Kat Mülkiyeti Nasıl Oluşturulur?

Kat mülkiyeti ve kat mülkiyetli konutların hangi koşullarda anlaşılabileceği bu yazımızda yer alıyor.


Kat mülkiyetinin oluşturulması kanunlarında kat irtifakı arsa payına bağlı bir irtifak çeşidi olarak ele alınmaktadır. Yapı kullanımı için gerekli olan izin belgeleri alındıktan sonra ise arsanın malikinin veya kat irtifakına sahip olan ortak maliklerin tapu idaresine başvurması üzerine kül mülkiyeti oluşturulur.
 



Konutlara dair kat mülkiyetine sahip olabilmek için belirlenmiş olan tanımlardan da anlayabileceğiniz üzere ilk olarak yapı kullanma yani izin belgesini almanız gereklidir.
 

Yapı Kullanma İzin Belgesi (İskan) Nasıl Alınır?

 
Yapı kullanma izin belgesi en basit şekilde ilgili yapının projeye uygun olarak yapılmasını gösteren belge olarak tanımlanmaktadır. Yapı kullanma belgesini alabilmek için konut tamamlandıktan sonra projeyi onaylayacak olan belediyelerin ilgili İmar Müdürlüğü’ne yapının tamamlandığını belirten bir dilekçe sunulmalıdır.
 
Dilekçe ile birlikte belediye yerinde denetleme çalışmalarını yaparak projenin uygunluk durumunu ölçmeye başlar. Herhangi bir uygunsuzluk ve kanunlara aykırı bir durum gözükmediği takdirde projeye uygunluk belgesi yani yapı kullanım izin belgesi verilmektedir.
 

Yapı Kullanım İzin Belgesinin Alınmasından Sonra Mülkiyete Geçemeyenlere Ceza

 
Yapı kullanım izin belgesi almanızın üzerinden bir yıl geçtikten sonra tapunuzu kat mülkiyetine çevirmediğiniz zaman belediye tarafından yapının her bağımsız bölüm için 1.000 TL para cezası kesilmektedir.
 
Bu konu ile alakalı sıkıntılar genel olarak inşaat halindeki konutların satışı durumunda yaşanmaktadır. Sorunun sebebi ise konutun inşaat halinde olmasından dolayı kat mülkiyetinin çıkartılmamış olmasıdır. Diğer yandan inşaat bittikten sonra kredi ile satışı yapıldığında da problem çıkmaması için iskan belgesi alınmalıdır. Satış işlemleri ise kat irtifaklı tapular üzerinden yapılmaktadır. Ekstra masraf ödemek istenmemesinden dolayı bazı durumlarda mülkiyete geçilmemesi kişilerin ceza ile karşılaşmasına yol açabiliyor.
 

Kat Mülkiyetli Konut Nasıl Anlaşılır?

 
Kat mülkiyetine sahip olan bir konutu anlayabilmek için konutun üstündeki tapuya bakmanız yeterli olacaktır. Tapu üzerindeki ilgili bölümlerde kat mülkiyeti kısmı işaretli ise ev kat mülkiyetine sahip demektir. Kat mülkiyetine sahip olunan durumlarda konutun yapıldığı döneme ait olan tüm ilgili mevzuatlar uygun şekilde yapılmış anlamı çıkartılmaktadır. Değişiklik yapılan ve konutun projesine uygun olmayan durumlar ortaya çıktığı zaman bu değişiklikler düzeltilene kadar gayrimenkul değerleme uzmanları onay vermeyeceği için kredi işlemi yapılamayacaktır.

Diğer Makaleler