Ek-5 Tarım Sigortası Emekli Maaşı Ne Kadar 2022?

Ek-5 Tarım Sigortası emekli maaşı ne kadar 2022? En düşük Ek-5 Tarım Sigortası maaşı ne kadar almaktadır? Ek-5 Tarım Sigortası emekli maaşları nasıl hesaplanır?


Ek-5 Tarım Sigortası emekli maaşı ne kadar 2022?” gibi bir sorunun bu yıl içerisinde emekliliği yaklaşan veya önümüzdeki yıllarda emekli olacak tarımsal üreticilerin genel anlamda çok merak edildiği söylenebilir. Bilindiği üzere Tarım Sigortası ile emekli olan tarımsal üreticilerin, bu konuda en çok düşündükleri nokta emekli maaşlarıdır. Türkiye’de emeklilere verilen maaşların (en düşük prim tutarı yatırıldığı gözetilirse), en düşük tutarlarından birini alan tarım emeklilerin, bu nedenle seneler bazında ne kadar tarımsal emeklilik maaşı aldıklarını sıklıkla sorgulama ihtiyacı duydukları söylenebilir. Haliyle “Ek-5 Tarım Sigortası emekli maaşı ne kadar 2022?” sorusunun da bu konu özelinde en çok sorulan sorulardan biri olduğu söylenebilir.
 



Ek-5 Tarım Sigortası emekli maaşı 2022 yılı için en düşük tutar 1500 TL olarak belirlenmiştir. Cumhurbaşkanlığı tarafından emekli maaşlarına yapılan son düzenlemeyle birlikte söz konusu maaş tutarı 1100 TL gibi seviyelerden, 1500 TL gibi bir seviyeye çekilmiştir. Her ne kadar 2022 yılı için en düşük Tarım Sigortası emekli maaşı 1500 TL olarak belirtilse de prim ödemeleri ve diğer sosyal güvenceler gibi birçok unsurun da tarım emeklisi bireylerin genel maaşına etki ettiği söylenebilir. Bu nedenle 1500 TL’den başlayan Tarım Sigorta emekli maaşları, 2000 TL ve hatta daha üst seviyelere kadar uzanabilir.

Ek-5 Tarım Sigortası Emekli Maaşı Nedir?

Ek-5 tarım sigortası emekli maaşı nedir?” sorusunun, bu sigorta statüsünde emekli olacak veya yeni emekli olan tarımsal üreticilerin popüler soruları arasında yer aldığı gözlemlenebilir. Çiftçilerin sigorta primleri birçok sınıfa veya sigorta türüne göre ödenir. Çiftçilerin durumuna göre veya statülerine göre ödedikleri prim değişir. Ek-5 Tarım Sigortası prim ücreti ödemesi yaparak, çalışma süresini ve yaşını dolduran tarımsal üreticilerin almış oldukları emekli maaşı ücreti, “Ek-5 Tarım Sigortası emekli maaşı” olarak adlandırılır. Bu nedenle her tarımsal üreticinin emeklilik durumunda farklı bir emekli maaşı olduğunu, statüye göre emekli maaşı ücretini öğrenmeleri gerektiğini söylemek doğru olacaktır. Öte yandan birçok emekli, Ek-5 Tarım Sigortası emekli maaşı kıyaslama yapmak adına şu soruları da sormayı ihmal etmezler: Ek-5 Tarım Sigortası emekli maaşı ne kadar 2022? Ek-5 Tarım Sigortası emekli maaşı ne kadar 2019?

Ek-5 Tarım Sigortası Emekli Maaşı Ne Kadar 2022?

Ek-5 Tarım Sigortası emekli maaşı ne kadar 2022?” konusunun, Tarım Sigortası ile emekli olan üreticilerin maaşlarını hem 2019 hem de 2022yılları ile kıyaslama yapmaları adına merak edildiği söylenebilir. 2022 yılı için Ek-5 Tarım Sigortası emekli maaş ücreti genel olarak 1200 ila 1300 TL arasında değişim göstermektedir. Yatırılan prim ücreti ve diğer sigorta güvencelerine göre bu tutarın çok daha üst seviyelere çekilmesinin de söz konusu olduğunu söylemek mümkündür. Peki, Ek-5 tarım sigortası emekli maaşı ne kadar 2021?

Ek-5 Tarım Sigortası Emekli Maaşı Ne Kadar 2021?

