Garanti Bankası kimin? Hisseleri kime ait? 2022

Garanti BBVA kimin, sahibi kim, hisseleri kimlere ati, ortakları var mı? gibi soruların yanıtlarını bu içeriğimizde sizler için veriyoruz.


“Garanti BBVA kimin? Garanti Bankası’nın sahibi kim ve hisseleri kime ait? Garanti BBVA güvenilir bir banka mıdır? Ortakları var mı? Kaç personeli var?” gibi pek çok soru banka müşterilerinin veya bankaya yatırım yapmak isteyen yatırımcıların aklında. Bu yazımızda Garanti BBVA’nın sahibini, hisselerini, çalışan sayısını ve güvenilir olup olmadığını inceleyeceğiz.
 



Garanti BBVA, ülkemizde bulunan bankalar arasında ismi en fazla duyulmuş, en fazla tercih edilen ve en fazla müşteriye sahip olan bankalardan biri. Diğer bankalar gibi kurulduğunda ve satıldığında 5411 sayılı bankacılık kanununa ve BDDK düzenlemelerine uygun hareket edeceğini belirtmiştir. BDDK dışında dilerse farklı denetleme kurumları ile de ekstradan çalışabilir. Bağımsız oluşturulacak raporlar ile bankanın bankacılık alanındaki faaliyetleri tarafsızca gözlenmiş ve müşteri güveni de böylece tesis edilmiş olacaktır. Bu yazımızda Garanti BBVA’nın güvenli bir banka olup olmadığını, hissedarlarını, sahibini, ne zaman kurulduğunu baz alarak merak ettiğiniz soruları yanıtlayacağız.

Garanti BBVA ne zaman kuruldu?

Garanti BBVA, o zamanki adıyla Garanti Bankası, 1946 yılında Ankara’da kurulmuş özel bir bankaydı. Banka, bankacılık faaliyet alanının her bir yerinde olmayı başardı. Ödeme sistemleri, ticari bankacılık, KOBİ bankacılığı, yatırım bankacılığı ve bireysel bankacılık gibi alanlarda Garanti Bankası Türkiye’nin lider bankası düzeylerine ulaştı.

Garanti Bankası’nın sahibi kim? Garanti hangi ülkenin bankası?

Garanti Bankası’nın sahibi, bankayı satın alan İspanyol bankacılık devi BBVA’dır. BBVA öncesi dönemden de bahsetmek gerekirse, banka Koç ve Sabancı grubunundu. Daha öncesinde ise Vehbi Koç ve arkadaşları Mahmut Nedim İrengün, Halil Naci Mıhçıoğlu bankayı kuruyorlar. Garanti bir süre sonra Koç grubunun eline geçiyor ve sonrasında da Sabancı grubu bankaya ortak oluyor. İki grubun hissesini de satın alan Doğuş Grubu, 19 Kasım 2014 tarihinde bankanın yüzde 40’lık bir hissesini İspanyol devi BBVA’ya satıyor. 2017 yılında ise Doğuş Grıubu’nun elinde kalan son yüzde 10’luk hisseyi de satın alan BBVA, bankanın tek söz sahibi halini alıyor.

Garanti BBVA’nın hisseleri kime ait? Ortakları kimler?

Garanti BBVA’nın halka açık hisseleri toplamı yüzde 50,15’tir. BBVA’nın banka üzerindeki hissesi ise yüzde 49,85’tir. Garanti BBVA’nın bu yapısı, görenlere yerli banka yapısı gibi görünebilir. Fakat açık hisseli yapılarda diğer ortakların kim oldukları da önemlidir. Yani halka açık yüzde 50,15’lik oran içinde BBVA’nın yöneticilerinden birinin yüzde 1 düzeyinde bir hissesi olduğunu varsayarsak, bu durumda banka yerli sermayeli bankalar arasında olmayacaktır.

Garanti BBVA hangi statüde çalışır? Yerel bir banka mıdır?

Garanti BBVA, sermaye yapısı sebebiyle yabancı bankalar kategorisinde yer alır. Kuruluşunda ve yakın zamana kadar yerli statüsünde olduğunu da belirtelim. Bankacılık kanununa uygun olarak faaliyetlerine devam eden banka, krediler vererek mevduatlar kabul edebilir. Siz de Garanti BBVA’nın kredi oranlarını merak ediyorsanız Garanti BBVA Kredileri sayfamızı, mevduat faizlerini merak ediyorsanız Garanti BBVA Mevduatları sayfamızı ziyaret edebilirsiniz. Aynı zamanda kredi kartı almak istiyorsanız ve Garanti’nin kredi kartı ürünlerini incelemek istiyorsanız Garanti BBVA Kredi Kartları sayfamızı inceleyebilirsiniz. Bankaya ait güncel iletişim bilgilerine erişmek içinse Garanti BBVA İletişim Bilgileri sayfamıza uğrayabilirsiniz.

Garanti BBVA çalışan sayısı kaç?

Garanti BBVA bünyesinde 31 Mart 2021 verilerine göre 18615 çalışan bulunuyor. Bunun yanında yurtiçinde 884, yurtdışında 10 olmak üzere şube sayıları 894’tür. Ülkemizdeki kayıtlı müşteri sayıları ise 19 milyona yaklaşmaktadır.

Garanti BBVA güvenilir bir banka mıdır?

Garanti BBVA, Türkiye’deki diğer bankalar gibi 5411 sayılı bankacılık kanununa tabi olarak faaliyetlerine devam eden yabancı sermayeli bankalar arasındadır. Bununla birlikte Bankacılık Düzenleme ve Denetleme Kurumu gibi kamunun bankaları denetlemesi için faaliyete soktuğu bir organizasyon tarafından sürekli denetlenmektedir. Buradaki güven konusunun bankayla ilgili değil denetleyici kurum / kurumlarla ilgili olduğunu bilmek gerekiyor. Garanti Bankası da ilk kurulduğunda ve satın alındığında Türkiye’deki bankacılık faaliyetlerini sürdürmek için Bankacılık kurallarına ve BDDK düzenlemelerine uyacağını taahhüt ettiğinden dolayı güvenilir bir bankadır.
Kategori:
Etiket:

Diğer Makaleler