Bireysel emeklilik paramı çekmek istiyorum 2022

Bireysel emeklilik paranızı çekmek istiyorsanız, bunun hangi şartlarda gerçekleştiğine göre bazı kesintileri göze almanız gerekebilir. Yazımızda paranızı çekmek isterseniz neler olacağını anlattık.


Bireysel emeklilik sistemi içerisinde kaldığınız sürede biriktirmiş olduğunuz birikimlerinizi emekli olmadan çekmek istediğinizde, emekli olarak sistemden ayrılmak istediğinizde nasıl çekebilirsiniz?  Katılımcılar, bireysel emeklilik aracılığıyla çalışma dönemleri boyunca yapacakları tasarruf ve birikimler sayesinde hem gelecekteki emeklilik dönemlerinde yaşam standartlarını güvence altına alacak nakit birikimi elde etme hem de yoğun çalışma tempoları nedeniyle sonraya erteledikleri birçok aktiviteyi yapabilme şansına sahip olurlar. Katılımcılar bireysel emeklilik paralarını çekmek istediklerinde nasıl bir süreçle karşılaşırlar? Bireysel emeklilik paralarını nasıl çekebilirler? Paralarını çekmek için beklemeleri gerekir mi? Bu yazımız “Bireysel emeklilik paramı çekmek istiyorum.” diyenlere rehber olacak nitelikte. Yazımızın devamında bu konu hakkındaki detaylı bilgileri keşfedeceksiniz.
 



Bireysel emeklilik sisteminden katılımcılar üç farklı şekilde ayrılabilirler. Bunlardan ilki BES sözleşmenizin yürürlük tarihinden itibaren 60 gün içinde herhangi bir cayma bedeli olmaksızın sözleşmeden döndüğünüz ihtimaldir. İkincisi ise sistemdeki birikimlerinize çeşitli kesintiler olması suretiyle emekli olmadan önce istediğiniz anda çıkabildiğiniz durumdur. Diğer bir durum ise katılımcının emekli olması için gerekli olan koşulları sağlayıp emekli olduğunda sistemden ayrılmasıdır.
 
İlk iki durumda katılımcılar bireysel emeklilik için yatırdıkları parayı çekmek istediklerinde benzer süreçlere tabi olurlar. Ancak alacakları tutarlar elbette ki farklılık gösterir. Üçüncü durumda ise katılımcı emekli olmuş ve katılımcı payı ödediği dönemlerdeki tutarların toplamına ve getirisine aynı zamanda devlet katkısı ile devlet katsının getirisine hiçbir kesinti olmadan hak kazanabilmektedir. Yapılan kesintiler hakkında detaylı bilgi almak için “Bireysel emeklilik iptal kesintisi ne kadar olur? adlı yazımızı okuyabilirsiniz.

BES’ten emekli olmadan önce ayrılmak gerekirse hesaptaki para nasıl çekilir?

Bireysel emeklilik sözleşmesinden ayrıldığınız zaman yatırdığınız emeklilik katkı paylarını geri alabilirsiniz. Ancak emeklilik şirketiniz bu tutar üzerinden belirli oranlarda kesinti yapar. Yapılan bu kesintilerin oranları kişilerin bireysel emeklilikte kalma sürelerine göre değişmektedir. Bireysel emeklilik sözleşmesi iptal edildiği tarihi takiben hesabınızda birikmiş tutar sözleşmenizi yapmış olduğunuz firma tarafından 20 iş günü içerisinde belirtmiş olduğunuz banka hesap numarasına aktarılmaktadır. Bu süre içerisinde iade edilmeyen birikiminize temerrüt faizi işlenmektedir. Daha sonrasında hesabınıza yatmış olan bu parayı dilerseniz ATM’den ya da doğrudan hesabınızın bulunduğu bankaya giderek çekebilirsiniz.

BES’te emekli olunduğunda para nasıl çekilir?

