Kredi Kartı Borcu Ödenmezse Ne Olur?

Kredi kartı borcu ödenmezse neler yaşanabileceğini inceliyoruz. Bu durumda bankalar hangi adımları atar, siz neler yapabilrsiniz?


Herkesin en az bir tane kredi kartı kullandığı bu dönemde kredi kartı borcu ödenmezse ne olur? Evet, neredeyse kredi kartı kullananların en az bir kere başına gelen bu durum, yazımızın konusunu teşkil ediyor. Şimdi adım adım inceleyelim ve kredi kartı borcunuzu ödemezseniz, geciktirirseniz ne gibi sonuçlarla karşılaşabilirsiniz, bu durumlara bakalım.

Kredi Kartı Kullanımı Kredi Kartı Borcunu Arttırıyor

Kredi kartı borcu ödenmediğinde ne gibi sonuçlarla karşılaşacağınızı aşağıda anlatacağız. Önceliğimiz ise tüketim alışkanlıklarından biraz bahsedebilmek. Artık dünyada tüketim alışkanlıkları ve alışveriş yöntemleri değişti. Değişen bu alışkanlıklar ve alışveriş yöntemleri sayesinde ise nakit ödeme dönemi geride kalarak kredi kartı ile ödeme yöntemi yükselişe geçti. Bunun en etken sebebini teknolojinin hızlı ilerlemesi olarak görebiliriz. Fakat esasen asıl etmenin bu olmadığını da içten içe biliriz. Zira kredi kartı ile yapılan harcamaların bankalar üzerinden alınan bir borç olduğunu bilerek alışveriş yapmak bilinçli bir tüketici olmakla sonuçlanırken, aksi durumlar tüketicinin bir borç yükü altına girmesi demektir.

Kredi Kartı İle Ödeme Kolaylığı

Tüketiciler üzerlerinde nakit para olmadığında ya da internet üzerinden alışveriş yaparken kolayca ödeme yapabildiklerinden kredi kartı ile ödeme yapmanın kolaylığını yaşarlar. İşte bu kolaylık, tüketicilerin neye ne kadar harcadığını takip etmesinde zorluklar da yaşatabilir. Ay içinde ne kadar harcama yaptığını kredi kartı ekstresi üzerinden takip etmeye çalışan tüketicilerin olduğunu da biliriz. Buna bağlı olarak da ne kadar harcama yaptığından emin olmayan tüketicilerin, bütçelerini aştıklarından haberleri dahi olmayabilir. Ne yazık ki bunun sonucunda hukuki işlemler başlatılarak, detaylı inceleyeceğimiz olumsuzluklarla karşılaşmak işten değildir.

Kredi Kartı Ödenmezse Hangi Olumsuz Sonuçlar Bekliyor?

Kredi kartı borcu ödenmezse, bankalar hukuki süreçlere başvurarak yasal yollarla paralarını tahsil etmek isteyeceklerdir. En azından asgari ödeme tutarlarını bile ödeyemeyecek olan tüketiciler için yasal süreç olan 3 ay aşıldığında artık bankalar da harekete geçiyor ve tüketicinin kredi kartına olan borcunun tamamını yatırmasını talep ediyor. (Bazı bankalar bu süreci 2 ayda dahi uygulayabilmektedir.) Elbette tüketici için bunu gerçekleştirmek de oldukça güç bir durum.

Kredi Kartı Borcu Ödenmezse Yapılandırma Talep Edebilirsiniz

Kredi kartı borcu ödenmediği durumlarda bankadan yapılandırma talep edebilirsiniz. Bunun için bizzat bankaya gitmenizi ve kredi kartı yapılandırma için müşteri temsilcisi ile görüşmenizi öneriyoruz. Bazı bankalar süreç için telefon şubelerini de yetkilendiriyor ama işi şansa bırakmamak elzemdir. Yapacağınız görüşmede muhakkak makul olmaya ve ödeme niyetinizin olduğunu göstermeye çalışın. Zira yapılandırma yapmazsanız işin sonunda daha fazla faiz ödemek ve ödemeniz gereken tutarın çok üzerinde masraflarla karşılaşacağınızı bilmelisiniz.

Kart Borcunuzu Ödememeniz Durumunda Maaş Haczi Gelecektir

Kredi kartı borcu ödenmediğinde ve yapılandırma işlemleri için geç kalındığında banka, yasal süreç başlatmak için harekete geçecektir. Bankalar, zararlarının telafisi için maaşınıza haciz koyduracak ve sigortalı olarak çalıştığınız kuruma yazı göndererek maaşınızın ¼ oranında (yüzde 25) kesinti yapılarak kendilerine ödenmesini talep edecektir. Eğer iş yerinizden daha fazla kesinti yapılması istenmişse ve bu durumu fark etmişseniz mutlaka itiraz etmenizi öneririz.

