kur korumalı TL mevduat hesabında
stopaj uygulaması bulunmayacaktır. Normal mevduat hesapları için
stopaj ödemesi gerçekleştirilir. Fakat bu ürün için stopaj ödenmemesi kararlaştırıldığından Aktif Bank’ta bulunan
döviz endeksli TL mevduat hesabındaki paranız vade sonunda size stopaj kesintisi yapılmadan yansıtılacaktır.
Aktif Bank döviz endeksli, enflasyon korumalı TL mevduattan vade dışında para çekmek
Aktif Bank kur korumalı TL mevduat ürünü için önemli olan konulardan bir tanesi de vade gelmeden para çekme işlemidir. Vadenin dolmasını beklemeden para çekilmesi halinde,
vadeli mevduat ürünü vadesiz mevduat hesabına dönüşecek ve faiz hakkı da ortadan kalkmış olacaktır. Diğer yandan vade sonunda hesaplanacak kur garantisi de söz konusu olamayacağından, örneğin
20 bin TL’lik yatırımınız, 20 bin TL olarak hesabınızda kalacaktır.
Aktif Bank Kur Korumalı TL Mevduat Hesabı En Düşük Yatırım Limiti Var Mı?
Akbank kur korumalı TL mevduat ürünü için en düşük yatırım tutarı olması beklenmektedir. Bunun da büyük ihtimalle 1000 TL olacağı düşünülmektedir.
Aktif Bank Kur Korumalı TL Mevduat Hesabı Yenilenebilir Mi?
Aktif Bank kur korumalı TL mevduat hesabı süresi bittiğinde şirketler ve kişiler için yenileme yapılabiliyor. İlk çıktığı dönemde tek seferlik açılabilen bu hesap, yatırımcının istemesi halinde yenilenebilmektedir. Bu yenileme için kur tutarı, hesabın ilk açıldığı zamanki kur ile aynı olacaktır.