Bireysel emeklilikte 10 yıllık sürenizi dolduğunuzda ne olur? “Bireysel emeklilikte 3-6-10 yılda ne kadar birikir?” yazımızda bu sorunun bir bölümü için yanıt vermiştik. Bu yazımızda ise tüm yönleri ile bireysel emeklilik sistemi içinde 10 yıllık süreyi doldurduğunuzda ne gibi avantajların sizi beklediğini, daha önce ayrılmanız haline kaybetmeniz olası avantajları da sizlerle paylaşacağız. Fakat önce bireysel emeklilik sisteminin merak ettiğiniz diğer noktalarını da sizler için değerlendirelim.
Bireysel emeklilik sistemi (BES) nedir?
Bireysel emeklilik sistemi, kişinin SGK emekliliğinin yanında ek olarak sağlayabileceği, emeklilik dönemi geldiğinde gelirinde yaşanacak olan düşüşün telafi etmesi amaçlanan, devlet desteği ile takviye edilecek olan birikimleri ihtiva eden bir birikim sistemidir. Her yıl devlet destek miktarı brüt asgari ücret tutarına göre belirlenmektedir. 2021 yılı itibariyle
10.732,00 TL tutarında maksimum yıllık devlet desteği verilmektedir. Bunun yanında diğer bir konuda BES alt ve üst sınırlarıdır. Bireysel emeklilik en az ne kadar yatırılır? ve Bireysel emeklilik en fazla ne kadar yatırılır? konularımızdan bu soruların yanıtlarını da hızlıca öğrenebilirsiniz.
2003 yılından bu yana devam eden bu emeklilik sistemi, sosyal güvenlik sistemi içine entegre edilmemiş, dışarıdan bir güvence tamamlayıcı sistem olarak oluşturulmuştur. Bireysel emeklilik sistemi içinde önce tasarruf ve birikim gerçekleştirebilir daha sonra da yatırım yaparak geleceğinizi güvence altına alabilirsiniz.
Bireysel emeklilik sistemine giriş yapmak zorunlu mudur?
“Bireysel emeklilik sistemi içine kimleri alır, kimleri kapsar ve kimler için BES zorunludur?” tarzında sorular sorulmakta. Bunun için sistemi iyice anlamak gerekiyor. Bir iş yerine çalışıyorsanız, elbette işveren tarafından
bireysel emeklilik sistemi içine alınmanız gerekecektir. Zorunlu bireysel emeklilik olarak bilinen bu sistemde, sizin görüşünüz alınmadan işveren yasal olarak sizi bireysel emeklilik içine dahil edecektir.
6740 sayılı Bireysel Emeklilik Tasarruf ve Yatırım Sistemi Kanununda Değişiklik Yapılmasına Dair Kanun doğrultusunda bu işlemin yapılması zorunludur.
45 yaşın altında bulunan tüm çalışanlar, işverenleri kanalıyla maaşlarından bir bölümünü bu emeklilik sistemi içerisine gönderirler ve bireysel emeklilik sistemi içerisine dahil olurlar. Bu özellikle ilk ayı zorunlu olan bir süreçtir. Çalışan, dilerse bir ayın sonunda parasını iade alabilir ve sistemden çıkabilir. Sistemde kalmak ve fon yönetimini değiştirmek de bu süreç içerisinde mümkün olmaktadır. Sistemden çıkmak isteyenlerin 10 iş günü içinde katkı payları iade edilecektir.
Bireysel emeklilik amacı nedir?
Bireysel emeklilik sisteminde temel amaç, kişilerin aktif iş yaşamları boyunca yaptıkları tasarrufları uzun vadeli bir yatırıma yönlendirmek ve emeklilik dönemlerinde insanların çalıştıkları zamanki kadar gelir elde edebilmelerini sağlamaktır.
- Kamu sosyal güvenlik sistemini tamamlamak
- İstihdama artı yön vermek
- Ek gelir imkânı ile refah seviyesini yükseltmek
- Emeklilik tasarruflarının daha iyi bir şekilde yönetilmesini sağlamak
- Ekonomiye uzun vadeli olarak kaynak sağlamak
- Çalışma yaşamındaki standartların emeklilik hayatına da yansıtılması
Bireysel emeklilikte 10 yıl sonra ne olur?
Bireysel emeklilik sistemi içinde 10 yıldır bulunuyorsanız ve yaşınız da 56 olmuşsa, artık emekliliğe hak kazanmış sayılırsınız. Bu durumda isterseniz toplu para alabilir ya da aylara böldürerek maaşınıza ek olarak bu kazancı sağlayabilirsiniz.
2022 verilerine göre 10 yıllık süre sonunda emekli olarak sistemden ayrıldığınızı varsayarsak, en düşük tutarda,
180 TL aylık ödemeniz bulunacağından 180 TL x 120 ay = 21.600 TL’lik bir birikiminizin olacağını görebilirsiniz. Fakat her ay 180 TL ödediğinizi düşündüğümüz ve 2022 yılı verilerine göre bunu dediğimiz için arada farkların olması muhtemeldir. 21.600 TL’lik birikiminize ek olarak 6.840 TL tutarında bir devlet katkısı da hak kazanırsınız ki bu durumda 28.440 TL ile sistemden emekli olabilirsiniz.
10 yıl sonunda emekli olmadan sistemden çıkmak
10 yıllık birikim sonucunda ve 56 yaşını henüz tamamlamadan sistemden çıkmak da isteyebilirsiniz. Bu durumda bireysel emeklilik sistemi içindeki bazı kurallar devreye girecektir.
Yönetim bedelleri birikiminizden kesilecek ve devlet katkısı payınız yüzde 60 oranında size ödenecektir. Yine 2021 yılının en düşük prim tutarı üzerinden işlemi gerçekleştirmemiz gerekirse,
21.600 TL’lik birikiminiz bulunur. Buna eklenecek olan devlet desteği tutarı ise 3.888 TL olarak hesaplanacaktır. Bunun sonucunda
25.498 TL’lik bir hak edişle sistemden ayrılmış olursunuz. Ancak başta da belirttiğimiz üzere yönetim giderleri kalemi de sizden kesilecektir. Bunu da göz önüne almanız da fayda bulunmaktadır.
Konuyla ilgili daha fazla detay veriye erişmek isterseniz “
Bireysel emeklilikte 3-6-10 yılda ne kadar birikir?” isimli konumuzu incelemenizi öneriyoruz.
Ayrıca sistemden zaruri nedenlerle ayrılmanız gerekirse, ölüm ve malullük gibi, bu durumda devlet destek oranı
yüzde 100 olarak tarafınıza ödenecektir.
Bireysel emeklilikte yönetilebilir fonlardan kazanç sağlamak
Bireysel emeklilik sisteminde birikimlerinizi çok farklı fonlar aracılığı ile değerlendirebilirsiniz. Özellikle bu noktada çalıştığınız firmanın size hangi fonları sunduğu konusu önem kazanır. Altın fonları, AH2 (Para Piyasası Fonu), AHC (Özel Sektör Borçlanma Araçları Fonu), AH1 (Bono Fonu) ve AG1 (Grup Bono Fonu) gibi araçlar yatırımlarınız için size sunulan fonlar arasındadır. Kuruma ait özel fonlar da tarafınıza sunulabilir ve bu konuda da müşteri desteğinden faydalanarak yatırımlarınızı büyütebilirsiniz.