Bankalararası Para Piyasası Türkiye’nin 3 farklı para piyasasından biridir. 2 Nisan 1986 yılında Türkiye Cumhuriyeti Merkez Bankası (TCMB) tarafından kurularak faaliyete geçmiştir. Aslında dünya genelinde pek çok ülkede para piyasalarının mimarı o ülkelerin bankaları olmaktadır. Fakat böyle bir oluşum için elbette güven en önemli kıstas olmaktadır.
Bankalararası Para Piyasası Neden MB Tarafından Kuruldu?
1980’li yıllarda ülkemizde faaliyet gösteren
bankalar arasında bir uzlaşma ve güven ortamı henüz oluşmadığından Bankalararası Para Piyasası kuruluşu Merkez Bankasıtarafından üstlenilmiştir. Ancak hayata geçmesinin hemen ardından ülkemizde de bankalar arasında bir güven ortamının oluştuğunu belirtmek gerekir.
Bu oluşum bankaların birbirleri ile alışveriş işlemlerinde Merkez Bankası’nın aracı olmasını sağlamaktadır. Yani bankalar birbirleri ile
direk olarak alışveriş yapamazlar. Karşılıklı olarak bankalar arasında bir güven ortamının oluşmasını sağladığından ekonomi piyasaları için son derece önemli olduğunu bilmenizi isteriz.
Örneğin fon fazlası olan bir bankanın bu fonları elden çıkarması gerekmektedir. Banka da fazla fonlarını, fon ihtiyacı olan bir başka bankaya borç olarak verir. Ancak elbette bu işlem esnasında karşılıklı
güvene ve teminata gereksinim duyulur. Bu noktada devreye Merkez Bankası girmektedir. Merkez Bankası fon fazlası olan bankayı güvence altına almaktadır.
Fon devrinin de güvenli bir şekilde gerçekleşmesini sağlar. Bu güveni sağlarken MB bankalardan belirli bir hazine evrakını teminat adı altında almaktadır. Faiz oranlarında bir değişim meydana geldiğinde kendi kotasyonunu da işleme alma yetkisine sahiptir.