“BES devlet katkısı ne zaman hesaba yatar? Bireysel emeklilik devlet katkısı nasıl hesaplanır? Devlet katkısı için bir üst sınır var mıdır? Devlet katkısından faydalanabilmek için neler yapılması gerekir?” gibi önemli sorular bireysel emeklilik sistemi içinde yer alan ya da yer almayı düşünen vatandaşlar tarafından soruluyor. Biz de bu yazımızda bu önemli sorulara yanıtlar vermeye çalışacağız. Bundan önce dilerseniz devlet katkısı ile ilgili bazı temel bilgileri sizlere sunalım.
BES devlet katkısı nedir?
Bireysel emeklilik sistemi içinde önemli kalemlerden biri de devlet katkısıdır. Özellikle uzun vadeli prim ödemeleriniz sonrasında ve nihayet emeklilik safhasında devlet katkısının çok büyük yararlarını görmeniz olasıdır.
Ancak uzun süreli prim ödemesi yapmasanız dahi 3 yıllık bir süre sonunda da devlet desteği hak edeceğinizden, bu süre sonunda ayrılmanız durumunda da devlet destek tutarının bir bölümünü çıkışta alabilirsiniz. Detaylar için “
Bireysel emeklilikte 3-6-10 yılda ne kadar birikir?” ve “
Bireysel emeklilikte devlet katkısı ne kadar?” yazılarımızı incelemenizi öneriyoruz.
Sorumuza dönersek, bireysel emeklilik sisteminde devlet katkısı, devlet tarafından, bireysel emeklilik sistemine düzenli ya da toplu olarak ödediğiniz prim (katkı payı) ödemelerinizin yüzde 25’i oranında bireysel emeklilik hesabınıza ödenen tutardır, diyebiliriz.
BES Devlet katkısından faydalanabilmek için neler gerekir?
Bireysel emeklilik sistemi içinde devlet katkısının önemli bir yeri bulunuyor. Her 100 TL’lik yatırımızda 30 TL’lik bir katkı sunduğundan dolayı da ileriki emeklilik dönemleriniz için büyük bir avantaj sağlıyor. Devlet katkısından faydalanabilmek için katkı payı ödemesi yapıldıktan sonra katılımcı tarafından yapılması icap eden başka bir işlem yoktur.
Devlet katkısı hesabı ödemesi gerçekleştirilen katkı payı üzerinden otomatik olarak yapılır. Katılımcı olarak hesaba para yatırdığınızı beyan etmenize ya da bildirim yapmanıza gerek bulunmaz.
Bireysel emeklilikte kimlere devlet katkısı verilir? Devlet katkısı hakkı nasıl kaybedilir?
Bireysel emeklilik sistemi içinde yüzde 30 oranında devlet katkısı almaya hak kazanmak için Türkiye Cumhuriyeti vatandaşı olmak ya da Türkiye Cumhuriyeti vatandaşıyken izin almak suretiyle Türk vatandaşlığını kaybedenler ve bu kişilerin alt soyları tarafından veya bu kişiler adına yatırılan paylar için vergi mükellefi olup olmadıkları durumuna bakılmadan devlet katkısı verilmektedir. Yalnız ilgili maddede alenen görülmektedir ki Türkiye Cumhuriyeti vatandaşlıkları devlet eliyle kaybettirilen kişiler, bireysel emeklilik sistemine giremeyecekleri gibi aynı zamanda da devlet katkısına hak kazanamazlar.
Bireysel emeklilikte devlet katkısı kim tarafından yatırılır?
Bireysel emeklilik devlet katkısı, 1 Ocak 2013 tarihinden bu yana, bireysel emeklilik katılımcılarının şirketleri tarafından açılan hesaplara Hazine Müsteşarlığı tarafından ödenmektedir.
Bireysel emeklilikte devlet katkısı tutarı ne zaman hesaba yatar?
Bireysel emeklilik sistemi, katkı payı yatıran katılımcılara yüzde 25 oranında devlet katkısı sağlayan özel bir emeklilik modelidir, demiştik. Katılımcıların merak ettikleri önemli sorular arasında bu devlet desteğinin hesaplara ne zaman yattığı da yer almaktadır.
Burada merak edilen hususun devlet katkısı tutarının prim ödemesi sonunda ne zaman yatırılmış olduğunu varsayarsak, katılımcının bireysel emeklilik primini yatırmasının ardından 3 ay içinde emeklilik hesabına bireysel emeklilik şirketi tarafından yatırılması gerekmektedir.
Burada bir detayı da belirtmemiz gerekir ki hesabınıza aktarılan devlet katkısı tutarını hemen çekebilmeniz olası değildir.
Zira en az 3 yıllık bir katılımcı değilseniz devlet katkısından faydalanmanız söz konusu olmayacaktır. Ancak 3 yılı tamamlayarak sistemden ayrılmak isterseniz bu durumda biriken devlet katkısının sadece yüzde 15’lik bir oranına, 6 yılı tamamlayarak ayrılmak isterseniz, bu durumda yüzde 35’lik bir devlet katkısı oranına ve 10 yılı tamamlayarak ayrılmak isterseniz devlet katkısının sadece yüzde 60’lık bir oranına hak kazanabilirsiniz. Eğer 10 yıl sistemde kalmış ve 56 yaşını doldurmuşsanız, bu durumda ise tamamına hak kazanırsınız.
Kredi kartıyla yapılan prim ödemeleri sonucunda devlet katkısı anında hesaba geçer mi?
Bireysel emeklilik devlet katkısı ödemeleri ister nakden ister kredi kartları ile yapılabilir. Ancak kredi kartı ödemelerinde bir blokaj süresi esası bulunur. Kredi kartı ödemenizin ardından blokaj süresi sonunda nakden şirket hesaplarına intikal ettiği ayda devlet katkısı hesaplamaları yapılırken bu durum dikkate alınır.
Devlet katkısı tutarları hesaplarda nasıl değerlendirilir?
Devlet katkısı tutarları ve bireysel emeklilik payları bir sistem üzerinde değerlendirilerek kıymetlendirilebilir. Devlet katkısı tutarından başlarsak, fonlara yatırım yapılarak devlet katkısı tutarı zaman içinde değerlendirilir.
Ancak burada önemli olan nokta, bu tasarruf Hazine’nin elindedir. Yani sizin adınıza bu işlemleri Hazine yapar. Kendi istediği fonlara parayı aktararak devlet katkısı tutarını kıymetlendirebilir.
Bireysel emeklilik sistemi katkı payı ödemeleriniz için ise çalıştığınız emeklilik şirketinin size sağladığı fonlar bulunur. Bu fonları tercih etmek de tamamen sizin tasarrufunuza aittir. Dilerseniz kurumunuzdan fon yatırımlarınıza dair destek de edinebilirsiniz. Böylece kazanacağınız tutar daha da fazla hale gelecektir.