Kredi Kartı Ödemesi Geciktiğinde İşleyen Süreç

Pek çok kişi ekstrede yer alan “asgari” ödeme tutarını dahi ödeyememektedir. Bu durum defalarca üst üste yaşanabilmektedir.


Belirli limitler dahilinde kullanıldığında pek çok işlemin kolaylıkla gerçekleştirilmesini sağlayan ve büyük kolaylıklar getiren kredi kartları, yanlış kullanıldığında da bütçelerin zorlanmasına da sebebiyet verebilmektedir. Ülkemizde binlerce kişi aylarca, kredi kartı ekstrelerinde yazan asgari ödeme tutarını ödeyebilmekte ve bir çığ gibi büyüyen bir borç ile karşı karşıya kalmaktadır.




Pek çok kişi ise ekstrede yer alan “asgari” ödeme tutarını dahi ödeyememektedir. Bu durum defalarca üst üste yaşanabilmektedir. Peki, böyle bir durum yaşandığında kredi kartı sahiplerini nasıl bir prosedür, nasıl bir süreç beklemektedir? İşte her yönü ile Kredi Kartı Ödemesinin Gecikmesi ve yapılması gerekenlere dair kısa notlar…

Kredi Kartı Ödemesi Geciktiğinde Ne Olur?

Her ay adresinize gönderilen Kredi Kartı Ekstresinde “son ödeme tarihi” bulunmaktadır. Bu ödeme tarihi geçtiğinde toplam kredi kartı borcunuzun % 20’sini yani asgari ödeme tutarını henüz ödemediyseniz, bu durum işlemlerde gecikme olarak değerlendirilir. Ancak asgari ödeme tutarının da altında bir ödemenin yapılmış olması halinde de yine gecikme işlemi uygulanacaktır.

Bu durumda bankalar kredi kartı gecikme faizini devreye sokmaktadır. Bu faiz sadece kredi kartının asgari tutarına değil tüm bakiyeye uygulanmaktadır. Ayrıca kredi kartı gecikme faizinin, kredi kartı akdi faizinden dahi daha yüksek olduğunu belirtmek isteriz.

Kredi Kartı Ödemesi Geciktiğinde Nasıl Bir Süreç Başlar?

  • Banka müşterisine bir uyarı mektubu gönderilir. Bu mektupta ödemede gecikme olduğu, en az Asgari Ödeme Tutarı kadar bir ödemenin yapılması gerektiği kredi kartı sahibine bildirilmektedir. Bu mektubun gönderilmesiyle bu kişi bankanın “30 Günden Az Gecikmeli Ödemeler Grubu”na dahil edilmiş olur.
  • Gecikmenin başladığı günden itibaren banka tarafından ekstrede yazan bakiyenin tümüne Günlük Gecikme Faizi uygulanmaya başlar.
  • Kredi kartı nakit para çekimine (nakit avans çekimi) kapatılır.
  • Banka, Kredi Kayıt Bürosu’na (KKB) bu durum hakkında bilgi verir. KKB veritabanına bu bilgi işlenir ve artık tüm bankalar kişinin kredi kartı ödemesini geciktirdiğini biliyordur.

Bu Sürede Ödeme Yapılmazsa Ne Olur?

Asgari Ödeme Tutarı kredi kartı sahibi tarafından hala ödenmediyse süreç şu şekilde devam eder:
  • Bir sonraki ekstreye kadar ödeme yapılmamış ise kişi banka tarafından “30 gün gecikmeli alacaklar” grubuna dahil edilir.
  • Banka tarafından bir uyarı mektubu daha gönderilir.
  • Kredi kartı satış işlemine de kapatılır, durum KKB’ye bildirilir. 
  • Ödeme yapılmazsa kişi “60 gün gecikmeli alacaklar” grubuna dahil edilir.
  • Bir sonraki ekstre tarihine dek yine ödeme yapılmazsa kişi “90 gün gecikmeli alacaklar” grubuna alınır.
  • Banka, müşterisi ile iletişime geçerek ödeme yapılması gerektiği konusunda yeni bir uyarıda bulunur.

Son Aşama: Hukuki Süreç!

Kredi Kartı Asgari Ödemesi yapılmamaya devam ettiğinde, 90 günlük süre sonunda banka hukuki süreci başlatır. Kredi kartı sahibine yasal bir ihtar belgesi gönderilir ve faiz ile birlikte kabarmış olan borcun tümünün ödenmesi istenir. Kart sahibine ödeme için 15 gün süre verilir.

Bu sürede kart sahibi bankadan bir ödeme planı yapmasını talep edebilir. Bankalar genellikle toplam borcun en fazla 5 taksit halinde ödenmesini sağlar.

Ödeme yapılmaması durumunda banka avukatları devreye girer ve alacağın icra yolu ile tahsil edilmesini sağlar.

Diğer Makaleler