Ek-5 Tarım Sigortası emekli maaşı ne kadar 2021?” sorusuyla emeklilerin maaş kıyaslamaları yaptıkları söylenebilir. Bu kıyaslama neticesinde ise emekliler güncel maaşlarını hem 2021 hem de 2022 yıllarına göre kıyaslayarak, güncel maaş değeri hakkında bilgi sahibi olabilirler. 2019 yılında hükümet tarafından yapılan çalışmalar neticesinde en düşük Ek-5 Tarım Sigortası emekli maaşı 1000 TL olarak belirlenmiştir. Söz konusu ücretin elbette ki birçok etkene göre değişim göstermesi mümkündür ancak bu husustaki en düşük ücret 2020 yılında 1000 TL’dir.

Ek-5 Tarım Sigortası Emeklilik Şartları

Ek-5 Tarım Sigortası emeklilik şartları ile tarımsal üreticilerin dahil oldukları Ek-5 sınıfında ne şekilde emekli olabilecekleri hakkında bilgi sahibi olabilmeleri mümkündür. Elbette ki bu konu özelinde en temel şartlardan biri düzenli bir şekilde prim ücretlerinin ödenmesidir ancak bunun yanı sıra birtakım yıl ya da yaş şartlarının da olduğunu unutmamak gerekir. Aslında Ek-5 Tarım Sigortası ile 3600 çalışma günü sonunda emekli olmak adına gerekli olan şartlar hakkında bilgi almak daha mantıklı olacaktır. Ek-5 Tarım Sigortası 3600 çalışma günü ile emekli olan üreticilerin daha az prim ödemesi ile emekli olmaları gibi bir imkanın olduğunu unutmamak gerekir. Bununla birlikte Ek-5 Tarım Sigortası ile emekli olacak üreticilerin emeklilerine dair en çok dikkat edilmesi gereken detay ise ilk sigorta girişlerinin yapıldığı tarihtir.
 
Ek-5 Tarım Sigortası emeklilik şartları için genel maddelerin şunlar olduğu söylenebilir:
  • Eğer kadın bir tarımsal üreticinin ilk sigorta giriş tarihi 1999 yılından önce ise 3600 gün prim ödemesi ile 58 yaşında emekli olma gibi bir imkanının olduğu söylenebilir. Erkek tarımsal üreticinin ise söz konusu tarihten önce Ek-5 sigorta girişinin olması durumunda 3600 gün prim ödemesi ile 60 yaşında emekli olabilme hakkı vardır.
  • Sigorta girişleri 1999 ila 2008 yılları arasında yapılan tarımsal üreticilerin, 25 sene çalışma süresini doldurmaları ve 4500 gün sigorta primini ödemeleri gerekir. Bu şartların sağlanmasının hemen ardından kadınlar 58 yaşında, erkekler ise 60 yaşında emekli olabilirler.
  • Sigorta girişi ilk olarak 2008 yılından sonra yapılan tarımsal üreticilerin ise kadın olmaları durumunda 5400 günlük prim ödemesi sonrasında 61 yaşında emekli olma hakları vardır. 25 senelik hizmet şartını karşılayan erkeklerin ise 63 yaşında emekli olma haklarının olduğunu söylemek mümkündür.
Söz konusu şartlara göz atıldığında Ek-5 Tarım Sigorta girişi 1999 yılından önce olan tarımsal üreticilerin bir miktar daha diğer sınıflarda yer alan üreticilere göre bir miktar daha avantajlı oldukları söylenebilir.

Ek-5 Tarım Sigortası Nasıl Yapılır?

Ek-5 Tarım Sigortası nasıl yapılır?” sorusunun yanıtıyla birlikte tarımsal üreticilerin Ek-5 Tarım Sigortası başvurusu için daha hazırlıklı olmak istedikleri söylenebilir.
 
Ek-5 Tarım Sigortası yapabilmek adına ya da sigortasını başlatabilmek adına, gerekli şartların sağlanması ve ilgili formun doldurulması yeterli olacaktır. Genel işleyişin ise şu şekilde olduğu söylenebilir:
  • Öncelikle Ek-5 Tarım Sigortası formu doldurulmalı ve hemen ardından doldurulan form Tarım İl Müdürlüğü’ne verilip, buradan formun onaylatılması gerekir.
  • Kimlik bilgilerini ibraz eden belgelerin fotokopisinin hazır olması büyük önem taşır.
  • Formun onaylanmasının ardından kişi bilgilerini ibraz eden belgenin de SGK’ya verilmesi gerekir.
  • Başvuru SGK tarafından incelenir ve en kısa sürede size dönüş yapılarak, Ek-5 Tarım Sigortanızın başladığı belirtilir ya da neden başlamadığı hakkında bilgi verilir. Buna göre eksiklerinizi tamamlamanız mümkün olur.

