İş Bankası Kur Korumalı TL Mevduat Hesabı Nedir?

İş Bankası kur korumalı TL mevduat ürünü hakkında bilmeniz gerekenleri ve merak ettiklerinizi makalemizde sizler için açıkladık.


İş Bankası kur korumalı TL mevduat hesabı ürünü banka tarafından açıklanarak müşterilerine duyuruldu. Döviz endeksli, kur korumalı TL mevduat ürünü, ülkemizde bulunan döviz cinsi mevduat hesaplarındaki mevduatların fazlalaşması üzerine devreye sokuldu. İş Bankası da döviz endeksli TL mevduat ürününü müşterileri için açıkladı. Banka, diğer ürünlerinde olduğu gibi faizi kendisi belirleyebilmektedir.
 



Bu makalemizde ürünün banka tarafından nasıl işletileceğini ve diğer merak ettiğiniz önemli noktaları açıklamaya çalışacağız.

İş Bankası Kur Korumalı TL Mevduat Hesabı Kaç Ay Vadeli Açılır?

İş Bankası kur korumalı TL mevduat hesabı sadece belirli süreler için açılabilir. 3 ay, 6 ay, 9 ay ve 12 ay vade ile açılabilecek olan mevduat ürünü, gün olarak hesaplandığında 92 gün, 181 gün, 365 gün ve 366 gün olarak hesaplanacaktır. Bankanın normal Türk lirası mevduat hesaplarını incelemek isterseniz İş Bankası Vadeli Mevduat linki üzerinden oranlara erişebilirsiniz. Bununla birlikte 31 Aralık 2021'den bu yana bankada tevdiat hesabı olan müşteriler için vade 3 ay, 6 ay ve 12 ay olarak belirlenmiştir.

İş Bankası Kur Korumalı TL Mevduat Hesabı Hangi Kurları Kapsıyor?

İş Bankası döviz endeksli ve kur korumalı TL mevduat hesabı üç finans enstrümanı için açılabilecektir. Bunlar Amerikan doları, İngiliz sterlini ve euro yabancı para birimleridir. Bu üç enstrüman dışında farklı para birimlerinde bu mevduat hesabı açılamayacaktır.

İş Bankası Kur Korumalı TL Mevduat Hesabı Kimler Açtırabilir?

İş Bankası kur korumalı, döviz endeksli TL mevduat hesabı, ülkemizde yerleşik bulunan gerçek ve tüzel kişilerce tercih edilebilecek. Merkez Bankasının sonradan getirdiği bir düzenleme ile Gerçek Kişi kavramına açıklık getirdi. Buna göre, gerçek kişiler; Yurt dışında işçi, serbest meslek müstakil iş sahibi Türk vatandaşları dahil Türkiye’de kanuni yerleşim yeri bulunan gerçek kişileri ifade etmektedir.
 
Tüzel kişilik olarak varlıklarını sürdüren şirketler kur korumalı mevduat ürününden ilk etapta faydalanadılar. Ancak 2022 yılının Ocak ayında alınan bir kararla şirketler de bu mevduat ürününden faydalanmaya başladılar. Amaçlanan, özellikle döviz tevdiat hesaplarında yatırımı bulunan vatandaşların tasarruflarını Türk lirası bazlı varlıklara yöneltmeye teşvik etmek. İş Bankası kur korumalı TL mevduat ürünü için gün içinde saat 11:00 – 16:00 arasında başvuru yapmanız istenmektedir.

Mart 2022'de alınan bir kararla gerçek kişiler için zaman kısıtı ortadan kaldırıldı. Tüzel kişiler için de 21 Aralık 2021 olarak belirlenen kısıt tarihi 31 Aralık 2021 olarak yeniden düzenlendi. Buna göre tüzel kişilerin 31 Aralık 2021 tarihine kadar olan döviz tevdiat hesaplarındaki dövizler için kur korumalı TL mevduat hesabı açılabilecek.

İş Bankası Kur Korumalı Türk Lirası Mevduat Faiz Oranı En Düşük Kaç?

İş Bankası kur korumalı TL mevduat hesabı için banka kendi politika faizini belirleyebilir. En düşük faiz oranı, Türkiye Cumhuriyet Merkez Bankası’nın belirlemiş olduğu politika faiz oranıdır. Bankalar, özelde de İş Bankası, politika faizi üzerinden bir faiz vererek nemalandırma yapabilir ve böylece yatırımı kendi bankasına çekmek isteyebilir.
 
