FAST İle EFT İşlemleri 7 Gün 24 Saat

EFT işlemlerindeki süre kısıtlamasını ortadan kaldıracak ve 7/24 bankalar arasında para gönderilmesini sağlayacak olan düzenleme uygulamada:


Bankacılık sektöründe en fazla kullanılan ve para gönderip – almaya yarayan işlemler, EFT ve havale işlemleridir. Fon transferi esnasında dikkat edilecek en önemli noktalar ise transferin hafta içi ya da hafta sonu mu yapıldığı ve aynı banka içinde mi yoksa bankalar arasında mı gerçekleşeceğidir. EFT ve havale işlemleri bu iki kriter baz alınarak yapılır EFT ve Havale işlemlerini ayırt edemeyen kullanıcılar, fon transferleri esnasında sorunlar yaşayabilmektedir. Dilerseniz havale ve EFT arasındaki farkları aşağıdaki başlık altında inceleyelim.

EFT ve Havale Arasındaki Farklar Nelerdir?

EFT ve Havale arasındaki en temel farklılık değişik süreçler ve yöntemler gerektirmesidir. Esasen bu iki protokol de para transfer edilmesini sağlayan işlemlerdir. Ancak yazımızın başında da belirttiğimiz üzere aralarında temel bazı farklılıklar bulunur. Havale, aynı banka içinde ve saat kısıtlaması olmadan paranızı gezdirebileceğiniz bir sistemken EFT, birikiminizin bulunduğu bir bankadan farklı bir bankaya transfer yapabileceğiniz bir sistemdir. Tabi ki EFT esnasında bankaların çalışma saatleri açısından bir zaman kısıtlaması bulunmaktadır. Aynı zamanda Elektronik Fon Transferi yani EFT, havale işlemine göre daha fazla masraflı olabilmektedir.

Elektronik Fon Transferi (EFT) Nedir?

EFT yani Elektronik Fon Transferi, paranızı farklı bankalar arasında gezdirebildiğiniz bir protokoldür. A bankasındaki bir miktar parayı B bankasına aktarmak istediğinizde EFT gerçekleştirmeniz gerekiyor. Elbette bunu yaparken dikkat etmeniz gereken bazı detaylar var. 18 Aralık 2020’de FAST sistemine geçilmeden önce, Elektronik Fon Transferi gerçekleştirmek isterseniz, bankaların Elektronik Fon Transferi kabul saatlerini incelemeniz gerekecektir. Banka EFT Saatleri konusunu inceleyerek konu hakkında bilgi sahibi olabilirsiniz. Havale işlemine göre daha yavaş bir yöntemdir ancak hafta içi ve çalışma saatleri içinde yapıldığında görece 5 dakika içinde para gönderimi yapılabilmektedir.

Nasıl EFT Yapılır?

EFT yapabilmek için parayı göndermek istediğiniz kişinin IBAN hesabına ya da bankaya ait hesap numarasına ihtiyacınız bulunuyor. Kişinin banka bilgilerini biliyorsanız yapmanız gereken, mobil ya da internet bankacılığı kanalından EFT seçeneğini seçerek para gönderme işlemi yapabilirsiniz. Bunun için de bankaların belirledikleri bir transfer ücretini sizden tahsil edeceklerini unutmayın. Banka EFT Ücretleri konumuzda sizin için bankaların aldıkları ücretleri bir liste haline getirdik.

Havale Nedir?

Havale işlemi için aynı banka üzerinden farklı kişilere para transferi sağlamak istediğinizde kullanmanız gereken bir transfer protokolüdür, diyebiliriz. Elektronik Fon Transferinden en önemli farkı ise paranın aynı bankada kalması olacaktır ki bu durum da masrafın daha az size yansıması anlamını taşır. Aynı zamanda transferi sağlanan para daha hızlı olarak gönderilen kişinin banka hesabına geçecektir.

Nasıl Havale Yapılır?

Havale yapmak için de para göndereceğiniz kişinin IBAN hesabını ya da banka hesap numarasını bilmeniz gerekir. Sonrasında bankaların ilgili menüleri üzerinden havale işlemi yapabilirsiniz. Üstteki başlıkta da belirttiğimiz üzere havale işlemi ile para transferi yapıldığında, paranın gönderildiği kişinin hesabına para çok kısa süre içerisinde geçmektedir. Bununla birlikte banka, küçük bir ücret tahsil de edebilir. Bazı bankalar havale işlemlerinden komisyon kesintisi yapmasa da yakın dönemlerde bu uygulamayı hayata geçiren bankaların olduğunu da belirtelim.

EFT ve Havale Arasındaki Farklılıklar Ortadan Kalkıyor Mu?

EFT ve havale aynı sonucu ortaya çıkaran iki farklı protokol olmalarına karşın, banka müşterileri tarafından sıklıkla karıştırılır. Yazımızın başında farklılıklar ile ilgili detaylara yer vermiştik. Esasen havale işlemi için değişiklik olmayacağını belirtmekte fayda bulunuyor. Ancak aynısını EFT için söyleyemeyiz. Bankalar arasında gerçekleşecek olan para transferleri saniyeler içinde yapılabilecek.

