“Halkbank bireysel emeklilik iptali ve para iadesi” konusunu araştıran banka müşterileri ve katılımcılar, bir dönem sonra sözleşmelerini iptal etmek isteyebiliyorlar. Bireysel emeklilik sözleşmeniz yürürlükteyken gerek emeklilik sistemi ile birlikte gelen birçok avantajınız gerekse emeklilik şirketinizin size sağladığı çeşitli sektörlerdeki ayrıcalıklar varken sözleşmenizi iptal ederek sistemden erken ayrıldığınızda bazı olumsuzluklarla karşı karşıya kalabilirsiniz. Bireysel emeklilik sisteminde şirketler sözleşmeleri uzun süreli bir ödeme planı üzerine kurduğu için sistemden emeklilik haricinde ayrıldığınızda sistemdeki gelir akışı kısa süreli de olsa sekteye uğrar. Bu durum sonucunda oluşan zarar emeklilik şirketi tarafından birikiminiz üzerinden çeşitli kesintiler yapılmak suretiyle sizden tazmin edilir.
Bireysel emeklilik iptalinde yapılabilecek yasal kesintiler nelerdir? Hesabınızda kalan tutarı nasıl alabilirsiniz? Bireysel emeklilik iptali için nasıl bir yol izlenebilir? Halkbank özelinde bireysel emeklilik iptalini ve para iadesini anlatacağımız bu yazımızda kafanızda oluşan soruların tamamının cevaplarını bulabilirsiniz.
Bireysel emeklilik sistemi nedir?
Bireysel emeklilik sistemi, sizin rahat bir emeklilik dönemi geçirebilmeniz adına sizi aktif çalışma yaşamınız boyunca birikim yapmaya teşvik eden, Sosyal Güvenlik Sisteminin tamamlayıcısı olarak emeklilik gelirinize ek bir gelir elde etmenizi sağlayan bir tasarruf ve yatırım sistemidir. Elde ettiğiniz bu ikinci emeklilik geliri ile aktif çalışma döneminizdeki yaşam standardınızı koruyup emeklilik döneminizi refah ve huzur içinde geçirebilirsiniz. Aynı zamanda bireysel emeklilik sistemi ile çok önemli bazı avantajlar da elde etmeniz mümkün. “
Bireysel emeklilik sistemi avantajları nelerdir?” konusunu inceleyebilirsiniz.
Bireysel emeklilik sisteminde emeklilik hakkı kazanma koşulları ve iptale etkisi nedir?
Bireysel emeklilik sistemi içerisinde 10 yıl boyunca kalıp 56 yaşınızı doldurduğunuz anda emekliliğe hak kazanırsınız. Bu iki koşulu gerçekleştirdikten sonra dilerseniz birikim yapmaya devam edebilir ve istediğiniz anda emeklilik hakkınızı kullanarak bireysel emekli olabilirsiniz.
Emeklilik hakkınızı elde etmeden bireysel emeklilik sözleşmenizi iptal ettiğiniz durumlarda emeklilik şirketi imzalamış olduğunuz emeklilik sözleşmesi hükümleri uyarınca emeklilik hesabınızdaki tutardan çeşitli kesintiler yapabilir. Meğerki sözleşmenizi yürürlük tarihini takip eden 60 günlük cayma süresi içinde iptal edin.
Bireysel emeklilik iptalinde karşılaşabileceğiniz dezavantajlar
Bireysel emeklilik sistemi dahilinde katılımcı olarak katkı paylarınızı öderken gerek sözleşmenizin size tanıdığı gerekse sistemin kendisinden gelen haklarınız sayesinde birçok avantajın sahibiyken bireysel emeklilik iptali durumunuzda bazı olumsuzluklarla karşılaşabiliyorsunuz. Bireysel emeklilik sistemi katılımcılarının yatırdığı katkı payları ile devinimine devam ederken sistemden ayrılmanız durumunda sistemin gelir akışı sekteye uğrar. Bunun sonucunda gerek devletin gerekse emeklilik şirketlerinin mali açıdan çeşitli zararları oluşabilir. Oluşan bu zarar sizden çeşitli şekillerde karşılanmaya çalışılır. Bu durumda karşınıza çıkabilecek çeşitli olumsuzluklar şunlardır:
- Emeklilik hakkınızı elde etmeden önce bireysel emeklilik sisteminden ayrılmanız halinde sisteme giriş tarihinizden kaynaklanan süreye dair haklarınızı kaybedersiniz.
