“Halkbank bireysel emeklilik en az ne kadar ödenir?” sorusuna bu yazımızda yanıt vermeye çalışacağız. Halkbank müşterileri arasında bireysel emeklilik sistemine katılımcı olarak katılmak isteyenler, özellikle Halkbank bireysel emeklilik sistemine ne kadar ödeyerek katılabileceklerini soruşturuyorlar. Aynı zamanda Halkbank BES planları ile ilgili de incelemeler yapan müşteriler, en uygun paketi bularak geleceklerine yatırım yapmak niyetindeler. Biz de bu yazımızda bireysel emeklilik sistemi içinde Halkbank’ın sunduğu emeklilik paketlerini inceleyeceğiz ve Halkbank müşterilerinin en iyi kararı vermelerine yardımcı olmaya çalışacağız.
Az sonra “
Halkbank bireysel emeklilik en az ne kadar ödenir?” sorusunun yanıtını vermeye başlayacağız. Ancak bunun öncesinde bireysel emeklilik sistemiyle ilgili en temel soruların yanıtlarını verelim ve sistemi yakından tanıyalım.
Halkbank hangi bireysel emeklilik şirketiyle çalışıyor?
Halkbank bireysel emeklilik sektöründe banka statüsüyle tek başına iş yapamaz. Bir emeklilik şirketi ile ya ortaklık kurarak acentesi olmalıdır ya da Halkbank çatısı altında bir emeklilik şirketi kurmalıdır. Bu nedenle de Halkbank, önceleri Halk Emeklilik şirketine sahipken Türkiye Varlık Fonu’na devrolduktan sonra yine bir Türkiye Varlık Fonu katılımı olan Türkiye Hayat Emeklilik şirketi ile çalışmaktadır. Böylece bireysel emeklilikte
Takasbank ile katılımcı arasında bir köprü olmayı kabul etmiştir. “
Halkbank bireysel emeklilik iletişim ve müşteri hizmetleri” konumuzda Halkbank ve Türkiye Hayat Emeklilik’in iletişim ve müşteri hizmetleri numaraların erişebilirsiniz. Başvuru yapmak istiyor ama süreci bilmiyorsanız da “
Halkbank bireysel emeklilik başvurusu ve sorgulama” konumuzu inceleyebilirsiniz.
Halkbank bireysel emeklilik sistemi nedir?
Halkbank bireysel emeklilik sistemi için Türkiye Hayat’ın acentesi olarak görev yapıyor, demiştik. Şimdi dilerseniz, bireysel emeklilik sistemi hakkında bazı bilgiler verelim ve konumuza devam edelim. Bireysel emeklilik sistemi, çalıştığınız dönemki yaşam standardınızı emeklilik döneminize de taşımak amacıyla oluşturulmuş bir
özel emeklilik sistemidir. Ekonomik kaygılardan uzak ve rahat bir emeklilik döneminin keyfini sürmek için
en güvenli ve en avantajlı yöntem olarak bireysel emeklilik sistemini gösterebiliriz. Düzenli bir tasarrufla birlikte harika bir
emeklilik dönemi geçirmek istiyorsanız,
bireysel emeklilik dünyasının avantajlarını da keşfederek yatırımlarınızı yapmaya başlayabilirsiniz.
“
Bireysel emeklilik sisteminin avantajları nelerdir?” isimli konumuzdan BES avantajları ile ilgili detaylı bilgi alabilirsiniz. Bununla birlikte “
Bireysel emeklilik başvurusu nasıl yapılır?” konumuzu inceleyerek bireysel emeklilik sistemiyle ilgili başvurunun nasıl yapılacağını da anlayabilirsiniz.
Halkbank - Türkiye Hayat bireysel emeklilik en az ne kadar ödenir?
Halkbank – Türkiye Hayat Emeklilik bireysel emeklilik sistemi için en az ne kadar ödeneceğine gireceğiniz emeklilik paketlerine göre karar verilir. Birlikte bu paketleri ve özelliklerini inceleyelim.