Hacizle İlgili Diğer Durumlar

Bankalar bu süreç içinde borçlunun ve kefillerin banka hesaplarına hatta taşınmaz mallarına dahi haciz işlemi başlatabilir. Fakat aile bireyleri kefil olmadığı sürece onlara hiçbir şekilde haciz işlemi başlatılamaz. Bu durum, evli çiftler için de geçerli bir durumdur. Emeklilerle ilgili de özel bir durum bulunmaktadır. Emeklilerin durumu için Emekli Maaşı Haczedilebilir Mi? konulu yazımızı okumanızı öneriyoruz.

Kredi Kartı Borcu Ödenmediği Takdirde Ek Masraflar Ortaya Çıkar

Kredi kartı borcu ödenmediği takdirde, bu borcun üstüne icra masrafları, avukat masrafları da eklenecektir. Borcun ödeneceği bankayla görüşülürse bu konuda bu ek masraflar üzerinden pazarlık yapılabilir. Ancak yine de süreci bu aşamaya getirmemek en önemlisidir. Zira en başta atılacak basit adımlarla iş bu kadar uzamayacaktır.

Kredi Borcu Ödenmezse Kredi Puanı Olumsuz Etkilenir

Eğer tüketici kredi kartı borcu tutarını ödemezse ya da geç öderse, bu tür durumlarda ayrıca kredi puanı da epey bir düşüş gösterecektir. Kredi puanı oldukça önemli bir durumdur ve tüketicinin bankalardan kredi kartı alabilmesi ve kredi çekebilmesi için bu bilgilere bakılmaktadır. Yani kredi puanınız düşük olursa size ya hiç kredi kartı verilmez verilse dahi düşük limitli bir kart verilir. Kredi kartı özelinden çıkarsak, kredi ihtiyacınız olduğunu düşünürsek, kredi almanız güçleşir.
 



Kredi ihtiyacınız varsa ve kredi oranlarını öğrenmek istiyorsanız, Krediler bölümünü inceleyebilir ve istediğiniz kredi türü için incelemeler yapabilirsiniz. Eğer ihtiyaç kredisi kullanmak istiyorsanız İhtiyaç Kredileri sayfamızı incelemenizi öneriyoruz. Yeni bir araç almayı ve bunun için de kredi kullanmayı planlıyorsanız Taşıt Kredileri bölümünde size uygun olan krediyi bulabilirsiniz.
 
Kredi kartı borcu ödenmediği takdirde yukarıda incelediğimiz sonuçların karşımıza çıkması işten değildir. Bazı bankalar yasal süreçle uğraşmak istemediklerinden dolayı borcu varlık yönetim şirketlerine de devredebilir. Bu durumda tüketici, borcunu bu şirketlere ödemek durumunda kalacaktır. Kredi kartı borcunun tamamen ödenmesi durumunda, kredi kartının kullanıldığı banka, dilerse kredi kartını tekrar kullanıma açabilir. Fakat ekseriyetle bankalar kredi kartı kapanmış olan kişilerin, özellikle de ödeme sorunları göstermişse, kredi kartlarını tekrar kullanıma açmazlar.

Kredi Kartı Borcu Ödenmezse Hapis Cezası Alır Mıyım?

Kredi kartı borcu ödenmediğinde yaşanan olumsuzlukları yukarıdaki başlıkta detayları ile açıklamaya çalıştık. Fakat bir konu da var ki belki de en çok cevabı aranan konular arasında. Kredi kartı borcunun ödenmemesi durumunda tüketiciler hapis cezası ile karşılaşabileceklerini düşünürler. Aslında bu durum belli süreçlerden geçildikten sonra ve özel bir anlaşma ile mümkündür. Kısaca bahsetmek gerekirse, kredi kartı borcunuzu ödeyemediniz ve geliriniz de bulunmuyor. Hatta banka yetkilileri, avukatları size ulaşamadılar. Bu durumda evinize avukatla birlikte gelen icra memurunun yanında bir ödeme planı yapar, ödeme taahhüdünde bulunursanız ve ödemezseniz, bu durumda altı aylık bir hapis cezası ile karşılaşabilirsiniz. Ancak burada üzerinde durmamız gereken konu size ulaşılamaması ve sizin taahhüt vermenizdir. Eğer taahhüt yoksa hapis cezası da yok.
 

Diğer Makaleler