Türkiye’de çıkarılması planlanan kripto para yasası herkes için merak konusu. Bir yasa çıkarılması planlanıyor. Ancak içeriği henüz yeteri kadar bilinmiyor. Bu durumda da bazı yatırımcılarda “kripto paralar yasaklanacak” ya da “kripto paralara vergi getirilecek” paniği görülebiliyor. Aslında işin aslı sanıldığında çok daha basit düzenleme. Türkiye de Avrupa Birliği düzenlemeleri ve Rusya atağı sonrasında kripto paralara Merkez Bankası gözünden yaklaşan ülkeler kervanına katılmış durumda.
Türkiye’de Kripto Para Yasası Var MI?
Türkiye’de kripto para yasası henüz yok. Ancak yasa olmasa da
kripto para yasal düzenlemeleri var. 16 Nisan 2021 günü Resmî Gazete ’de duyurulan “
Ödemelerde Kripto Varlıkların Kullanılmamasına Dair Yönetmelik” kripto paralar hakkında bir düzenleme getiren Türkiye’nin ilk yasal metnidir. Bahsi geçen yönetmelik kararları 30 Nisan 2021 tarihinde yürürlüğe girmiştir.
Türkiye’de Bitcoin dahil bütün kripto paralar yasal ve kısa vadede yasaklanması öngörülmüyor. Ancak yukarıda bahsedilen düzenleme ile yasaklanan bazı işlemler bulunmakta.
Kripto Para Düzenlemesinde Neler Var?
Türkiye’de yaklaşık bir sene öncesine kadar kripto paralar hakkında bir yasal tanım ya da düzenleme mevcut değildi. Ancak yukarıda adın ve tarihi belirtilen yönetmeliğin 3. madde 1. fıkrasında kullanılan “
kripto varlık” terimiyle birlikte mevzuat içinde bu varlıklara bir tanımlama getirilmiştir.
Kripto Düzenlemesinde Tanımlar
Yönetmelikteki betimlemeler
kripto paraların, dijital ve elektronik olarak üretilen, saklanan, takası yapılan varlıklar olmasına rağmen itibari (fiat) para, elektronik para, menkul kıymet gibi hiçbir emtia ile ilintili olmayan ve maddi olmayan varlıklar olduğunu belirtir. Bu yasal düzenlemeler, kripto paraların tanımını ve onlara bağlı unsurları yasal düzlemde ilk kez görünür kılmıştır.
Bu yönetmelikten sonra
2022 itibariyle başka bir kripto para yasası bulunmamaktadır. Merkez Bankası uzmanları halen bu konu üzerine çalışmalar yapmakta ve
devlet destekli tezler yazılmaktadır. Haliyle yasal olarak görünür olan kripto paralar ve kripto para faaliyetlerine bazı kısıtlamalar da getirilmiştir.
Kripto Para Yasakları
Kripto para yasakları denildiği zaman kripto paraların yasaklanması üzerine bir yasak izlenimi oluşsa da aslında yasaklar kripto para kullanımına getirilen kısıtlamalardan ibarettir. Bu noktada yukarıda tanımda belirtilen “herhangi bir emtia ile ilişkilendirilemez” ve “maddi değildir” gibi yargı ifadeleri kısıtlamaların önünü açar.
Güncel yönetmeliğin 3. maddesinin 2. ve 3. fıkralarında; kripto paraların herhangi bir ödeme aracı olarak doğrudan veya dolaylı biçimde kullanılmasına yasak getirilmiştir. Ayrıca kripto para alım satım hizmetlerinin sunduğu platformların hizmet alanları da devlet kontrolü ve onayına bağlanmıştır. Bu düzenleme sonucu yasa dışı borsa platformları sahiplerine 3 ile 5 yıla kadar hapis cezası ön görülmüştür. Yayınlanan yönetmelikteki fıkralar ve cümleler ile kripto paralara dair hukuki bir çerçeve çizilmiş ve maddi olmayan varlıklar olduğu özellikle vurgulanmıştır.
Kripto Para Düzenlemeleri İçeriği ve Kripto Para Üretimi
Çin yoğun elektrik ve çip tüketimi nedeniyle devasa Bitcoin madencilik çiftliklerini kendi ülkesinde yasakladı. Kripto paralarla madencilik üzerinden kazanç sağlayan Türkiye’deki yatırımcılar da düzenlemede madencilik ve kripto para üretimine nasıl bir yaklaşım gösterileceğini merakla bekliyorlardı.
Ancak tek son yönetmelik de dahil olmak üzere hiçbir mevzuatta kripto para madenciliği ya da üretimine herhangi bir sınırlama getirilmemiştir. İşin aslı izinsiz bir kripto borsası açmak ya da kripto parayla mal ve hizmet alımı / satımı yapmak gibi planlarınız yoksa kripto paralar yatırım aracı olarak hukuken sorunsuz varlıklardır.