Kredi Kartı Ne Zaman Avukatlık Olur?

Kredi kartı borçlarınızı ödemekte zorluk yaşıyorsanız yasal takip süreci hakkında bilgi sahibi olmanız sizler için yararlı olabilir.


Kredi kartı borçlarınızı ödemekte zorluk çekiyorsanız ve ödemeleriniz sürekli olarak gecikmeye başladı ise sizin için tehlike çanları çalıyor demektir. Kredi kartınıza ait olan borcunuzun hepsi ya da dönem borcunuz son ödeme tarihinden 15 gün gün sonra asgari ödeme tutarını ödeyene kadar kullanıma geçici süre ile kapatılmaktadır. Kredi kartı borcunuzu 3 ay yani 90 günlük bir süreç içerisinde ödemediğiniz zaman kredi kartınız tamamen banka tarafından iptal edilmektedir. Kredi kartı iptali işleminden sonra ise idari takip süreci tarafınıza yapılmaya başlanır.




İlk olarak size banka tarafından borcunuzu size hatırlatmakta olan bir ihtar iletilir. İhtar, kredi kartı kullanıcılarının 1 hafta yani 7 günlük bir süreç içerisinde kredi kartına ait olan tüm borcunu ödemesi anlamına da gelmektedir. İhtar aşamasından sonra yine ödeme yapmadıysanız kredi kartı borcunuz avukata devredilir. Avukata devredilmek üzere işlem başlatılan kartlar idari takip birimi tarafından inceleme altına alınmanıza yol açar. Bu kişiler sizinle iletişime geçerek yeni bir ödeme planı oluşturmak için ödeme bütçenizi ayarlamaya çalışırlar. Yeni ödeme planı uygulanırken, geçmiş olan süre içerisinde kredi kartına temerrüt faizi de uygulanmaya devam etmektedir.

Banka ile İletişimde Olun

Süreçlerden sonra kredi kartı sahibi olarak borcunuzu hala ödeyemediyseniz idari takip aşamasındaki borcun ödeneceğine karar veriliyor. Ödeme sözü alındığı zaman yasal takipten geçiliyor. Bu noktada dikkatli olmanızda yarar var diyebiliriz. Çünkü bu aşamada eğer ödeme yapmazsanız kanuni takip sürecine yani icra takibi sürecine girmiş olursunuz. Bu süreç son derece ciddi ve tehlikeli bir süreçtir. Kredi kartlarının avukatlık olması da genellikle bu süreçlerden sonra ortaya çıkmaktadır.

İdari takip sürecine girdiyseniz mutlaka banka ile iletişim halinde olmalı ve aranızda iki tarafa da uygun bir anlaşma yapmalısınız. Bankaların bazıları kendi müşterilerine bu tür idari takip süreçlerinde gecikme faizlerini silme ve ana para üzerinden yeni ödeme planı oluşturabilme gibi fırsatlar sunabilmektedir. Bu tür fırsatlardan yararlanarak borcunuzu uygun şartlar ile ödeyebilmek için bankalar ile iletişim halinde olmanız sizler için yararlı olacaktır.

İdari takip süreçlerinde asla bankalar ile aranızdaki bağı koparmamalı ve sürekli iletişim halinde olmalısınız. Yasal takip süreci yaşanırken bankanın size ulaşamaması ve ödeme planları için size teklif sunamaması kredi kartı borçlarınız yüzünden ciddi sıkıntılar yaşamanıza sebep olabilir. Ayrıca bu durum kredi notunuzu ve ilerleyen dönemlerde yeni bir kredi kartı veya kredi sahibi olabilmenizi de engelleyebilir.

Diğer Makaleler