Halkbank – Türkiye Hayat bireysel emeklilik planları nelerdir?
Halkbank’ın da diğer firmalar ve bankalar gibi bireysel emeklilik sistemi tasarrufları için hazırlamış olduğu bireysel emeklilik paketleri bulunur. Yatırımcılar olarak gerek yaptığınız yatırım miktarına gerekse tercih ve isteklerinize göre fon dağılımlarınızı gerçekleştirerek getirilerinizi arttırabilirsiniz. Şimdi bu ürünleri kısaca inceleyelim.
Halkbank 18 yaşından küçüklere Gençliğin BES’i Planı
Halkbank / Türkiye Hayat Emeklilik 18 – 26 yaş arasındaki gençler için Gençliğin BES’i Planı’nında gençlerin avantajına olacak bir yatırım imkânı sunuyor. Aylık asgari katlı payı sadece
50 TL olarak planlanan bu pakette, gençlerin yarınları için sorumluluk alarak birikim yapmaları amaçlanıyor.
Gençliğin BES’i Emeklilik Planı kapsamında yönetim gider kesintisi ve ödemeye ara verme kesintisi uygulanmamaktadır. Ertelenmiş giriş aidatı ise katılımcının ilk 5 yıl içerisinde sistemden erken ayrılması durumunda birikimi üzerinden yapılır.
Halkbank Türkiye Hayat Emeklilik bireysel emeklilik sistemi Halk Plan
Halkbank – Türkiye Hayat Emeklilik bireysel emeklilik Halk Plan’a 18 yaşını doldurmuş ve medeni haklarından yoksun bulunmayan herkes katılabilir.
Aylık asgari katkı payı 229 TL olarak hesaplanmıştır. Bu tutar sabit değildir; ilki 2021 yılı Ocak ayında olmak üzere her yılın Ocak ayında TÜFE artış oranı kadar artırılacaktır. Halk Plan kapsamında yapılacak yönetim gider kesintisi, ödemeye ara verme kesintisi ve ertelenmiş giriş aidatı, katılımcının birikimi üzerinden ilk 5 yıl içsinde yapılacaktır.
Fon toplam gider kesintisi ise sözleşme yürürlük süresince uygulanmaktadır. Ertelenmiş giriş aidatı ilk beş yıl içinde erken ayrılma ya da başka şirkete sözleşmeyi taşıma durumunda
aylık asgari brüt ücretin yüzde 42,5’i kadar ayrılma tarihinde birikiminizden düşecektir. Yönetim gider kesintisi ise aylık 5 TL olarak belirlenmiştir ve katılımcının sözleşmesinde bulunan birikim tutarından düşecektir. Ara verme kesintisi ise yine her tam ay için 5 TL olarak belirlenmiştir.
Halkbank Türkiye Hayat Emeklilik bireysel emeklilik sistemi Çalışan Ev Hanımları Planı
Halkbank bireysel emeklilik sistemi Çalışan Ev Hanımları Planı ile kadınlar, küçük tasarruflar yaparak geleceklerine basitçe katkı sağlayabilirler.
Aylık asgari katkı payı tutarı 175 TL olarak belirlenen bu planda, ilki 2022 yılının Ocak ayı olmak üzere her yılın aynı ayında TÜFE oranında katkı payında artış yapılacaktır. Çalışkan Ev Hanımları Planı kapsamında yapılacak Yönetim Gider Kesintisi, Ödemeye Ara Verme Kesintisi ve Ertelenmiş Giriş Aidatı katılımcının birikimi üzerinden İlk 5 yıl içerisinde yapılacaktır. Fon toplam gider kesintisi ise, sözleşme yürürlük süresince uygulanmaktadır. Yönetim gider kesintisi tutarı ayda 1 TL, Çıkışa ertelenmiş giriş aidatı ise 2022 yılında 150 TL olarak belirlenmiştir. Eğer ara vermek isterseniz de tam aylarda 2 TL birikiminizden düşecektir.
