Banknot kelimesi İngilizce “banka” ve “not” kelimelerinin bir arada kullanılmaya başlanmasıyla ortaya çıkan bir kelimedir. Geçmişi oldukça eskilere dayanan banknot 1600’lü yıllarda kullanılmaya başlanmıştır. Para Birimi yasasından sonra kullanılmaya başlanan banknotlar Birinci Dünya Savaşı’nın sona erdiğinde artık her ülkede kullanılan bir ödeme aracı haline gelmiştir.
Her ne kadar kağıt olmaları nedeniyle halk arasında kağıt para anlamında kullanılıyor olsa da aslında banknot ile kağıt para birbirinden farklı kavramlardır. Piyasada dolaşımı sağlanan bu kağıt paralar aynı ebatlarda ve aynı malzemelerden üretilmiş olsa da kıymetleri birbirinden çok farklıdır.
Devletin bankası tarafından üretilerek piyasaya sürülen banknotların altın, gümüş ya da dövize karşılığı bulunmaktadır. Faiz özelliği bulunmayan banknotların kullanımı da yasaldır. Yasal bir ödeme aracı olarak kabul edilmektedir. Ancak banknotlar zamanla eskir. Eskiyen banknotlar da güncelliğini kaybettiği için imha edilir. Peki, bir banknotun “eski”olarak kabul edilmesi için basılarak piyasaya sürülmesinin üzerinden ne kadar zaman geçmesi gerekir?
Banknot Ne Kadar Sürede Eskir?
Türkiye’de banknotların eskime süresi 3 yıldır. 3 yılın sonunda yeni banknotlar basılır ve eski olanlar da imha edilir. Ülkemizdeki banknotların eskime süresi diğer ülkelere nazaran oldukça kısadır. ABD’de banknotların eskime süresi 18 yıldır. Almanya’da bu süre 55 yıl iken İngiltere’de de 10 yıldır. Bankaların banknotları ihraç etme yetkisi bulunmaktadır.