Kredi Hayat Sigortası, bireysel kredi kullanan müşterilerinin borçlarını tamamen geri ödemeden önce borçlunun vefat etmesi veya sakat kalması durumunda aileleri ve sevdiklerinin borç yükü altında kalmaması için bankalar tarafından önerilen hayat sigortasıdır. Kredi kullanırken ek bir masraf olarak görülse de kredi kullanan kişinin vefatı ya da sakat kalması durumunda krediyi bankaya ödeyerek (o ana kadar ödenen tutarı da tüketicinin ailesine ya da kendisine ödeyerek) tüketicinin ailesine bir rahatlama sağlayabilir.
Kredi hayat sigortasını iptal etmek isterseniz “
Kredi Hayat Sigortası Nasıl İptal Edilir?” isimli konumuzu ziyaret edebilirsiniz. Aynı zamanda bazı durumlarda kredi hayat sigortası ödemesi yapılmayabilir. “
Kredi Hayat Sigortası Hangi Durumlarda Ödeme Yapmaz?” isimli içeriğimizi inceleyerek hangi durumlarda sigortanın ödeme yapmadığını da inceleyebilirsiniz.
Kredili Hayat Sigortasına Nasıl Başvurulur?
Kredi hayat sigortasını kredi kullandığınız bankanın internet bankacılığı üzerinden online satın alabilir ve anında bunu bankanıza iletebilirsiniz. Daha genelinde ise
bankalar kredi verirken, sizin adınıza otomatik olarak
kredili hayat sigortası başvurusu yaparlar.
Kredi Çekerken Hayat Sigortası Neden Yapılır?
Hayat sigortası, başınıza bir şey gelmesi durumunda kredi borcunun ödene bileceğini
garanti eden bir sigortadır. Bir nevi bankanın kendini güvence altına alması durumudur.
Kredili hayat sigortası banka adına güvence sağlarken, banka müşterisinin vefatı, sakatlığı, maluliyet gibi durumlarda geride kalan yakınlarını ve sevdiklerini güvence altına almak için tasarlanan sigorta türüdür.
Kredi Hayat Sigortası Zorunlu Mu?
Kredi alırken hayat sigortası yaptırmak
zorunlu değildir ve bu konu ile ilgili yasal bir düzenleme bulunmamaktadır. Hayat sigortası yaptırmak istemezseniz bunu bankaya bildirebilir ve sigortayı iptal ettirebilirsiniz. “
Kredi Hayat Sigortası Nasıl İptal Edilir?” içeriğimizde iptal işlemlerini takip edebilirsiniz.
Hayat Sigortası Olmadan da Kredi Çekilir Mi?
Kredi alırken banka, bazı şartları yerine getirmenizi ister.
Hayat sigortası gibi zorunlu olmayanlar istekler banka tarafından sizden istenebilir. Hayat sigortası yaptırmak istemezseniz bunu bankaya bildirebilir ve
bankanın olurunu vermesi halinde sigortasız olarak kredi çekebilirsiniz.
Kredi Hayat Sigortası işsizliği kapsar mı?
Kredi Hayat Sigortası,
bireysel kredi kullanan müşterilerin istem dışı işsizlik, vefat, geçici iş göremezlik ve tehlikeli hastalık gibi beklenmedik durumlarda oluşabilecek maddi sıkıntılarla karşı karşıya kaldığınızda ortaya çıkabilecek finansal güçlüklere karşı güvence sağlayan sigorta sistemidir.
Kredi çektim işsiz kaldım, ne yapmalıyım?
Kredi çekip işsiz kalınması durumunda başvurulacak yöntem sayısı maalesef ki çok fazla değildir. Bu durumda ilk başta yapılması gereken banka ile iletişime geçip bankaların kullanabileceği inisiyatifler konusunda bilgi alınmalıdır. Bankanız tarafından bir imtiyaz sağlanmaması durumunda yapılabilecek seçenekler şöyle sıralanabilir:
- İşsiz kalma durumunda aylık ödeme miktarını azaltmak adına kredi yapılandırılmasına gidilebilirsiniz.
- Şayet işsiz kalmadan önce Kredi Hayat Sigortası yaptırmış iseniz sigortanız poliçe kapsamına göre işsizlik süresince kredi borcunuzu sizin yerinize ödemeye devam eder. Böylece kredi notunun düşmesinin önüne de geçilmiş olunur.
- 90 gün boyunca kredinizi ödememeniz durumunda ise yasal takibe tabii tutulmanızın ardından muhatabınız bankalar değil avukat ya da varlık şirketleri olur. Dolayısıyla bu süreci avukatlarla veya varlık şirketleriyle anlaşma yoluna giderek çözmeniz mümkün. Fakat anlaşma yoluna gidilemezse yasal takip devam eder ve maaş haczi kararı çıkar. “Maaş haczi hangi durumlarda gelir?” konumuzu inceleyerek detaylara hakim olabilirsiniz.