Halkbank Türkiye Hayat Emeklilik bireysel emeklilik sistemi Halk Premium Emeklilik Planı
Halkbank bireysel emeklilik sistemi Halk Premium Emeklilik Planı’na 18 yaşından büyük ve medeni haklarından faydalanabilen tüm Halkbank müşterileri katılabilir. Burada dikkat edilecek husus ise Halkbank müşterisi olma zorunluluğudur.
Aylık asgari katkı payı tutarı 814 TL olarak belirlenmiştir. Halk Premium Emeklilik Planı kapsamında yapılacak yönetim Gider Kesintisi, Ödemeye Ara Verme Kesintisi ve Ertelenmiş Giriş Aidatı katılımcının birikimi üzerinden ilk 5 yıl içerisinde yapılır.
Yönetim gider kesintisi olarak ilk beş yıl için aylık 2 TL, çıkışa ertelenmiş giriş aidatı için 1.250 TL ve ara vermeniz durumunda da ara verme kesintisi olarak aylık 8 TL kesinti birikiminizden düşer.
Halkbank Türkiye Hayat Emeklilik bireysel emeklilik sistemi Ayrıcalıklı Emeklilik Planı
Halkbank bireysel emeklilik sistemi Ayrıcalıklı Emeklilik Planı’na 18 yaşından büyük ve medeni haklarından faydalanabilen tüm Halkbank müşterileri katılabilir.
Aylık asgari katkı payı 2022 yılı brüt asgari ücreti olan 5.004 TL’dir. Bankanın internet sitesinde olan tutar 2020 yılının brüt asgari ücretidir. Ancak aradığımızda 5.004 TL’nin katkı payı olduğunu doğruladılar.
Ayrıcalıklı Emeklilik Planı kapsamında yapılacak Yönetim Gider Kesintisi, Ödemeye Ara Verme Kesintisi ve Ertelenmiş Giriş Aidatı katılımcının birikimi üzerinden ilk 5 yıl içerisinde yapılır. Fon toplam gider kesintisi ise, sözleşme yürürlük süresince uygulanmaktadır. Ancak yönetim gider kesintisi bu planda bulunmuyor. Ara verme durumunda ilk beş yıl için 20 TL kesinti öngörülmüştür. Çıkışa ertelenen giriş aidatı ise 1.250 TL’dir.
Halkbank Türkiye Hayat Emeklilik bireysel emeklilik sistemi Duru Plan
Halk Bankası Türkiye Hayat Emeklilik bireysel emeklilik sistemi Duru Plan’da hassasiyetlere önem veren duyarlı katılımcılar yer alabilirler. Planın aylık asgari katkı tutarı 229 TL olarak belirlenmiştir. Her yılın Ocak ayında TÜFE oranında artış öngörülür.
Duru plan kapsamında yapılacak Yönetim Gider Kesintisi, Ödemeye Ara Verme Kesintisi ve Ertelenmiş Giriş Aidatı katılımcının birikimi üzerinden İlk 5 yıl içerisinde yapılacaktır. İlk beş yıl için yönetim gider kesintisi ayda 5 TL, ara verme durumunda ara verme kesintisi 5 TL ve çıkışa ertelenmiş giriş aidatı ise 1.250 TL’dir.
Fon toplam gider kesintisi ise, sözleşme yürürlük süresince uygulanmaktadır. Fon karma seçeneği ile 4 fon burada kullanıcıya sunulur.
Katılım Standart EYF, Katılım Dinamik Değişken EYF, Katılım Hisse Senedi EYF ve Altın Katılım EYF. Bunlardan birini seçmeye kullanıcılar 0 Katılım Standart EYF tercih etmiş sayılır.
Halkbank – Türkiye Hayat Emeklilik bireysel emeklilik sistemi KOBİ – Esnaf Plan
Halkbank / Türkiye Hayat Emeklilik bireysel emeklilik sistemi Kobi – Esnaf Planı, 18 yaş üzerinde ve medeni haklarından yoksun bulunmayan Halkbank KOBİ müşterilerince tercih edilebilir. Aylık asgari katkı payı 229 TL olup her Ocak ayında TÜFE oranında güncellenecektir.
