E-Haciz Nasıl Sorgulanır? E-Devlet Üzerinden E-Haciz Sorgulama

Banka hesaplarındaki haczin nasıl sorgulandığını ve E-Devlet üzerinden e-haciz sorgulama işlemlerinin nasıl yapıldığını öğrenmek için makalemizi okumanız yeterli.


Banka hesaplarına uygulanan e-haciz işlemlerinde, borcun kaynağı genelde SGK prim borçları ya da vergi borçları olarak sunulabilir. Son dönemde e-haciz işlemlerinin çok sık sorgulanmasının nedeni de artan SGK ve Gelir İdaresi Başkanlıklarının, borçlu mükelleflere uyguladıkları haciz işlemleridir. GİB’na ya da SGK’ya borcu olmayan kişilerin de farklı borçlar için banka hesaplarına haciz uygulanabileceğini belirtelim. Yalnızca halk arasında devlet kanalıyla gelişmeyen banka hesabı haciz süreçlerine genelde hesap blokesi ismi veriliyor.
 



Türkiye.gov.tr adresi üzerinden, Gelir İdaresi Başkanlığı’nın çalışması olan İnteraktif Vergi Dairesi ya da E-Devlet sistemi üzerinden giriş yaparak, devlete ait borç işlemleriniz için banka hesaplarınızda, arabanızda, tapularınızda haciz işlemi var mı, öğrenebilirsiniz. Makalemizin devamında e-haciz ile alakası sorularınıza yanıtlar bulacağız.

E-Haciz Nedir?

Elektronik haciz olarak da lanse edilebilecek E-Haciz işlemi, 6183 sayılı kanunda geçen borçlu ya da borçlu kabul edilen kişilerin banka hesaplarına uygulanan bir haciz işlemidir. Ancak bu işlemin başlaması için “Alacaklı” olarak tanımlanan kişinin de bir dizi yükümlülüğü bulunmaktadır. En başta, alıcının borçluyu bir ödeme emri ile uyarması ve borcunu ödemesi için süre tanıması şartı gereklidir. 15 günlük süre içinde borçlu alacaklıya ödeme yapmazsa, yapılandırma talep etmezse e-haciz yöntemine başvurulabilmektedir. Bu durumda alıcı olarak tanımlananlar, kişilerden ziyade devlet kurumlarıdır. Yukarıda da izah ettiğimiz gibi devlet kurumları dışındaki alacaklarının yapacakları işlemlere e-haciz denmemektedir.
 
Bir diğer ayırıcı haciz ile e-hacizi birbirinden ayıran detay ise e-haczin devlet kanalıyla sonuca gitmeye çalışması ve icra dairelerinin araya girmeyerek bankalar aracılığıyla Vergi Dairesi’nin tahsilatı yapmasıdır.

Maaş hesaplarınıza hangi durumlarda haciz işlemi uygulanacağını incelemek isterseniz Maaş Haczi Hangi Durumlarda Gelir? konulu makalemizi inceleyebilirsiniz.

E-Haciz Nasıl Uygulanır?

E-Haciz işlemi olarak bilinen kurumların, borçlu kişiye ait banka hesaplarına haciz uygulaması işlemi için, borçlu olan kişinin bilgileri VEDOP adı verilen Vergi Dairesi Otomasyon Programı’ndan bağlı olduğu vergi dairesine aktarılır. Elektronik ortamda bilgileri Gelir İdaresi Başkanlığı’na iletilen borçlunun bilgileri bankalar ile paylaşılır ve bankalardan borçlu kişinin hesaplarına bloke konması talimatı verilir. Bu durumda bankalar da borçlu kişinin hesabına bloke koyar.

E-Haciz Hangi Borçlar İçin Uygulanır?

E-Haciz uygulanacak borçlar, kişilerin devlet kurumlarına olan borçlarıyla sınırlıdır. Ödenmemesi durumunda e-haciz uygulanabilecek borçları madde madde sıralayalım:
  • Trafik cezaları,
  • Mahkeme kararı ile oluşan cezalar,
  • Motorlu Taşıtlar Vergisi,
  • İdari para cezaları,
  • Yargılama masraf ve giderleri,
  • Kredi Yurtlar Kurumu (KYK) borçları,
  • Haksız mal işgali

E Haciz Sorgulaması Nereden Yapılır?

