Türkiye İş Bankası kimin? Hisseleri kime ait? 2022

Türkiye İş Bankası kime ait? Sahibi kim? İş Bankası'nın hisseleri kime ait? İş Bankası devlet bankası mı? Cevapları makalemizde.


“İş Bankası ne zaman kuruldu? Sahibi kim?  Türkiye İş Bankası’nın hisseleri kimin? Türkiye İş Bankası devlet bankası mı?” gibi sorularla beraber “Türkiye İş Bankası güvenilir mi? Kaç personeli var? İş Bankası’nın kaç şubesi var?” gibi sorular da banka müşterileri tarafından ve bankaya mevduatlarını emanet etmek isteyenler tarafından sıkça soruluyor. Bu yazımızda merak edilen sorulara birlikte yanıtlar arayacağız.
 



Türkiye İş Bankası, kökü Cumhuriyetin ilk yıllarına dayanan, genç Cumhuriyetin ilk önemli bankasıdır. Yüzde 100 yerli sermaye ile kurulan banka, ülkemizde bulunan bankalar arasında en fazla müşteriye sahip olan bankalardan biri olarak karşımıza çıkıyor. Hatta Türkiye’de bireysel ve ticari bankacılık hizmeti sunan en büyük banka, desek yanlış olmayacaktır. Tüm bankalar gibi İş Bankası da 5411 sayısı bankacılık kanununa uygun olarak faaliyetlerini sürdürmektedir. Aynı zamanda Bankacılık Düzenleme ve Denetleme Kurumu tarafından denetlendiği için de oldukça güvenilir bir bankadır. Yazımızın devamında merak ettiğiniz soruların yanıtlarını sizlere vermeye çalışacağız.

Türkiye İş Bankası ne zaman kuruldu? Kurucusu kim?

Türkiye İş Bankası, 1924 tarihinde Ulu Önder Mustafa Kemal Atatürk’ün yönergeleri ile kurulmuş, genç Cumhuriyetin ve Cumhuriyet tarihinin ilk özel bankasıdır. Elbette o tarihler özel bankacılık kavramı için hazırlanmış bir ortam yoktu. Bu yüzden o dönem için Türkiye İş Bankası’nı ulusal banka olarak kabuk etmemiz gerekir. Bankanın kurulması amacıyla Mustafa Kemal’in “Vatanı kurtaracak ve yükseltecek tedbirlerin başında olarak halkın doğrudan itibar ve itimadından doğup meydana gelen tam manasıyla modern ve milli bir banka kurulması…” sözleri bankanın kuruluş felsefesini de özetlemektedir. İlk şubesini 1924’te Ankara’da açan banka 10 personel ile Celal Bayar’ın gözetiminde faaliyete başladı Sonrasında İstanbul ve İzmir şubeleri 1924 ve 1925 yıllarında açıldı.
 
Bankaya Atatürk’ün sağladığı sermaye 250 bin liraydı. Bu paranın önemi oldukça büyüktür. Zira Tüm Hindistan Müslümanlar Birliği’nin Kurtuluş Savaşı için gönderdiği paradan arda kalan paraydı bu.

İş Bankası’nın sahibi kimdir?

Türkiye İş Bankası’nın sahibi banka personeli için oluşturulmuş emekli sandığı fonudur. Bu fon da İş Bankası Munzam Sandık Vakfı’na aittir. Elbette halka açık paylar, cemiyetlerin, şirketlerin hisseleri de var işin içinde ama bir sahiplik söz konusu olacaksa, bu sahiplik de yine İş Bankası çalışanlarına atfedilmiştir. Bankanın Yönetim Kurulu Başkanı Adnan Bali’dir. Genel Müdürlük koltuğunda ise Hakan Aran oturmaktadır.

Türkiye İş Bankası hisseleri kimin? Ortakları var mı?

