KOSGEB İleri Girişimci Destek Programı

KOSGEB İleri Girişimci Destek Programı hakkında tüm detaylar içeriğimizde.


KOSGEB İleri Girişimci Destek Programı, ülkemizde belirlenen stratejik alanlardaki işletmelerin hayatta kalma oranlarının yükseltilmesi ve işletme ömürlerinin uzatılması maksadıyla gerçekleştirilen bir programdır. Program dahilinde 375,000 ₺’ye kadar KOSGEB destek imkânları bulunmaktadır. Bu program dahilinde destek alabilmek için KOSGEB İleri Girişimcilik Faaliyet Tablosu’nda yer alan işletme türlerinden olmanız gerekmektedir. Diğer destek programlarını incelemek için "KOSGEB Girişimcilik Destekleri Hangileri?" konulu içeriğimizi ziyaret edebilirsiniz.
 



Aynı zamanda KOSGEB tarafından verilen İleri Girişimcilik Eğitimi kursunu tamamlamış olmanız da lazımdır.

KOSGEB İleri Girişimci Destek Programında Destek Unsurları Nelerdir?

KOSGEB İleri Girişimcilik Destek Programında destek unsurları 5 adettir.
  • Kuruluş Desteği: Gerçek kişi işletmelere 5,000 ₺, sermaye şirketi işletmelere 10,000 ₺ tutarında kuruluş desteği sağlanmaktadır.
  • Makine, Teçhizat ve Yazılım Desteği: Alınan makinenin %75’i oranında destek sağlanmaktadır. Eğer makine yerli malı ise bu desteğe ek ’lik bir ilave gerçekleşmektedir. Destek rakamları; düşük ve orta-düşük teknoloji düzeyindeki işletmelere 100,000 ₺, orta-yüksek teknoloji seviyesindeki işletmeler için 200,000 ₺, yüksek teknoloji düzeyinde olan işletmeler için ise 300,000 ₺ olarak belirlenmiştir.
  • Mentörlük, Danışmanlık ve İşletme Koçluğu Desteği: Bu başlık kapsamında işletmelere 10,000 ₺ tutarında destek verilmektedir. Böylece işletmelerin uzmanlardan destek almaları ve süreçlerini daha doğru bir şekilde yürütmeleri hedeflenmektedir.
  • Performans Desteği: KOSGEB işletmeleri iki performans döneminde desteklemektedir. Her dönem 1 seneyi ifade eder. KOSGEB desteği alabilmek için her performans döneminde 4(a) kapsamındaki çalışanların tamamına ödenen toplam pirim günü hesaplanır. Bu prim günleri 1. Performans döneminde 180-539 gün ise 5,000 ₺, 540-1079 gün ise 10,000₺, 1080 gün ve üstü ise 20,000 ₺ KOSGEB desteği sağlanır. 2. Performans Dönemi içerisinde verilen destekler 360-1079 gün arası 5,000 ₺, 1080-1439 gün arası 15,000 ₺, 1440 ve üstü içinse 20,000 ₺ olarak belirlenmiştir.

KOSGEB İleri Girişimci Destek Programında Dikkat Edilmesi Gerekenler Nelerdir?

KOSGEB İleri Girişimci Destek Programında dikkat edilmesi gerekenler şunlardır:
  • İşletme kuruluşu esnasında başvuru sahibinin hisse payı toplam payın %50’sinden daha az olamaz. En az %50’lik bir paya sahip olması gerekmektedir. Girişimci destek sürecinde hisselerini devrederse, işletmedeki toplam hisse payının %50’nin altına düşmemesi gerekir.
  • Destek kapsamında alınan makine- teçhizat ve yazılımlar satılamaz, kiralanamaz. Denetim esnasında bu ürünler mutlaka işletmede bulunmak zorundadır. Ürünler rehin olarak gösterilemez. Ürünlerin denetimde tespit edilememesi durumunda verilen destek yasal faiziyle birlikte geri tahsil edilir.
  • Destek kapsamında satın alınan ürünler en az KOSGEB’in belirlediği niteliklere sahip olmalıdır. Ürünlerin faturasında bu nitelikler açıkça belgelendirilmelidir. Faturalar şahıs şirketleri için sahibinin adına, sermaye şirketleri için de şirketin adına kesilmelidir.
  • Desteklenecek ürünler işletme kuruluş tarihinden itibaren 1 yıl içerisinde satın alınmış olması gerekmektedir.
  • Destek ödeme talepleri en geç, destek programının bitişinden itibaren 4 ay içerisinde gerçekleşmelidir. 4 ay bittikten sonra 2 ay içerisinde mazeretli ödeme talepleri alınır. Uygun görülen mazeretli talepler karşılanabilir. Bunun dışındakiler karşılanmaz.
  • Destek programı süresince, destek alacak olan kişi bazı özel haller dışında başka bir işletmede SGK’lı olarak çalışamaz. Aksi takdirde destek, belirlenen yasal faiziyle birlikte geri tahsil edilir.
  • İşletmeler destek süresi boyunca kapatılamazlar. Kapatılmaları durumunda belirlenen yasal faizle birlikte verilen destekler geri tahsil edilir. Ancak ölüm, felç, hapis, finansal yetersizlik gibi KOSGEB kurulunun uygun gördüğü durumlarda destek geri tahsil edilmez.
  • Yalnızca Geleneksel Girişimci Eğitim Programı’nı tamamlayarak İleri Girişimci Programı’na başvuru yapamazsınız. Aynı zamanda İleri Girişimci Eğitim Programı’nı da bitirmiş olmanız gerekir.
  • İşletmeniz, İleri Girişimcilik Eğitim Programı’nın bitiş tarihinden en erken 1 gün sonrasında kurulabilir. Eğitim tamamlandığı tarih ile işletme kuruluş tarihi aynı gün olursa başvurunuz kabul edilmemektedir.
  • Yalnızca fon sağlamak amacıyla bir işletmenin kapatılıp, ardından aynı şekilde başka bir işletmenin kurulması durumu tespit edildiği takdirde destek verilmemektedir. Yahut başka bir işletmenin desteklenmesi amacıyla fason bir şirket kurulup o şirket üzerinden fon alınarak işletmenin genişletilmesi tespiti durumunda fon verilmemektedir.

Diğer Makaleler