- Bireysel emeklilik iptali durumunda gerek hesabınıza yatırdığınız katkı payları gerekse hesabınızdaki birikim üzerinden yapılacak çeşitli yasal kesintiler dolayısıyla olumsuz bir mali sonuç ile karşılaşabilirsiniz.
- Bireysel emeklilik sisteminden emekli olmadan emeklilik birikiminize ek olarak yapılan devlet katkısı ile devlet katkısının getirisinin toplamına tamamen hak kazanamazsınız.
- Bireysel emeklilik iptali halinde, bireysel emeklilik sistemindeki vergi avantajını kaybedersiniz. Sistemde kaldığınız süre ile ters orantılı olarak sistemden elde edeceğiniz getirinize farklı oranlarda stopaj kesintisi ya da diğer adıyla gelir vergisi kesintisi yapılmaktadır.
Bireysel emeklilik sistemi iptali nasıl olur?
Mevcutta bağlı olduğunuz emeklilik sözleşmenizi dilediğiniz anda iptal ederek bireysel emeklilik sisteminden ayrılabilirsiniz. Bireysel emeklilik sisteminden bireysel emeklilik haricinde erkenden ayrıldığınız durumda emekli olmanın size sağlayacağı
vergi bazındaki avantajlardan yararlanamayacak ve bireysel emeklilik hesabınızda yer alan devlet katkısı tutarına sistemde bulunduğunuz süre ile doğru orantılı olarak hak sahibi olacaksınız. Yani bireysel emeklilikten erkenden ayrıldığınız durumlarda %30 oranındaki devlet katkısına tam olarak hak sahibi olamayacaksınız. Kesintilerle ilgili merak ettiklerinizi “
Bireysel emeklilik sistemi iptal kesintisi ne kadar olur?” başlıklı yazımızdan öğrenebilirsiniz.
Bireysel emekliliğinizi iptal etmek için kullanabileceğiniz başvuru yolları emeklilik planınızı imzalamış olduğunuz bankaya göre değişiklik gösterebilmektedir. Bu yüzden bireysel emeklilik sözleşmenizi feshetmek için sözleşmesini kabul ettiğiniz bankanın müşteri hizmetleri merkezi ile görüşerek başvuru yollarını öğrenmenizde fayda var.
Örneğin kimi bankalarda çağrı merkezi kanlıyla bireysel emeklilik iptal edilebilirken bazı emeklilik şirketlerinde bireysel emeklilik iptali atılacak bir SMS ile gerçekleşebilir.
Halkbank bireysel emeklilik ve iptali nasıl yapılır?
Halkbank, emeklilik hizmetindeki iştiraki Türkiye Hayat Emeklilik ile birlikte hazırladıkları 8 farklı bireysel emeklilik planını bireysel emeklilik dünyasına katılmak isteyen müşterilerine sunmaktadır. Halkbank’ın bireysel emeklilik planları için size en yakın Halkbank şubesine giderek bilgi alabilir, şubedeki
Türkiye Hayat ve Emeklilik’in temsilcisi ile görüşüp emeklilik planınızı kendi bütçeniz özelinde yapılandırarak Halkbank şubesinden bireysel emeklilik sistemine dahil olabilirsiniz. Ayrıca
Halkbank Bireysel İnternet Şubesi ya da 0 850 800 44 00 numaralı Müşteri Memnuniyeti Merkezi üzerinden hiç yorulmadan bireysel emeklilik sistemine ilk adımınızı atabilirsiniz. Halkbank bireysel emeklilik planları ile ilgili bilgiye de “
Halkbank bireysel emeklilik başvurusu ve sorgulama” konumuz üzerinden erişebilirsiniz.
Bireysel emeklilik sistemine Halkbank şubesi aracılığıyla ya da Halkbank’ın internet şubesinden başvurmuş olsanız bile bireysel emekliliğinizi iptal ettirebilmeniz için izlemeniz gereken yol daha farklıdır.
Bireysel emeklilik sözleşmenizin sağlayıcı tarafı Türkiye Hayat Emeklilik olduğu için iptal başvurunuzu Türkiye Hayat Emeklilik’in kanalları üzerinden gerçekleştirmelisiniz.