Kredi çekmek için hayat sigortası yapmak zorunlu mu?
Kredi başvurusu yaparken hayat sigortası yaptırmak zorunlu değildir. Fakat bu süreçte
bankalar kredi geri ödemesi esnasında sorun yaşanmaması adına hayat sigortası yaptırmanızı isterler. Eğer bankanın bu isteği sonucunda krediniz için sigorta yaptırmazsanız size krediyi vermeyebilir. Bu bankaya bırakılmış bir karardır.
Kredi hayat sigortası sağlık durumu bildirme ve ihbar yükümlülüğü nedir?
Kredi çeken bireylerin kredi hayat sigortası sözleşmesi sırasında bilinen, bahsi geçen sigorta şirketinin sözleşmeyi yapmamasını veyahut daha ağır koşullarda yapmasını gerektirecek bütün durumları bildirme yükümlülüğündedir. Aksi takdirde sigorta şirketi sözleşmeyi tek taraflı olarak feshetme hakkına sahiptir.
Hayat sigortası ölüm tazminatı ne kadar?
Ölüm tazminatı, sigortalı bireyin ölmesi durumunda vefatı halinde ödenecek teminat tutarıdır. Hayat sigortası ölüm tazminatı birden çok değişkene bağlı olmakla beraber sigorta şirketlerine göre de farklılık gösterebilir.
Ölüm durumunda kredi hayat sigortası tazminatı nasıl hesaplanır?
Ana başlığımızda da belirttiğimiz üzere hayat sigortası tazminatı farklı değerlendirme durumlarına göre farklılık gösterebilir. Ölüm tazminatı poliçe kapsamında çeşitli kriterler (yaş, cinsiyet, teminat tutarı, sigortalının mesleği vb.) baz alınarak hesaplanır.
Hayat sigortası kapsamında ölüm tazminatının zaman aşımının
2 yıl olduğunu da sizlere hatırlatalım.
Kredi hayat sigortası varken ölen kişinin yakınlarına dava açılabilir mi?
Kredi hayat sigortası varken ölen kişinin yakınlarına dava açılıp açılamayacağı konusu oldukça fazla araştırılan bir konu. Biz de yazımızda buna değinmek istedik. 10.02.2020 tarihinde
T.C. YARGITAY 13. HUKUK DAİRESİ tarafından verilen emsal oluşturabilecek kararlara göre ölen kişi yakınlarına dava açılması hususundaki karar şöyledir:
“.. hayat sigortası yapılmış olması durumunda, bankanın poliçe limitleri dahilinde kalan kredi alacağını
öncelikle sigorta şirketinden tahsil etmesi zorunludur. Bu husus, banka tarafından tüketicinin mirasçıları (halefleri) hakkında dava açılabilmesinin ön şartıdır. Banka
sadece poliçe limitinin yeterli olmadığı bakiye alacak için tüketicinin mirasçılarından talepte bulunabilir.”
Açıkça görülebileceği üzere, bankalar müşterilerinin vefatı sonrasında direkt olarak mirasçıdan borçlarını tahsil yoluna gidemezler. Öncelikle sigorta şirketinden borcun tahsili için girişimde bulunmaları gerekir.
Daini Mürtehin nedir? Kredi hayat sigortasında daini mürtehin ne demektir?
Kelime anlamı olarak dain ‘alacaklı’, mürtehin ise ‘rehin’ anlamına gelmektedir. Bu durumda alacaklı, kredinin temin edildiği banka ya da finans kuruluşudur. Kredi hayat sigortası bankanın alacaklarını güvence altına almak adına yaptırılmış bir risk sigortası olduğundan, riskin(vefatın) gerçekleşmesi durumunda tazminat daini mürtehine ödenir.
E-Devlet kredi hayat sigortası sorgulama
Kredi hayat sigortası sorgulaması E-devlet kapısı üzerinden yapılabilir. Aşağıdaki linkten E-devlet hesabınıza girdikten sonra sorgulamanızı yapabilirsiniz.
https://www.turkiye.gov.tr/hayat-sigortasi-police-sorgulama
E-devlet kredi hayat sigortası nasıl iptal edilir?
Kredi hayat sigortasının sorgulaması E-devlet üzerinden yapılmasına karşın iptalinin yapılması mümkün değildir. Özellikle sosyal medyada ve çeşitli haber kanallarında e-devlet üzerinden iptal edilebileceği şeklinde haberler yapılsa da e-devlet platformunda şu an böyle bir hizmet bulunmamaktadır. Öyle ki sistemin işleyişinin yanlış aktarılması üzerine Sigortacılık ve Özel Emeklilik Düzenleme ve Denetleme Kurumu (SEDDK) açıklama yapma ihtiyacı hissetmiş, e-devlet üzerinde böyle bir başvuru seçeneği olmadığının altını çizmiştir.