Vadeli olarak satış yapmakta olan şirketlerin ürün ve hizmetlerinin satışlarından ortaya çıkmakta olan alacak haklarını faktor diye adlandırılan finansal kuruluşlar vasıtasıyla kısa süreli vadeli olarak kaynak sağlayabildikleri finansman yöntemidir.
Şirketler
faktoring şirketleriyle birlikte ticari açıdan borçlu olan alıcılar ve mal satışı yapan ya da hizmet talep eden ticari işletmelerin arasında gerçekleşen işlemlerin tamamını bu yöntem üzerinden yaparlar.
Genel olarak tanımlamak gerekir ise
faktoring ürün ve hizmetlerin satışı ile birlikte çıkan kısa vadeli faturalara bağlı alacakların faktoring şirketlerine yönlendirilmesi yöntemiyle finansman, garanti ve tahsilat gibi hizmetlerden faydalanabilmesi olarak açıklanabilir. Alacakların düzenli şekilde kontrol edilmesi olarak da bilinen faktoring finansman, garanti ve tahsilat hizmetlerini kapsar.
Faktoring Prosedürleri Nelerdir?
Faturalı ya da vadeli mal veya hizmetlerin satışlarıyla alakalı alacakların temin edilmesi işlemlerini üstlenen ve alacakların karşılığında ön ödeme yapılarak kaynak sağlayan bir sistem olduğu için işlemler sizden alınacak olan limitler çerçevesinde gerçekleşir.
Faktoring, mevzu bahis faturalandırılan ürün ve hizmetlerinize ait alacaklarınızın tüm istihbarat süreçlerini yönetir. Alacaklarınızın vade süresinden önce finansman kaynakları için sizin tarafınıza birtakım maliyet teklifleri sunulur.
Sözleşmeler ve işlemlerin takibi sonrasında aynı gün içinde hesabınıza yatırılır. Ülkemizde faktoring 1980 yılından itibaren uygulanmaya başlamıştır. İlk kez ise 1988 yılında hayata geçirilmiştir. Tekstil, gıda, elektronik eşya, mobilya, ilaç, oyuncak, kırtasiye, kimyasal ürünler için günümüzde hala gerçekleşmektedir.