Gelir belgesine sahip olmayanlar ya da bankalara herhangi bir teminat göstermeyenler banka kredisi kullanmakta son derece zorlanıyor. Ülkemizde bu durumda olan binlerce kişinin talepleri, bankalar arasında yeni bir uygulama için kolların sıvanmasını beraberinde getirdi. Bu yeni uygulama “ipotekli ihtiyaç kredisi” adını taşıyor.
Nakit para gereksinimleri düşünüldüğünde gayet başarılı bir çözüm olabilen ipotekli ihtiyaç kredisine gayet uzun vadeli ödeme seçenekleri de eklenince bu kredi daha cazip bir hal alıyor. Ancak bir gayrimenkulü teminat olarak göstererek kullanacağınız bu kredilerde hayat sigortası, konut sigortası ve deprem sigortası yaptırmanız gerekiyor. Ayrıca maalesef her banka ipotekli ihtiyaç kredisi vermiyor. Bu krediyi seçenekleri arasına eklemiş olan bankaları sizler için araştırdık.
İşte ipotekli ihtiyaç kredisi veren bankalar!
Garanti Bankası İpotekli İhtiyaç Kredisi
Garanti Bankası ipotekli ihtiyaç kredisi konusunda en çok tercih edilen
bankalar arasında yer alıyor. Çünkü bankanın bu uygulamasından faydalandığınızda teminat olarak gösterdiğiniz taşınmaz malın değerinin % 50’si oranında kredi talep edebiliyorsunuz. Ödeme planı ise size 36 aya kadar uzayabilen vade seçeneği eşliğinde sunuluyor. Bankanın uyguladığı faiz oranı ise 1,34 olarak belirlendi.
İş Bankası İpotekli İhtiyaç Kredisi
İş Bankası vade seçenekleri konusunda Garanti Bankası’nı geride bırakıyor. “İpotekli hazır kredi” adını taşıyan krediyi banka tam 60 ay vade ile sunabiliyor. İş Bankası ev ipotekli kredi için en az 1 ay vade sunduğunu belirtelim. Kredinize işleyecek olan faiz oranı ise 1,40 düzeyinde… Teminat olarak gösterdiğiniz taşınmaz malın ekspertiz tarafından kontrol edileceğini ve değer belirlemesi yapılacağını unutmayın. Bu değerin yarısı kadar kredi talebinde bulunabilirsiniz.
Akbank İpotekli İhtiyaç Kredisi
Akbank bu uygulamasında teminat olarak işyerini ve konutu kabul ediyor. Ancak gelirinizi şu ya da bu şekilde belgelemenizi zorunlu kılıyor.
Akbank ipotekli ihtiyaç kredisi kapsamında alacağınız kredinin tutarı ise farklı bir yöntemle belirleniyor. Hane halkının ortalama geliri belirleniyor. Bu gelirin % 50’sini geçmeyecek olan kredi tutarı tarafınıza sunuluyor.
Vakıfbank İpotekli İhtiyaç Kredisi
Vakıfbank da bir gelir belgesi talep eden bankalar arasında yer alıyor. Ancak bu belgeyi ticari bir banka müşterisi olmayanlardan istiyor.
Arsa İpotekli ihtiyaç kredisini ise 36 aya kadar uzayabilen geniş bir vade seçeneği eşliğinde sunuyor. Ancak daha yüksek oranda kredi talep edebiliyorsunuz. Çünkü üst limit ipotek olarak gösterdiğiniz taşınmaz malın % 50’si olarak değil, % 75’i olarak belirlendi.
Ziraat Bankası İpotekli İhtiyaç Kredisi
Bir konuta ya da işyerine sahip olmayanlar ipotekli ihtiyaç kredisi için soluğu Ziraat Bankası’nda alıyor. Çünkü banka imarlı olması kaydıyla arsayı da teminat olarak kabul edebiliyor. Eğer teminat olarak bir ev ya da işyeri gösterirseniz değerinin % 75’i oranında kredi talep edebilirsiniz. Fakat teminat olarak imarlı arsa gösterdiğinizde bu oran % 50’ye düşüyor. Geri ödeme planında ise 36 ay vade seçeneği dikkat çekiyor.