FAST Sistemi Nedir?

FAST, Fonların Anlık ve Sürekli Transferi olarak adlandırılan ve 18 Aralık 2020 tarihi itibariyle yürürlüğe giren bir transfer protokolüdür. Bankaların müşterilerinin istedikleri her anda bankalar arası para transferi gerçekleştirebilmesini amaçlamaktadır.

7/24 Fon Tansferi Mümkün Olacak Mı?

Haftanın 7 günü, günün 24 saati bankalar arası transfer işlemi FAST ile mümkün hale gelecek. Merkez Bankası’nın internet sitesinden yaptığı açıklamaya göre temel altyapının güçlendirilmesi hedefleniyor.

FAST Sistemi Nasıl Kullanılacak?

Fonların Anlık ve Sürekli Transferi Sistemi ile ödemeler telefon numarası, e-posta adresi ya da kimlik numarası gibi bilgiler kullanılarak da yapılabilecek. Böylece yapılacak olan ödemelerde büyük bir kolaylık vatandaşların kullanımına sunulmuş olacak. Aynı zamanda Kolay Adresleme Sistemi de para transferlerinde kullanılmaya başlanacak. Merkez Bankası böylece perakende ödeme sistemleri altyapısını ve iş yapış yöntemlerini destekleyecek bir hizmeti de tamamlamış olacak.

FAST Üst Limit Ne Kadar

21 Şubat 2022 itibariyle, tek seferde 2 Bin TL olan FAST gönderim tutarı 5 Bin TL olarak güncellendi. Böylece tek seferde en FAZLA 5 Bin TL gönderilebilecek. Ancak alışveriş için durum biraz daha farklı işleyecek. Eğer karekod kullanılarak ödeme gerçekleştirilirse, bu tutar 10 Bin TL'ye kadar çıkabilecek.

Alışveriş Ödemelerinde FAST Dönemi

TCMB, FAST sistemiyle TR Karekod kullanarak gerçekleştirilecek iş yeri ödemelerinin tek seferde10 Bin TL'ye kadar yapılabileceğini duyurdu. FAST ile nakite ve kredi kartına alternatif bir yöntem de ödemelerde oluşmuş olacak.

FAST Sistemi İle Kolay Adres Sistemi'ni İçeren Bankalar

FAST sistemiyle birlikte Kolay Adres sistemini de incelemenizi öneriyoruz. Aşağıda Kolay Adres sistemini kullanan ya da ileride kullanması beklenen bankaların listesi bulunuyor. İstediğiniz bankanın konusuna giderek inceleyebilirsiniz. Aynı zamanda Kolay Adres Tanımlama Nedir? IBANSIZ Para Gönderme başlıklı yazımız da bu konuda size rehberlik edecektir.




Akbank Kolay Adres Tanımlama Nedir IBANSIZ Para Gönderme
Albaraka Kolay Adres Tanımlama Nedir IBANSIZ Para Gönderme
Alternatif Bank Kolay Adres Tanımlama Nedir IBANSIZ Para Gönderme
Anadolubank Kolay Adres Tanımlama Nedir IBANSIZ Para Gönderme
Burgan Bank Kolay Adres Tanımlama Nedir IBANSIZ Para Gönderme
Denizbank Kolay Adres Tanımlama Nedir IBANSIZ Para Gönderme
Fibabank Kolay Adres Tanımlama Nedir IBANSIZ Para Gönderme
Garanti Bankası Kolay Adres Tanımlama Nedir IBANSIZ Para Gönderme
Halkbank Kolay Adres Tanımlama Nedir IBANSIZ Para Gönderme
HSBC Kolay Adres Tanımlama Nedir IBANSIZ Para Gönderme
ING Bankası Kolay Adres Tanımlama Nedir IBANSIZ Para Gönderme
İş Bankası Kolay Adres Tanımlama Nedir IBANSIZ Para Gönderme
Kuveyt Türk Kolay Adres Tanımlama Nedir IBANSIZ Para Gönderme
Odeabank Kolay Adres Tanımlama Nedir IBANSIZ Para Gönderme
QNB Finansbank Kolay Adres Tanımlama Nedir IBANSIZ Para Gönderme
Şekerbank Kolay Adres Tanımlama Nedir IBANSIZ Para Gönderme
TEB Kolay Adres Tanımlama Nedir IBANSIZ Para Gönderme
Türkiye Finans Kolay Adres Tanımlama Nedir IBANSIZ Para Gönderme
Vakıf Katılım Bankası Kolay Adres Tanımlama Nedir IBANSIZ Para Gönderme
Vakıfbank Kolay Adres Tanımlama Nedir IBANSIZ Para Gönderme
Yapı Kredi Kolay Adres Tanımlama Nedir IBANSIZ Para Gönderme
Ziraat Bankası Kolay Adres Tanımlama Nedir IBANSIZ Para Gönderme
Ziraat Katılım Bankası Kolay Adres Tanımlama Nedir IBANSIZ Para Gönderme

 
Kategori:
Etiket:

Diğer Makaleler