Hayat sigortasının iptal edilebilmesinin bazı kriterleri vardır. Kredilerle birlikte yapılan sigortalar zorunlu ve ihtiyari olmak üzere ikiye ayrılır. Hayat sigortası ihtiyari gruptadır. Seçme hakkı kişiye aittir. Şayet hayat sigortası, sizin isteğiniz doğrultusunda yapıldıysa, iptal işlemi de aynı minvalde daha kolay olacaktır. Bu durumda prim ödemelerinizi gösteren belgelerle sigorta şirketine başvurabilir, poliçe şartları doğrultusunda hayat sigortanızı iptal edebilirsiniz. Kredi Hayat Sigortası Nedir? Sorularla Kredi Hayat Sigortası konumuzdan kredili hayat sigortası ile ilgili detaylara erişebilirsiniz.
Söz konusu sigortanın banka tarafından yaptırılması halinde ise farklı bir yol izlenir. Bu süreçte hayat sigortası yapılmaması yönünde talep oluşturabilirsiniz. Bankanın konu ile ilgili gerekli alakayı göstermemesi durumunda ise ‘
hayat sigortası iptal dilekçesi’ yazmanız gerekmektedir. Bu dilekçeyi tüketici heyetine gönderdiğinizde, banka ile aranızda olan anlaşma ve sigorta poliçenizin şartları incelenir. Ardından şartların karşılanması halinde hayat sigortası iptal edilir.
Kredi Ödendikten Sonra Hayat Sigortası Geri Alınır Mı?
Fazladan primlerin bankaya kalması amacıyla
kredi borçlarını erken kapatan müşterilerin,
sigorta primlerini talep olmadıkça geri ödemeyen
bankalar fazlasıyla mevcuttur. Kredi borçlarını ödeyen ve hayat sigortası iadesi almak isteyen müşteriler ise
dilekçe ile geri ödeme alabilmektedir. Bu hususta zorluk çıkartan
bankalar ise tüketici
hakem heyetlerine başvuruda bulunulması durumunda
zorunlu olarak iade yapmaktadır. Sitemiz üzerinden Krediler bölümünden krediler ile ilgili detayları öğrenebilir, faizlerle ilgili bilgi sahibi olabilirsiniz.
Her yıl sigorta
primlerinin geri alınabilmesi için gerekli tarihler, o yılı ilgilendiren kanunun
Resmî Gazete’de yayınlanması ile duyurulur. Bu tarihler arasında kişinin sorgulama yapabilmesi mümkündür.
Ayrıca sigorta şirketleri başvuru yapılması için otuz gün ek süre tanımaktadır.
Sigorta İptali Kaç Gün Sürer?
Sigorta iptali için bankaya başvurmanız sonrasında durum incelenerek size bildirimde bulunulacaktır. Bankadan bankaya değişen sürelerde iptal süresi gözlenebilir. Sigorta iptali için Tüketici Hakem Heyeti’ne başvurmanız durumunda, sürecin işleyebilmesi adına için bir süre beklemeniz gerekir. Dilekçenizin sırası geldiğinde heyet, gerekli incelemeleri başlatır ve prosedürleri takip eder. Bu süreç değişken aralıklara sahip olabilir. Söz konusu iptal, ancak bu süreçlerden sonra yapılır.
Sigorta Parası İadesi Kaç Günde Yatar?
Bankalardan çektiğiniz kredi doğrultusunda yapılan ve sonradan iptal ettirdiğiniz sigortalar için iade süresi, duruma göre değişkenlik göstermektedir. Banka tarafından iptal edilmeyen poliçeler için Tüketici Hakem Heyeti’ne başvurduğunuzda ise bu süre uzar.
Kredi borcunuzu vadesi gelmeden önce bitirdiğiniz takdirde ise dilekçe vermenizin ardından otuz gün sonra kesinleşir.
Bankalara Göre Hayat Sigortası İptali Şartları Nelerdir?
Bankaların kredi kullandırdığı müşterilerine hayat sigortalarını zorunlu gibi göstermesinin sebebi oluşabilecek problemlere karşı oluşturduğu bir koruma mekanizmasıdır. Kredi amacıyla başvurduğunuz
bankalar hayat sigortası yaptırmanızı isterken iptal hakkınız olduğunu belirtmez.
İptal şartı içinse kredi borcunun tamamının ödenmesini öne sürerler.
Bu yüzden, kredi bağlantılı hayat sigortanızın banka tarafından iptal edilebilmesi için kredi borcunuzu ödemeniz gerekmektedir. Borcunuzun bitmesi halinde sigorta süresi devam ediyorsa kalan süreye ait poliçe iptal edilir.
Hayat Sigortası İptal Dilekçesi Nedir?
İlgili ürünün iptal edilmesi ve prim iadesinin sağlanması amacıyla sigorta şirketinin genel müdürlüğüne hitaben yazılan aynı zamanda iptal ve prim iadesinin sebebinin net bir şekilde açıklandığı dilekçedir. İlgili şirkete iletilen iptal dilekçesinin ardından bir iki gün içerisinde iptal ve iade işlemleri sağlanır. İade işlemi, primlerin ödendiği yolla kişilere yapılmaktadır.