Katılımcılar, 10 yıllık bir süre zarfında bireysel emeklilik sistemi içerisinde kalır ve 56 yaşını doldururlarsa emekliliğe hak kazanırlar. Diğer bir deyişle bu koşullar sağlandığında katılımcılar dilerse emekli olabilirken kendi istekleri doğrultusunda katılımcı payı ödemeye devam ederek emeklilik birikimlerini çoğaltabilirler. Bu yöntemin seçilmesi halinde ilerleyen emeklilik dönemlerinde daha fazla emekli maaşı ya da bir kerede toplu para alma şansınız olacaktır. Ancak elbette istenirse, süre sonunda emeklilik hakkını kazanmış olarak sistemden ayrılabilirsiniz.
 
Bireysel emeklilik sisteminden emekli olunması durumunda katılımcı, emekli olmadan önce ödediği katkı paylarını sonucunda oluşan birikiminin bir kısmını ya da tamamını bireysel emeklilik toplu ödemesi ya da bireysel emeklilik maaş ödemesi olarak alabilir. Ayrıca kişiler yapmış oldukları birikimlerin bir kısmı veya tamamı ile yıllık gelir sigortası alabilir ve böylelikle düzenli bir gelir elde edebilirler. Hemen belirtmek gerekir ki birikiminizin tamamını aldığınız anda bireysel emeklilik sisteminden çıkmış olarak kabul edilirsiniz.

Bireysel emeklilik paramı nereden çekebilirim?

Bireysel emeklilik parasının bir kısmını ya da tamamını çekmek isteyen kişiler birikimlerini banka şubesine giderek ya da başka bir hesaba havale veya EFT işlemi aracılığıyla aktararak çekebilirler. Bununla birlikte bireysel emeklilik ödemesini belirlenen geri ödeme planlarına göre peyderpey almak isteyen katılımcılar şirketin yatıracağı hesap üzerinden aynı maaş alıyor gibi bankamatikten ya da banka şubelerindeki gişeler aracılığıyla çekebilirler.

Katılımcının vefat etmesi durumunda bireysel emeklilik parası nasıl çekilir?

Bireysel emeklilik sistemine kayıtlı olan kişinin vefat etmesi durumunda yapmış olduğu birikimleri ve devlet katkısı hesabındaki tutarlar 22/11/2001 tarihli ve 4721 sayılı Türk Medeni Kanunu hükümleri saklı kalmak koşuluyla emeklilik sözleşmesinde belirtilen lehtar ya da lehtarlara veya kişinin yasal mirasçılarına ödenir. Aynı zamanda maluliyet hali de buna dahildir. Malul kabul edildiğiniz durumlarda paranız direkt olarak sizin hesabınıza yatırılabilmektedir.

Bireysel emeklilik sisteminde emeklilik halinde en az ne kadar para alırım?

Bireysel emeklilik sisteminde, emekliliğe değin yatırılan katılımcı katkı payları kişinin seçmiş olduğu fonlar nezdinde değerlenir. Bu konudaki kayda değer nokta bu fonlar ne kadar kötü yönetilirse yönetilsin yapılan yasal düzenlemeler sayesinde sıkı denetlenen emeklilik şirketleri size ödediğiniz katılımcı katkı payı toplamından daha az ödeme yapamamaktadır. Diğer bir deyişle eğer 22 yaşından 56 yaşına kadar aylık 180 TL katılımcı katkı payı öderseniz toplam yatırım tutarınız 75.600 TL olmaktadır.
 
Fonlarınızı kötü seçmiş olsanız ve süreç sonunda kar elde edemeyip hatta zarar elde etmiş olsanız dahi emeklilik şirketi size ödemiş olduğunuz 75.600 TL’nin altındaki bir tutarda ödeme yapamamaktadır. Bu durumda emeklilik şirketi tarafından oldukça düşük bir kâr marjı hesaplaması yapılabilmektedir.

Diğer Makaleler