Bankaların cazip krediler sunmaya başlamasıyla birlikte birçok kişinin yaşam statüsünü yükseltmek ya da ihtiyaçlarını gidermek için kredi talebinde bulunduğu dikkatleri çekiyor. Çekilen kredi ne kadar yüksek olursa bankalar tarafından kesilen masrafın da tutarı artıyor.
Banka kredisi dosya masraflarını geri alan var mı? Bilindiği gibi kesilen masrafları (Dosya Masrafı, Hayat Sigortası, Ekspertiz Ücreti) geri alma işlemleri artık hayata geçirilmeye başlandı, artık birçok kredi kullanıcısı kendisinden çekilen masrafları bankasından geri alabiliyor. Tek istisna konut kredilerindeki zorunlu DASK Sigortasıdır.
Dosya masraflarını geri almak için yapılması gerekenler neledir?
Kredi Masraf İadesi Sırları
- Kredi masraf iadesi için bireysel olarak başvuru yapabileceğiniz gibi, avukatlık büroları ya da danışmanlık şirketlerinden yardım alabileceğinizi de unutmayın. Tabi bu durumu fırsat bilen dolandırıcıların ağına düşmemeye de dikkat etmeniz gerekiyor.
- Kredi masraf iadesinde 2000 TL’ye kadar olan krediler için başvuru İlçe Hakem Heyetleri, 2000 ve 3000 TL arası İl Hakem Heyetleri, 3000 TL üzeri ise Tüketici Mahkemelerine yapılmalıdır.
- Başvurunuzu yapmak için il ya da ilçe hakem heyetlerine, tüketici mahkemesine giderken bankadan kredi alışınız ve kesilen masrafa dair belgeleri almanız gerektiğini de unutmamalısınız.
- Bankaların size kredi masrafına dair olan belgeleri verme zorunluluğu yoktur. Bu nedenle aylarca belge için beklemek zorunda kalabilirsiniz. Bu süreci yaşamamak için kredi belgelerinizi mutlaka saklamalısınız. Banka Genel Müdürlüğü'ne kesilen bedel ile ilgili gönderdiğiniz İhtar'ı iadeli taahhütlü mektupla göndermenizi tavsiye ederiz.
- Bankalar belge istediğinizde sizden ücret de talep edebilir. 500 liralık bir masraf almak için 200 liralık ödeme yapmak zorunda kalabilirsiniz. Bu durumlarla karşılaşmamak için kullandığınız kredilere dair dekontlar, hesap dökümleri ve kredi sözleşmesi gibi belgeleri mutlaka düzenli bir şekilde kayıt altına almalısınız.
- Mahkemeyi kaybetmeniz halinde Mahkeme masraflarının tarafınızdan ödeneceğini unutmayın.
Tüketici Hakem Heyeti Kararına İtiraz Edebilir misiniz? EVET. Karar size tebliğ edildikten itibaren 15 gün içerisinde itiraz hakkınız var.
Mahkemeyi kazandığınız takdirse, 10 yıl öncesine kadar tüm geri kazandığınız masrafları
faiziyle birlikte alacağınızı unutmayın.