İller Bankası Ne İş Yapar?

İller bankası hakkında bilmedikleriniz.


İller Bankası, Mustafa Kemal Atatürk’ün istemesi üzerine 11 Haziran 1933 yılında 2301 sayılı yasalar çerçevesinde 15 milyon Türk Lirası sermaye ile ilk olarak Belediyeler Bankası adı altında kurulmuştur.




Yalnızca belediyelerin ihtiyaçlarına karşılık verecek etkinlikler düzenleyen banka, tüzük gereği İl Özel İdareleri’ne ve köylere dair çalışma yapmamasından ve kurumun hızlı gelişmiş olduğu gerekçesi ile 1944 yılındaki Mahalli İdareler İmar Bankasına dönüştürülmek üzere TBMM Bütçe komisyonunda günümüzde adına, İller Bankası haline getirilmiştir.

Yeni yasalar kapsamında 23 Haziran 1945 yılında uygulanmaya başlamıştır. TBMM’nde 02.01.2011 tarihiyle kabul ettiği ve 08.02.2011 yılında Resmi Gazete’de duyurduğu ve yürürlüğe soktuğu İller Bankası Anonim Şirketi Hakkında Kanun ile 9.000.000.000 TL sermaye ile anonim bir şirket olarak tekrardan yapılandırılmıştır.

İller Bankasının Gelir Durumu Nedir?

Bankaya ait faaliyetler incelendiği zaman yerel yönetim ve ticari bankaların açtıkları kredilerin faizleri ile elde edilmiş olan gelirler, sigortacılık gelirleri, merkezi hükümet vergi gelirleri ile belediyelere düşen payın %2’lik kısmı, teknik kontrolörlük hizmet gelirleri, iştiraklerden ve diğer menkullerden elde edilmiş olan gelir ve gayrimenkul gelirlerinden oluşuyor.

Banka bünyesinde 3216 belediye, 82 il özel idaresi, 15 adet su ve kanalizasyon idaresi ile birlikte toplam 3314 adet mahalli idareye hizmet sunmaktadır. İller Bankası BELDES projesi ile birlikte 10.000 altında nüfusa sahip belediyelerin içme suyu projeleri ve inşaat işlerine de yatırım yapmaktadır.
Kategori:
Etiket:

Diğer Makaleler