Faiz oranlarıyla ilgili daha fazla bilgi edinmek isterseniz bankanın müşteri iletişim hattına İş Bankası İletişim sayfamızdan erişebilirsiniz. Size en yakın İş Bankası şubesini bulmak isterseniz de İş Bankası Şubeleri sayfamızı ziyaret etmeniz yeterli olacaktır.

İş Bankası Döviz Endeksli, Kur Korumalı TL Mevduat Hesabında Kur Farkı Ödemesi

İş Bankası enflasyon korumalı, döviz endeksli TL mevduat ürünü için Türkiye Cumhuriyet Merkez Bankası’nın her gün 10, 11, 12, 13, 14 ve 15 saatlerinde kur belirleyici olacaktır. Detaylar vermemiz gerekirse, mevduat hesabını açtırdığınız günkü kur alışı ile vade sonundaki saat 11’de açıklanan kur satışı kıyaslanacak ve yüksek olan oran üzerinden hesaplama yapılacaktır. Aşağıda bir örnek işlem yapalım.
 
İş Bankası’na gelen bir yatırımcı, yüzde 14 faiz ile 150.000 TL parasını kur korumalı TL mevduat hesabına 181 günlüğüne yatırmış olsun. Vade başlangıcında 4 TL olan döviz, vade sonunda 5,5 TL olmuşsa, bu durumda kişi döviz almış olsaydı, 37.500 doları olacaktı. Parasını 181 gün sonra 187.500 TL olarak bozdurabilecekti. Ancak mevduat hesabındaki tutar, vade sonunda 171.000 TL’de kaldı. İşte bu aradaki 16.500 TL fark Hazine tarafından kişinin hesabına ödenecektir. Bu durumda da kişi hem yüzde 14’lük faiz getirisini elde etmiş olacaktır hem de kur farkı hesabına yatacaktır.

İş Bankası Kur Korumalı TL Mevduat Hesabında Stopaj Olacak Mı?

İş Bankası kur korumalı TL mevduat hesabında herhangi stopaj uygulaması bulunmayacaktır. Bankaların normal mevduat hesapları için stopaj ödemesi gerçekleştirilir. Fakat bu ürün için stopaj ödenmemesi kararlaştırıldığından İş Bankası’nda bulunan döviz endeksli TL mevduat hesabındaki paranız vade sonunda size stopaj kesintisi yapılmadan yansıtılacaktır.

İş Bankası Kur Korumalı TL Mevduattan Vade Dışında Para Çekmek

İş Bankası kur korumalı TL mevduat ürününde ara dönemlerde para çekmek mümkün olmayacaktır. Vade sonu beklenmeden para çekilmesi durumunda hesap vadesiz mevduat hesabına dönecek ve faiz hakkı ortadan kalkmış olacaktır. Bunun yanında elbette kur koruması da söz konusu olmayacağından, yukarıdaki örneği dikkate alırsak; 100.000 TL olan yatırımınız 100.000 TL olarak kalacaktır.

Türk Lirası Vadeli Mevduat Hesapları Kur Korumalı TL Mevduat Hesabına Entegre Olabilir Mi?

Türk lirası vadeli hesaplar da enflasyon korumalı, döviz endeksli Türk lirası mevduat hesabına entegre olabilecektir.

İş Bankası Kur Korumalı TL Mevduat Hesabı En Düşük Yatırım Limiti Var Mı?

İş Bankası kur korumalı TL mevduat ürünü için en düşük yatırım tutarı 1.000 Türk lirasıdır. Ancak farklı bankalarda daha düşük limitler ortaya çıkabilir. Bunun örneğinin bazı devlet bankalarında uygulandığını belirtelim.

İş Bankası Kur Korumalı TL Mevduat Hesabı Yenilenebilir Mi?

İş Bankası kur korumalı TL mevduat hesabı süresi bittiğinde şirketler ve kişiler için yenileme yapılabiliyor. İlk çıktığı dönemde tek seferlik açılabilen bu hesap, yatırımcının istemesi halinde yenilenebilmektedir. Bu yenileme için kur tutarı, hesabın ilk açıldığı zamanki kur ile aynı olacaktır.
 
Konuyla ilgili daha fazla bilgiye erişmek isterseniz Kur Korumalı TL Mevduat Hesabı Nedir? başlıklı yazımızı okuyabilirsiniz.
 

Diğer Makaleler