Milyonlarca kişiyi ilgilendiren e-haciz sorgulaması için Gelir İdaresi Başkanlığı’nın interaktif vergi dairesi internet sitesine girerek sorgulama yapabilirsiniz. Girişiniz esnasında E-Devlet hesabınıza yönlendirilirsiniz ve girişinizi yapmanızın sonrasında işlemlerinize devam edebilirsiniz. Dilerseniz şimdi e-devlet üzerinden e-haciz nasıl sorgulanır, bunu inceleyelim.

E-Devlet Üzerinden E-Haciz Nasıl Sorgulanır?

İnteraktif Vergi Dairesi sistemine giriş yaparken E-Devlet hesabınıza giriş yapmanız istenecektir. Girişinizi yapmanızın ardından ise artık sistem üzerinde bulunan e-haciz işlemlerinizi kontrol edebilirsiniz. Temelde iki farklı e-haciz yöntemi bulunmaktadır. Bankalar üzerinde bulunan mevduatlara uygulanan e-haciz ve araçlara uygulanan e-haciz. E-Devlet üzerinden yapacağınız banka hesaplarınızda bulunan e-haciz sorgusu için Banka Hesaplarına Uygulanan Elektronik Haciz Sorgulama ekranına, araçlarınızda bulunan e-haciz sorgusu için ise Araçlara Uygulanan Elektronik Haciz Sorgulama ekranına ulaşarak incelemenizi yapabilirsiniz. Karşınıza çıkan Uygulamaya Git butonunu tıklayarak İnteraktif Vergi Dairesi sitesine erişebilirsiniz.

E-Haciz Tapulara Uygulanır Mı?

Öncelikle bilinmesi gereken husus, e-haciz uygulaması için devlete yüklü miktarda borcunuz olması ve bu borcun uzun süredir ödenmemiş olması durumunda, e-haciz yerini icra dairelerinin uyguladığı gibi fiziki icra gelebileceğidir. Gayrimenkul ürünler de tıpkı araçlar ve bankalarda bulunan mevduatlar gibi devlete olan borçlarınızın karşılanması amacıyla haczedilebilir. Bu durumda e-haciz tapulara, gayrimenkullere uygulanır mı, sorusuna “Evet” yanıtını verebiliriz. Elbette burada, önceliğin nakdi yani bankalar üzerinde bulunan mevduat hesaplarınızda olduğunu belirtelim. Ancak mevduatlarınız borcu karşılamıyorsa, bu durumda gayrimenkulleriniz de haciz kapsamına alınacaktır.
 
Bankalardan Satılık Gayrimenkuller ve Bankalardan Satılık Araçlar konularımızda gördüğünüz bazı taşınmazlar ya da taşıtlar bu borçların ürünü olabilirler.

E-Haciz Sonucu Ödenmeyen Borçlarda Eve Haciz Gelir Mi?

E-Haciz sürecinde ödenmeyen borçların akıbeti ev haczi, iş yeri haczi gibi istenmeyen sonuçlarla tamamlanabilir. Elbette e-haciz, adı üzerinde, internet üzerinde yürütülen bir süreçtir. Fakat borçlunun borcunu ödememeye devam etmesi, kişiye ulaşılamaması durumunda bu seçenek de işletilmektedir.
 
Borçluya ulaşılamadığında, online sistemlerde yer alan iş adresine, ev adresine haciz memuru gönderilerek mal varlığı tespit edilebilir.

E-Haciz Sonucu Bankadaki Paranın Akıbeti Ne Olur?

E-Haciz sonucunda bankada / bankalarda bulunan paranın durumuyla ilgili araştırma yapanlar için belirtelim ki e-haciz miktarı yalnızca borcun tutarı kadar olmaktadır. Daha fazla tahsil edilmesinin mümkünatı bulunmaz. Ayrıca belirtmemiz gereken bir diğer nokta da Gelir İdaresi Başkanlığı’nın bir borç tutarı için bir banka hesabında bulunan tüm paraya bloke koydurduğu düşüncesidir. Evet, bu konuda mağdur olan bir kesimin olduğunu biliniyor. Bir örnekle anlatmamız gerekirse, 10 Bin TL değerindeki bir borç İçin GİB’nın 50 Bin TL mevduat bulunan bir hesabı bloke ettirdiği düşünülür. Oysaki burada Gelir İdaresi Başkanlığı’nın böyle bir isteği bulunmaz. Bu durum tamamen borçlunun çalıştığı banka / bankalar ile ilgili bir sorundur. Böyle bir sorunla karşılaşıldığında durum dilekçe ile banka yönetimine iletilmeli ve düzeltilmesi talep edilmelidir.
Kategori:
Etiket:

Diğer Makaleler