İdari Takip ve Kanuni Takip Nedir?

Bankalara ait olan borcunuzu size tanınan ek sürelerde ödemediğiniz zaman idari takip ve kanuni takip süreçleri başlatılabilir.


Bankalar ve alacaklı olan kişiler tarafından konulmuş olan idari ve kanuni takip terimleri tüm kredi, kredi kartı ve kredili mevduat hesaplarının gecikmelerinde karşılaşabileceğiniz terimlerdir. Bu yazımızda sizlere bu terimlerin hangi anlama geldiğini detaylı bir şekilde açıklamaya çalışacağız.

İdari Takip Nasıl Olur?

Borçlu olduğunuz bankaya belirtmiş olduğunuz süreç içerisinde borçlarınızı düzenli olarak ödemeniz gerekiyor. Krediyi kullandığınız zaman doğal olarak ödemeleriniz aylık olur ve her ayın belirli sabit bir günü banka sizden bu borcunuzu ödemenizi talep eder. Eğer kredi kartı kullanan biriyseniz kredi kartınız ile yaptığınız alışveriş harcamalarınız da o ayın kendi ekstresine yansımaya başlar. Ekstrenin kesim tarihinden 10 gün sonrası ise ödeme yapmanız gereken olan süreçtir.




Kredili mevduat hesaplarında ise kredili mevduat hesabınızdan harcama yaptıysanız kullandığınız limit oranı kadar günlük olarak faiz işlemeye başlar. Bu faiz oranlarını da her ayın belirli günlerinde düzenli olarak ödemeniz sizden beklenir. Ödemelerinizde gecikme yaşıyorsanız ilk olarak kredi notunuzda düşme yaşanır.

Gecikme süreniz iki aya kadar ulaştı ise ve bu süreden sonra ödeme yaparsanız yine kredi notunuzda eksi puanlar alırsanız. Fakat 90 günlük süreyi aştıktan sonra bankalar sizin hakkınızda idari takip işlemini başlatırlar. İdari takip işlemi başladığı zaman bankalar sizinle görüşme düzenlemek isterler.

Borcunuzu yeniden yapılandırmak için talep edilen bu görüşme 12 aylık süreçlere yayılır. Borcunuzu böylelikle bankalara 12 aya bölerek ödemeye başlayabilirsiniz. Fakat 12 aylık süreçlerde dikkat etmeniz gereken nokta borcunuzun üzerine faizin de eklenecek olmasıdır. Faizler standart kredi faizlerinden biraz daha yüksek olarak uygulanır. İdari takip süreci aslında bu açıdan bakıldığı zaman ciddi miktarda zarara girmenize yol açabilir.

Kanuni Takip Nedir?

90 günlük ödeme sürecini geçirdiyseniz idari takip seçeneği sunmak istemeyen bankalar sizlere doğrudan 7 günlük süreç içerisinde borcunuzun tamamını ödemenizi söylerler. Bu 7 günlük süreç içerisinde borcunuzu ödemezseniz hakkınızda kanuni takip işlemleri yasal olarak başlatılır.

Kanuni işlem takibi başlatıldığı zaman bankalar ve bağlı oldukları avukatları borcunuza karşılık olarak haciz işlemini başlatırlar. Haciz işlemi aşamasında bankalar borcunuzu hukuki yollardan haciz ve icra yöntemi ile tahsil etmek isterler.

İki durumda da zarara uğrayabileceğiniz için kredi kullanmadan önce ödeme planınızı iyi bir şekilde belirlemiş olmanızı sizlere tavsiye ediyoruz. Aksi takdirde idari ve kanuni takip süreçlerinde büyük bir maddi zarara uğrayabilirsiniz.
Kategori:
Etiket:

Diğer Makaleler