KOSGEB Ar-Ge, Teknolojik Üretim ve Yerlileştirme Destekleri kapsamında yer alan Ar-Ge, Ür-Ge ve İnovasyon Destek Programı, KOSGEB tarafından teknolojik katma değer sağlayabilecek KOBİ’lere verilecek destekleri içermektedir. Proje kapsamında 6,000,000 ₺’ye varan rakamlarda destek sağlanabilmektedir.
KOSGEB Ar-Ge, Ür-Ge ve İnovasyon Destek Programının Amacı Nedir?
KOSGEB Ar-Ge, Ür-Ge ve İnovasyon Destek Programının 2 ana amacı bulunmaktadır. Bunlardan birincisi
bilim ve teknolojiye dayalı çeşitli fikirlere sahip olan KOBİ ve girişimcilerin fikirlerini desteklemektir. İkinci amaç ise gelişen pazar ihtiyaçları neticesinde KOBİ’ler tarafından üretilen orijinal, iyileştirilmiş yahut değiştirilmiş yeni ürünlerin desteklenmesi ve pazar içerisinde kendisine yer edinebilmesini sağlamaktır.
KOSGEB Ar-Ge, Ür-Ge ve İnovasyon Destek Programında Desteklenecek Proje Giderleri Nelerdir?
KOSGEB Ar-Ge, Ür-Ge ve İnovasyon Destek Programı kapsamında 10 kalem desteklenmektedir.
- Makine-Teçhizat, Donanım, Hammadde, Yazılım ve Hizmet Alımı Giderleri Desteği: Geri ödemesiz destek üst limiti 150,000 ₺, geri ödemeli destek üst limiti 300,000 ₺ olarak belirlenmiştir. Alınan ürünün %75’i desteklenmektedir. Eğer satın alınan ürün yerli malı ise bu desteğe ek ’lik bir destek daha yapılmaktadır.
- Nitelikli Personel Giderleri Desteği: Proje kapsamında üst limit 200,000 ₺ olmak kaydıyla personel giderlerinin tamamı desteklenmektedir.
- Sınai Mülkiyet Hakları Giderleri Desteği: Bu gider kaleminin %75’i desteklenmektedir. Destek üst limiti 100,000 ₺’dir.
- Test, Analiz ve Belgelendirme Giderleri Desteği: %75’i desteklenen bu gider kaleminde destek üst limiti 100,000 ₺ olarak belirlenmiştir.
- Proje Danışmanlık Desteği: 20,000 ₺ tutarında danışmanlık desteği verilmektedir. Toplam giderin en fazla %75’i ödenmektedir.
- Eğitim Desteği: Personel eğitim masrafları için 20,000 ₺ tutarına kadar destek verilebilmektedir. Giderin %75’i karşılanacaktır.
- Proje Tanıtım Desteği: Reklam giderleri için 10,000 ₺ tutarına kadar destek verilebilmektedir. Reklam giderlerinin %75’i desteklenecektir.
- Yurtiçi ve Yurtdışı Kongre/Konferans/Fuar Ziyareti/Teknolojik İşbirliği Ziyareti Desteği: Bu başlıkta giderin en fazla %75’ini kapsayacak şekilde toplam 20,000₺ tutarına kadar destek verilecektir.
- İşletme Kuruluş Giderleri Desteği: Gerçek kişi işletmeler için 5,000 ₺ tutarında, tüzel kişi işletmeler içinse 10,000 ₺ tutarında işletme kuruluş desteği sağlanmaktadır.
KOSGEB Ar-Ge, Ür-Ge ve İnovasyon Destek Programından Yararlanma Koşulları Nelerdir?
KOSGEB Ar-Ge, Ür-Ge ve İnovasyon Destek Programından yararlanma koşullarını aşağıda sıralıyoruz.
- Ar-ge ve İnovasyon alanlarında projeleri bulunan girişimciler yahut KOBİ’ler faydalanabilmektedir. KOBİ’ler hakkında bilgi almak için KOBİ Miyim, Nasıl KOBİ Olunur başlıklı yazımızı okuyabilirsiniz.
- Program kapsamında destek alabilmek için ya yeni bir ürün/hizmet/süreç geliştirilmeli, ya ürün kalitesi ve standardı yükseltilmeli yahut maliyet düşürücü etkiye sahip olan yeni süreç veya tekniklerin geliştirilmesi gerekmektedir. Bu noktalardaki ar-ge ve inovasyon projeleri desteklenecektir.
Teknoloji üretimi üzerine bu başlığa dahil olmayan başka bir fikriniz mi var? Öyleyse
KOSGEB Ar-Ge Teknolojik Üretim ve Yerlileştirme Destek Programı yazımızı okuyabilir ve kendinize uygun olan alan hakkında bilgi sahibi olabilirsiniz.