İller Bankası kimin? Hisseler kime ait? 2022

İller Bankası kime ait? Hisseleri kimin? İller Bankası ne iş yapar? İller Bankası kredi verir mi? Soruların cevapları ve daha fazlası makalemizde.


“İller Bankası kimin? İller Bankası sahibi kim? İller Bankası hisseleri kime ait” gibi sorularla birlikte “İller Bankası ne iş yapar? İller Bankası kredi veriyor mu?” tarzında sorular pek çok kullanıcı tarafından soruluyor. Biz de bu yazımızda İller Bankası hakkında merak ettiğiniz detayları size sunmaya çalışacağız.
 



İller Bankası, yapısı gereği ülkemizdeki diğer bankalar gibi değildir, biraz daha farklıdır. Az sonra incelemeye ve merak ettiğiniz noktalara eğilmeye başlayacağız. Fakat bir ön bilgilendirme yapmamız gerekirse, Merkez Bankası’na “Bankaların bankası” denirse, İller Bankası’na da kabaca şehirlerin ve belediyelerin bankası demek yanlış olmayacaktır. Kamusal sermayeli bankalar yani devlet bankaları Hazine ve Maliye Bakanlığı’na bağlı olarak görev yaparlar. Ancak İller Bankası bu bakanlığa değil, Çevre ve Şehircilik Bakanlığı’na bağlıdır. Bu da üzerindeki özel mesuliyeti anlamamız için yeterli bir kriter olacaktır.

İller Bankası ne zaman kuruldu? Kurucusu kim?

İller Bankası, 2301 sayılı yasa ile kurulan bir kamu kurumudur. Yukarıda da anlattığımız gibi Çevre ve Şehircilik Bakanlığı bünyesinde bulunur. İller Bankası, 11 Haziran 1933 yılında Atatürk’ün isteği üzerine kurulmuştur. Kurucusu da bu durumda Ulu Önder Mustafa Kemal Atatürk’tür. O dönem kurulduğunda 15 milyon TL sermayesi bulunuyordu ve ilk olarak “Belediyeler Bankası” adıyla kuruldu. Fakat bankanın ilk halinde il özel idarelere ve köylere etkinlik göstermemesi nedeniyle, 1944’te Mahalli İdareler ve İmar Bankası adıyla faaliyete geçmesi için TBMM’ye gönderildi. Plan Bütçe Komisyonunda bugünkü adı olan İller Bankası adını alarak faaliyetlerine başladı. 2011 yılında ise Anonim Şirketi niteliği kazandı.

İller Bankası’nın sahibi kimdir?

İller Bankası’nın sahibi tüm il özel idareleri ve belediyelerdir. Genellememiz gerekirse Çevre ve Şehircilik Bakanlığı da kurum üzerinde söz hakkına sahiptir. Ancak yasayla kurulan kamu kurumları yine farklı bir yasayla bambaşka çehrelere de bürünebilir. O yüzden de sahiplik kavramını uhde kavramıyla değiştirmek gerekir. İller Bankası, Çevre ve Şehircilik Bakanlığı uhdesinde faaliyet yürütür, demek daha mantıklı olacaktır.

İller Bankası hisseleri kimin? Ortakları var mı?

İller Bankası, İlbank Anonim Şirketi’dir. Ortaklık yapısı incelendiğinde, bankanın ortaklarının tüm belediyeler ve özel idareler olduğu görülecektir. Cumhurbaşkanı Kararıyla arttırılabilecek sermayesi 30 milyar TL olarak açıklanmıştır. Hisse payı olarak ise tamamı Türkiye Cumhuriyeti’ne aittir, diyebiliriz. İlbank Anonim Şirketi’nin genel müdürü Yusuf Büyük’tür.

İller Bankası hangi statüdedir? İller Bankası ne iş yapar? Kredi veriyor mu?

Belirttiğimiz gibi İller Bankası, belediyelerin ve özel idarelerin bankasıdır. Sermayesi itibariyle yüzde 100 yerli bir bankadır. Ancak burada şu noktayı hatırlatalım, İller Bankası sadece belediyelere ve özel idarelere bankacılık hizmeti verir. Bireysel ya da belediyeler ve özel idareler hariç, kurumsal krediler kullandırmaz. Kredi kullanmak için diğer bankaların kredi oranlarını incelemek isterseniz Krediler, hangi bankaya mevduat yatırabileceğinizi belirlemek için de Mevduatlar sayfamızı incelemenizi öneriyoruz. Hiçbir bireysel ya da kurumsal mevduatları da kabul etmez. Dilerseniz İller Bankası’nın neler yaptığını bir derleyelim.
  • Belediyelerin içme suyu, atık su arıtma tesisleri ve katı atık tesisleri gibi tesisleri için fon ayırır ve katkıda bulunur.
  • Tamamı mahalli idarelerce yapılan projelerde kredi, araç – gereç ve kanunun verdiği görevleri yerine getirir.
  • Mahalli idarelere destek sağlar.
  • Mahalli idarelerden talep gelmesi halinde alt yapı ve üst yapı projelerine destek sağlar ya da yapar.
  • İller Bankası’ndan alınan kredilerle neler yapıldığını denetler.
  • Mahalli idarelerin taşınır – taşınmaz mallarını sigorta ettirir.
  • Mahalli idarelerin projelerine fon sağlamak amacıyla banka kaynaklarının yanında uluslararası finans kurumlarından da kaynak sağlar.

İller Bankası çalışan sayısı kaç?

İller Bankası’nda 3000’e yakın çalışan bulunuyor.
 
 
Kategori:
Etiket:

Diğer Makaleler