Kobi Esnaf plan kapsamında yapılacak Yönetim Gider Kesintisi, Ödemeye Ara Verme Kesintisi ve Ertelenmiş Giriş Aidatı katılımcının birikimi üzerinden İlk 5 yıl içerisinde yapılacaktır.
İlk beş yıl için yönetim gider kesintisi olarak aylık 5 TL kesinti yapılacaktır. Eğer ilk beş yılda sözleşmenizi farklı bir şirkete taşır ya da iptal ederseniz toplam 1.250 TL çıkışta giriş aidatı ödemeniz gerekecektir. Bu tutar birikiminizden kesilir. Bunun yanında ara vermeniz halinde 5 TL ara verme kesintisi yapılır.
Halkbank bireysel emeklilikte devlet desteği nedir? Ne kadardır?
Halkbank bireysel emeklilik sistemi içinde en önemli avantaj hiç şüphesiz devletin sunduğu yüzde 30 oranındaki devlet katkısı oranıdır. Yani her ay ödediğiniz
300 TL karşılığında 90 TL tutarında bir devlet desteği tutarı elde edebilirsiniz. Daha basit bir hesapla
aylık olarak 100 TL ödemeniz durumunda hesabınızda 130 TL’lik bir tutar her ay birikmeye devam edecektir. Tabi ki bu tutar hesabınıza eklenecektir ancak bilinmesi gereken en önemli nokta da hesabınızda bulunan bu tutarı dilediğiniz zaman çekebilmenizin pek kolay olmadığı gerçeğidir. İsterseniz internet sitemizde bulunan “
Bireysel emeklilikte devlet katkısı ne kadar?” ve “
BES devlet katkısı ne zaman hesaba yatar?” başlıklı yazılarımızdan devlet desteği ile ilgili daha fazla bilgi alabilirsiniz.
Sistemden dilediğiniz zaman çıkabilirsiniz. Lakin devlet katkısı tutarının tamamını alabilmeniz için emekli olarak sistemden ayrılmanız yani 56 yaşını doldurmuş olmanız ve 10 yıllık katkı payı ödemenizi yapmış olmanız gerekir. Eğer bu şartları sağlamadıysanız, süresine göre devlet katkısı tutarının ya bir kısmını alabilirsiniz ya da devlet katkısı tutarını hiç alamazsınız. Şimdi örnekler aracılığıyla bu süreleri ve devlet katkısı tutarlarını öğrenelim.
Halkbank – Türkiye Hayat bireysel emeklilik sisteminden 3 yılda ayrılarak devlet katkısı almak
Halkbank bireysel emeklilik sistemi başvurusu yaparak sisteme girmeniz ve sözleşme imzalamanızdan sonra sisteme katkı payı ödemeye başlarsınız. Daha önce de dediğimiz gibi dilediğiniz zaman sistemden ayrılabilir ve bireysel emeklilik sözleşmenizi sonlandırabilirsiniz.
Fakat bu noktada her 100 TL için hesabınıza ödenen 30 TL’leri de almak istediğinizi varsayalım. Eğer en az sistemde
3 yıl kalmadıysanız, ne yazık ki devlet katkısı tutarı tarafınıza ödenmez. Ancak şimdiki örneğimizdeki gibi
3 yıl sistemde kalırsanız, devlet katkısı tutarının yüzde 15’ine sahip olabilirsiniz.
Halkbank – Türkiye Hayat bireysel emeklilik sistemi dahilinde birbirinden farklı emeklilik paketi tercihleri bulunur. 2021 yılı için hesapladığımızı ve bu hesabın değişebileceğini belirtelim.
Aylık asgari katkı payı tutarı 229TL olan Halk Plan seçeneğini seçerek sisteme girdiğinizi düşünürsek, 229 TL katkı payı x 36 ay = 8.244 TL toplam katılım payı tutarı elde etmiş olursunuz. Devlet desteği için de
8.244 TL katkı payı x %30 = 2.473,20 TL hesaplanır. 3 yılın sonunda sistemden ayrılmak istediğiniz için de bu tutarın sadece yüzde 15’ini alacağınız için
2.700 x = 370,98 TL devlet katkısı tutarı kalacaktır.