Türkiye İş Bankası hisselerini inceleyecek olursak, ortaklık yapısına göre İş Bankası Munzam Sandık Vakfı hisselerin yüzde 37,08’ine sahip olarak büyük ortaktır. Atatürk hisseleri olarak bilinen hisselerin oranı ise yüzde 28,09’dur. Cumhuriyet Halk Partisi’nin olan bu hisseler, yine Atatürk’ün isteğiyle Türk Dil Kurumu ve Türk Tarih Kurumu’na gitmektedir. Kalan hisseler ise halka arz ile borsada işlem gören hisselerdir ve yüzde 34,83 oranındadır. 1998 yılında Hazine’ye ait pay oranı olan yüzde 12,30 olan hisseler de halka arz edilmiştir.

Türkiye İş Bankası ülkemizde hangi statüde çalışıyor? Devlet bankası mı?

Türkiye İş Bankası’nı ülkemizde pek çok kişi devlet bankası zannetmektedir. Az önce de belirttiğimiz gibi Hazineye ait banka hisseleri bir dönem vardı. Fakat oranı sadece yüzde 12,30’du. Sonrasında da Hazine payı halka arz ile yeni hissedarlarına devredildi. Bu nedenle de İş Bankası bir devlet bankası statüsünde değildir. Munzam Sandık Vakfı’nın payına göre Türkiye İş Bankası özel sermayeli mevduat bankaları arasındadır.
 
Siz de Türkiye İş Bankası’ndan kredi almak istiyorsanız, kredi faiz oranlarını incelemek için Türkiye İş Bankası Kredileri sayfamıza gidebilirsiniz. Bununla birlikte dilerseniz Türkiye İş Bankası Mevduatları sayfamızı inceleyerek, bankanın mevduat faiz oranlarına göz gezdirebilirsiniz. Bankaya ait kredi kartlarına bakmak isterseniz Türkiye İş Bankası Kredi Kartları sayfamızda istediğiniz bilgilere ulaşabilirsiniz. Bankanın iletişim kanallarını öğrenmek isterseniz de Türkiye İş Bankası İletişim sayfamız size yardımcı olacaktır.

Türkiye İş Bankası şube sayısı kaç? İş Bankası’nda kaç personel çalışıyor?

Türkiye İş Bankası şube sayısı bakımından Ziraat Bankası’ndan sonra ikinci sıradadır. İş Bankası’nın 20 yurtdışında olmak üzere toplam 1265 şubesi bulunuyor. 23 bin 930 personeli ile en fazla personel çalıştıran ikinci banka. Bu çalışanlardan yalnızca 59 tanesi ilkokul mezunu. Lise mezunu sayısı ise 3682 olarak belirtilmiş. Türkiye İş Bankası’nda lisans mezunu olarak çalışanların sayısı ise 19048 kişi. Bunlardan 10357’si ise kadın personeller. 1141 tane de yüksek lisans seviyesinde çalışanı bulunuyor.
 
Size en yakın Türkiye İş Bankası şubesinin nerede olduğunu merak ediyorsanız Türkiye İş Bankası Şubeleri sayfamızı ziyaret ederek basit bir şekilde il / ilçe sorgulaması yaparak size en yakın şubeyi bulabilirsiniz.

İş Bankası güvenilir mi?

Türkiye İş Bankası, Türkiye’deki 5411 sayılı bankacılık kanununa uygun olarak işletilen ve BDDK tarafından denetlenen bir özel sermayeli mevduat bankasıdır. Bu da bankanın güvenilir olmasındaki en önemli nedenlerin başında gelmektedir. Aynı zamanda bağımsız denetleme kurumlarınca da denetlenen banka bu nedenle Türkiye’nin en güvenilen bankaları arasında yer almaktadır. Bankaların değil sistemlerin güvenli olduğu unutulmamalıdır. Türkiye’deki bu güvenin inşası da Bankacılık Düzenleme ve Denetleme Kurumu tarafından yapılmaktadır.
 
Kategori:
Etiket:

Diğer Makaleler