Türkiye Hayat Emeklilik Bireysel emeklilik iptali nasıl yapılır?
Türkiye Hayat Emeklilik’in hazırlamış olduğu bireysel emeklilik sözleşmeniz hakkında Müşteri Hizmetleri üzerinden, elektronik posta yoluyla iletişime geçerek ya da Türkiye Hayat Emeklilik’in internet veya cep şubesi aracılığıyla iptal talebinde bulunabilirsiniz.
Türkiye Hayat Emeklilik Müşteri Hizmetleri üzerinden bireysel emeklilik iptali
Türkiye Hayat Emeklilik’in 0 850 202 20 20 numaralı hattı üzerinden Müşteri Hizmetlerini arayarak bireysel müşteri temsilcinize ulaşabilirsiniz. Halihazırda yürürlükte olan bireysel emeklilik sözleşmenizi iptal ettirmek istediğinizi müşteri temsilcinize iletebilirsiniz. Müşteri temsilciniz size “
Doğum tarihiniz ne zaman? Kimlik seri numaranızın son 4 hanesi nedir?” gibi çeşitli sorular sorarak sizin kimlik bilgilerinizi kontrol eder. Bunun ardından bireysel emeklilik sözleşmenizi iptal ettirmek istediğinize dair talep oluşturur.
Talebin oluşturulmasından sonra Müşteri Hizmetleri kendi yoğunluk durumlarına
göre iki iş günü içerisinde size dönüş sağlar. Müşteri temsilciniz kimlik ve iptal ettirmek istediğiniz sözleşme bilgilerinizi tekrardan teyit eder. İşleme devam ettiğinizde iptal sürecindeki yasal haklarınızın neler olacağını ve sürecin nasıl devam edeceğini size aktarır.
Emeklilik sözleşmenizin iptal işlemine onay vermeniz halinde iade süreci başlar. Dahil olduğunuz emeklilik planı hükümlerinde yer alan sözleşmenizin iptal edilmesi durumlarında yapılacak olan kesintilerin toplamı emeklilik hesabınızdan mahsup edilir.
Hesabınızdaki kalan bakiye sözleşmenizdeki cayma hakkını kullanmanız halinde 10 iş günü, sözleşmeyi iptal ettiğiniz durumda ise 20 iş günü içerisinde istediğiniz banka hesabına iade edilir.
Türkiye Hayat Emeklilik Elektronik Posta aracılığıyla BES iptal süreci
Bireysel emeklilik sözleşmenizi iptal etmek için kullanabileceğiniz bir diğer yol ise Türkiye Hayat Emeklilik’in Müşteri Hizmetleri’ne e-posta yollamaktır. Türkiye Hayat Emeklilik’in
bilgi@turkiyehayatemeklilik.com.tr adlı e-posta adresine iptal etmek istediğiniz sözleşmenin bilgilerini ve kendinize ait katılımcı bilgilerinizi atarak hem iptal süreci hakkında bilgi almak istediğinizi belirtebilir hem de iptal süreci için varsa gerekli evrakların tarafınıza gönderilmesini talep edebilirsiniz.
İptal talebiniz oluştuktan sonra Müşteri Hizmetleri sizi en kısa süre içinde arayacaktır. İptal süreciniz yukarıda anlattığımız gibi devam etmektedir. İptal talebinizi elektronik posta aracılığıyla oluşturmanızın en önemli avantajı sözleşmeden cayma hakkınızı kullanacağınız zaman ortaya çıkmaktadır.
Eğer 60 günlük sözleşmeden cayma hakkınızı kullanacağınız gün Müşteri Hizmetleri’nin hizmet vermediği bir zamana denk gelirse bu şekilde cayma hakkınızı kullanabilirsiniz. Böylelikle sözleşmeden cayma hakkınızdan mahrum kalmamış olursunuz.
Diğer kanallar üzerinden BES iptali
Türkiye Hayat Emeklilik’in internet ve cep şubeleri üzerinden de Halkbank aracılığıyla imzaladığınız emeklilik sözleşmenizi iptal ettirebilirsiniz. Türkiye Hayat Emeklilik’in internet şubesine kullanıcı bilgilerinizle giriş yaptıktan sonra “Online İşlemler” menüsüne tıklayarak “Bireysel” işlemleri seçmenizin ardından açılan sayfada bireysel emeklilik hesabınızı sorguladıktan sonra iptal işleminize devam edebilirsiniz.
