Karaborsa İle Piyasaya Sürülen Sahte Paralar

Sahte para karaborsası, karaborsa türleri arasında en yaygın olanıdır, desek yanlış olmayacaktır. Ülke ekonomisine olumsuz etki eden bu karaborsa türü ile ilgili bilgileri yazımızda bulabilirsiniz.


Karaborsa ile piyasaya sürülen sahte paralar toplumsal ekonomi üzerinde ciddi bir sorun olarak karşımıza çıkıyor. Özellikle devletler ve reel piyasalar üzerinde ciddi etkileri olan sahte para piyasası, karaborsanın iktisadi sonuçlarının en çok görüldüğü alanların başında geliyor. Karaborsa aracılığıyla devletlerin ve resmî kurumların onayı olmaksızın para üretimi yapılmaktadır. Bu durum şüphesiz ki mevcut para arzını artırarak enflasyonist bir sonucun doğmasına, dahası kontrolsüz bir alan olduğu için de bu durumun tespitinin zorlaşmasına neden olmaktadır.
 



Karaborsanın etkileri her sektör için farklıdır. Tüm alanlardaki karaborsacılık faaliyeti ekonomiyi olumsuz etkilese de sahte para basımı ile sektör doğrudan etkilenir. Karaborsa açısından “sahte para basmak” hem işlemin yasal olmaması nedeniyle hem de sonuçları itibariyle gayri resmîdir.

Ekonomik Piyasalarda Karaborsa Kontrolsüzlüğü

Ekonomik piyasalarda karaborsa kontrolsüzlüğü sıklıkla rastlanan ve maddi kayıplar oluşmasına sebep olan bir durumdur. Karaborsanın ekonomiye verdiği zararlar her açıdan sahte para temini ile yakından ilgilidir.
 
Karaborsa süreçleri, vergi dışı gerçekleştirilen tüm ürün ve hizmeti kapsar. Bu nedenle farklı sektörler üzerinde yoğun etkilerini ve sonuçlarını görmek mümkün olur. Bu anlamda sahteciliğin iki temel çeşidi olduğunu söylemek mümkündür. Birisi aldatıcı diğeri ise aldatıcı olmayan kalpazanlık olarak tanımlanır. Sahte para karaborsası, müşterinin bilgisi olmadan eline ulaştığı takdirde doğrudan aldatıcı kalpazanlık kapsamına dahil olur.

Dijital Dünya ve Ekonomik Karaborsa Faaliyetleri

Dijital dünyada karaborsa çok daha saydam ve kontrol dışıdır. Bunun sebebi ise, dijital para birimleri aracılığıyla alternatif bir “ekonomik piyasa”nın oluşması ve bu piyasanın tamamen sanal bir yapıya sahip olmasıdır. Ayrıca devletler açısından henüz dijital para birimleri pek çok açıdan kayıt ve kontrol dışıdır. Tüm bu bilgiler ışığında sahte para piyasasının yani karaborsacılığın, sanal dünyaya dahil olması söz konusu olmuştur. Dijital Dünyada Karaborsa yazımızı inceleyerek konu hakkında detaylı bilgi sahibi olabilirsiniz.
 
Günümüzde yalnızca somut para birimleri üzerinde değil; aynı zamanda soyut ekonomiler üzerinde de karaborsanın etkilerini görmek mümkündür.

Sahte Para Piyasası ve Önlemler

Sahte para piyasası ve önlemler dikkate değer ekonomik konular içinde yer alır. Devletler, para basma yetkisine sahip tek birim olarak sahte para piyasasına karşı çok sayıda önlem almaktadır. Bunların arasında parada taklidi zor ibareler kullanmak ve orijinalliği garanti altına almak gibi unsurlar sayılabilir. Arza sunulan para miktarının kayıt altına alınması yine dolaşımdaki para miktarını doğru analiz edebilmek için gereklidir.
 
Karaborsa faaliyetleri yalnızca para piyasalarıyla sınırlı değildir. Pek çok açıdan ekonomileri ve istihdamı etkileyen, aynı zamanda haksız rekabet doğuran karaborsa ile ilgili ayrıntılı bilgi sahibi olmak isterseniz hazırladığımız “Karaborsa Nedir? Karaborsaya Düşmek Ne Demektir?” yazımıza göz atabilirsiniz.
Yönetimlerin yanı sıra; bireyler de sahte para üretiminden doğrudan etkilenir ve sahte para bulundurmak güvenlik açısından da risk unsuru taşır. Bundan dolayı genelde sahte parayı ayırt etme hususunda kişilerin dikkatli olması gerekir. Ayrıca sahte para karaborsasına karışmak, ciddi cezai süreçleri beraberinde getirir.  
 
Kategori:
Etiket:

Diğer Makaleler