Ek-5 Tarım Sigortası Primi Ne Kadar?

Ek-5 Tarım Sigortası primi ne kadar?” sorusu da yeni sigorta girişi yapmış olan tarımsal üreticiler için büyük önem taşıyan bir konudur. Üreticilerin aylık SGK’ya ne kadar ücret ödeyeceklerini belirten bu tutar, üreticilerin bu konu özelinde ödeme planı oluşturmalarına da yardımcı olur. 2022 yılı için en düşük Ek-5 Tarım Sigortası prim ücreti 1.151,96 TL olarak belirlenmiştir. En yüksek Ek-5 Tarım Sigortası ücreti ise 8.639,70 TL’dir. Tarımsal üreticilerin bu tutarları geciktirmeden ödemeleri gerekir. Geciktirmeleri durumunda ise söz konusu tutarların aylık faizleri de karşılarına çıkacaktır ve bu nedenle ödeme planlarını bu faizlere göre yapmaları büyük önem taşımaktadır.

Ek-5 Tarım Sigortası için Gerekli Belgeler

Ek-5 Tarım Sigortası için gerekli belgeler sayesinde sigorta girişinizi yaptırmadan önce çok daha avantajlı olabilir ve sürecin son derece hızlı bir şekilde ilerlemesine imkan tanıyabilirsiniz. 3 başlıkta istenen belgeleri özetlemek mümkündür. Bu belgeler ise şunlardır:
  • Kişinin nüfus cüzdanı ve bu belgenin fotokopisi,
  • Yetkili kurumlar tarafından onaylanmış Ek-5 başvuru formu,
  • Kişinin üretim faaliyetlerine ilişkin ek belgeler,
İstenen belgeler olarak bilinirler ve üçüncü maddede de belirttiğimiz gibi durumunuza göre sizden farklı belgeler de talep edilebilmektedir.

Ek-5 Tarım Sigortası Primleri Nasıl Ödenir?

Ek-5 Tarım Sigortası primleri nasıl ödenir?” konusunun da çiftçiler tarafından sıkça merak edilen bir konu olduğunu söylemek doğru olacaktır. Prim ödeme işlemlerinin doğrudan SGK tarafından ödenmesi söz konusudur ancak bu konuda en hızlı ve en kolay yöntem bankalar vasıtasıyla ödeme yapmak olduğu söylenebilir. Özellikle bankalar tarafından sunulan otomatik ödeme sistemleri bu konuda oldukça kullanışlıdır. Banka olarak özellikle Ziraat Bankası ve Vakıfbank gibi bankaların tercih edilmeleri söz konusu olabilir. İnternet bankacılığı, ATM ve şubeler üzerinden doğrudan ödeme yapılma imkanı vardır. “Ek-5 Tarım Sigortası primleri nasıl ödenir?” sorusunu soran üreticilerin birçok seçenek ile karşılaşacaklarını söylemek doğru olacaktır. Ayrıca diğer özel bankaların da bu primleri ödeme konusunda gerekli ekranlarının olduğunu belirtmek isteriz.

Ek-5 Tarım Sigortası için Toplu Ödeme Yapılabilir mi?

Ek-5 tarım sigortası için toplu ödeme yapılabilir mi?” gibi bir sorunun da genel anlamda çeşitli sebeplerde nedeniyle ödemelerini geciktiren ya da birdenbire Tarım Sigortası ile emekli olmak isteyen üreticilerin sordukları sık sorular arasında yer alır. Gecikmiş ya da ödenmemiş prim ödemelerinin doğrudan ödenmesi gibi bir imkanın olduğunu söylemek doğru olacaktır. Sadece ödenmeyen primler için belirli miktarda bir faiz uygulaması olacaktır ancak zaman zaman çıkarılan aflardan da yararlanarak, faiz indirimlerini değerlendirebilir ve ödeyeceğiniz faiz tutarını en alt seviyeye çekebilirsiniz. Toplu ödemeler için geçerli olan bu faiz indirimlerini veya yapılandırma fırsatlarını iyi bir şekilde takip etmenizi önermekteyiz.
Kategori:
Etiket:

Diğer Makaleler