Halkbank şubelerinden bireysel emeklilik iptali
Halkbank, Türkiye Hayat Emeklilik ile birlikte hazırladıkları bireysel emeklilik planlarına kendi şubelerinde yüz yüze bankacılık aracılığıyla katılım imkanını müşterilerine sağlamaktadır. Şubelerdeki Türkiye Hayat Emeklilik’in temsilcileri size iptal sürecinin nereden ve nasıl gerçekleşebileceğine dair bilgiler verebilirler. Ancak bireysel emekliliğinizi Halkbank şubelerinde iptal edemezsiniz.
Halkbank bireysel emeklilik sistemi para iadesi nasıl istenir?
Türkiye Hayat Emeklilik’in Halkbank adına hazırladığı bireysel emeklilik sözleşmenizden emeklilik hakkını elde etmeden önce ayrılmanız durumunda sözleşmenizde yer alan hükümler ve sözleşmeye mutabık kaldığınız süre doğrultusunda çeşitli kesinti kalemleri ortaya çıkabilmektedir. Türkiye Hayat Emeklilik’ten almış olduğunuz bireysel emeklilik planınızın türüne göre şirket, bireysel emekliliğinizi iptal ettirmeniz durumunda emeklilik hesabınızdaki katkı payı tutarınızdan ertelenmiş giriş aidatını, yönetim gider kesintisini ve fon toplam gider kesintisini tahsil edebilir; bireysel emekliliğe yatırdığınız katkı paylarının emeklilik yatırım fonlarından elde ettiği getiri üzerinden stopaj kesintisi ya da bilinen adıyla gelir vergisi alınır.
Bireysel emeklilik sisteminde emeklilik hesabınızın önemli gelir kalemlerinden olan devlet katkısına sistemde geçirdiğiniz süreyle ters orantılı olarak kesinti uygulanmaktadır. Diğer bir deyişle sistemde geçirdiğiniz süre arttıkça yapılacak devlet katkısı kesintisi azalır. Bu kesintiler emeklilik hesabınızdaki bakiyeden tahsil edildikten sonra hesabınızda kalan tutar istediğiniz banka hesabına herhangi bir transfer ücreti yansıtılmaksızın 20 iş günü içerisinde iade edilir.
Halkbank Emeklilik sözleşmesinden cayılırsa yapılan kesintiler ve para iadesi
Bireysel emeklilik planınızdan, bireysel emeklilik sözleşmesi teklif formunuzu imzaladığınız ya da telefon ve internet bankacılığı gibi mesafeli satışlarda teklifi onayladığınız tarihi müteakip 60 gün içerisinde bireysel emeklilikten cayma hakkınız vardır. Bireysel emeklilik sözleşmenizin yürürlüğe girme anı cayma hakkınızı kullandığınız durumlarda uygulanacak prosedürlerde oldukça önemlidir. Bireysel emeklilik sözleşmeniz, sözleşme adına yatırdığınız ilk katkı payı ödemesinin şirket hesabına nakden intikal ettiği günde yürürlüğe girmiş sayılmaktadır.
Yürürlükten önce cayma: Sözleşmenize dair cayma hakkınızı sözleşmeniz henüz yürürlüğe girmeden önce kullandıysanız daha önce sözleşmeniz adına aktarılması için verdiğiniz katkı payı ödeme talimatları Türkiye Hayat Emeklilik tarafından iptal edilir.
Yürürlükten sonra cayma: Cayma hakkınızı kullanmak istediğinize dair beyanınızın şirkete ulaşmasını takip eden bir sonraki iş gününde vermiş olduğunuz katkı payı ödeme talimatlarınız varsa iptal edilir. Talebinize istinaden sözleşmenizde cayma hakkı kullanımında fon toplam gider kesintisi alınacağına dair bir yükümlülük varsa hesabınızdan tahsil edilir. Eğer sözleşmenizin yürürlükte olduğu süre boyunca sözleşmenize yatırmış olduğunuz katkı payı tutarları sayesinde emeklilik yatırım fonlarından getiri elde edilmişse bu getiriden stopaj yani gelir vergisi kesintisi alınır. Emeklilik hesabınızda kalan tutar iptal talebinizi takip eden 10 iş günü içerisinde istediğiniz banka hesabına aktarılır.