8.244 TL birikim toplamı + 370,98 TL devlet desteği = 8.614,98 TL ile sistemden ayrılırsınız.
Halkbank – Türkiye Hayat bireysel emeklilik sisteminden 6 yılda ayrılarak devlet katkısı almak
Halkbank – Türkiye Hayat bireysel emeklilik sistemi içinde 6 yıl kaldığınızı düşünürsek, yine Halk Plan Paketi ile devam edecek olursak, 229 TL katkı payı x 72 ay = 16.488 TL toplam birikim tutarı ortaya çıkacaktır. Sonrasında
16.488 TL için devlet desteği hesap edildiğinde 16.488 TL toplam birikim tutarı x %30 devlet katkısı oranı = 4.946,40 TL devlet katkısı tutarı hesaplanır. 6 sene sonunda sistemden ayrılmak istediğiniz için devlet katkısının yüzde 35’lik bir kısmını alabileceğiniz için
5.400 TL devlet katkısı x yüzde 15 = 1.731,24 TL devlet desteği kalacaktır.
16.488 TL toplam birikim + 1.731,24 TL devlet desteği = 18.219,24 TL olarak hesaplanır.
Bu hesaplamalarda fon kazançları olmadığını hatırlatalım.
Halkbank – Türkiye Hayat bireysel emeklilik sisteminden 10 yılda ayrılarak devlet katkısı almak
Halkbank – Türkiye Hayat bireysel emeklilik sisteminde 10 yıl kaldınız ama emekli olmaya hak kazanmadan ayrılmak istediğiniz senaryoyu düşünelim. Bu durumda devlet katkısı tutarının sadece yüzde 60’lık kısmından faydalanabilirsiniz. Halk Plan Paketi için hesabımıza devam edersek,
229 TL aylık katkı payı x 120 ay = 27.480 TL birikim toplamı. Devlet desteği için de hesap yapıldığında,
27.480 TL toplam birikim x %30 devlet desteği oranı = 8.244 TL olur. Ortaya çıkan bu tutarın
sadece yüzde 60’lık bir bölümünü alabileceğinizi düşünürsek,
8.244 TL x %60 devlet katkısı oranı = 4.946,40 TL olacaktır.
Hesaplandığında kesintiler hariç ve fon getirileri olmadan 27.480 TL birikim toplamı + 4.946,40 TL devlet desteği = 32.426,40 TL ödeme alarak sistemden çıkabilirsiniz.
Halkbank – Türkiye Hayat bireysel emeklilik sisteminden emekli olarak ayrılarak devlet katkısı almak
Halkbank – Türkiye Hayat bireysel emeklilik sistemi içinde en fazla devlet katkısı kazandıran şey emekli olarak sistemden ayrılmaktır. Bunu da şimdi daha iyi göreceğiz. Halk Plan ile devam edecek olursak; aylık asgari katkı payı olan
229 TL ile sisteme girip 10 yıl kalırsanız ve 56 yaşını da doldurmuşsanız, bu durumda ne kadarlık bir
devlet katkısı getirisi elde edebileceğinize bakalım. Burada dilerseniz 10 yıldan fazla da katılım sağlayabileceğinizi belirtelim. Bu durumda birikim de devlet katkısı tutarı da artacaktır.
229 TL aylık katkı payı x 120 ay = 27.480 TL toplam tasarruf tutarı. Devlet desteği hesabını da yaparsak,
27.480 TL x %30 devlet destek oranı = 8.244 TL. Tüm devlet desteğini alabileceğiniz için de
27.480 TL birikim toplamı + 8.244 TL devlet destek tutarı = 35.724 TL elde edeceğiniz tutar olacaktır. Burada yine hatırlatalım,
bu tutar içinde henüz fonlardan gelen getiriler bulunmuyor. İşin içine fon getirileri de girdiğinde önemli bir gelir elde etmiş oluyorsunuz.