Kadınların girişimcilik yönleri ve iş hayatlarında oldukça aktif olabilme yönleri son yıllarda daha da fazla karşımıza çıkıyor. Sivil toplum örgütleri, belediyeler ve kurumlarca kendi işlerini kurmak isteyen kadınlara verilen kredi desteğine ise mikrokredi adı veriliyor. Bu kredi türü sayesinde kadınlar özel şartlardan yararlanarak finansal bir destek elde edebiliyorlar. Mikrokrediler aynı zamanda girişimci ev hanımlarına da yönelik kredilerdir.
Mikrokredilere destek veren Türkiye Grameen Mikrofinans Programı (TGMP) adlı yarı özel olan bir kurum mikrokredi ve finans işlemlerini sağlamaktadır. Krediye destek veren bir diğer kurum ise Türkiye İsrafı Önleme Vakfı (TİSVA) olarak bilinmektedir. TİSVA kredileri kadın girişimcilere sunabilmek için hizmet vermektedir. Bu iki kurum dışında mikrokrediler son yıllarda belediyeler ve birtakım sivil toplum kuruluşları tarafından da kadınlara sağlanabilmektedir.
Mikrokredi kullanabilmek için teminat ihtiyacınız bulunmamaktadır. Kefalet de gerektirmeyen bu krediler ufak bir sermaye niteliğini taşımaktadır. Örneğin beş kadın bir araya gelerek girişimcilik fikirlerini birleştirerek iş kurmaya karar verdikleri zaman bu krediden faydalanabilirler. Birlikte iş yapmak isteyen kadınların arasında ise herhangi bir şekilde akrabalık bağı olmaması gereklidir. Bu yüzden akrabalarınız yerine yakın arkadaşlarınız ile birlikte mikrokredilere başvurmanız gereklidir.
Sadece kadınlar için yaratılmış olan mikrokrediler yalnızca iş hayatına özel olarak talep edilebilmektedir. Kadınların kendi işlerini kurabilmeleri ve kendi ayakları üzerinde durabilmelerini sağlayan bu kredi, küçük ölçekli olmasına rağmen ufak işletmelerin hayata geçirilmesi açısından kritik bir önem taşımaktadır.
Mikrokredi Başvurusu Nasıl Yapılır?
İş fikirlerini ortak olarak yapmak isteyen kadınlar, bu fikirlerini mikrokredi alacakları kurumun yetkilisine başvuru yaptıkları sırada açıklamalıdırlar. Kurum yetkilileri ile yapılan görüşmelerde, yetkili kişilerin iş projelerinin başarılı olacağı konusunda ikna edilmesi gereklidir. Bu yüzden iş hedeflerinizi belirlerken bu hedeflerinize ilk önce kendiniz inanmalısınız.
Başvuru yaptıktan sonra onay aldığınız zaman bu destek kredisi ile ilgili sizlere üç günlük kısa bir eğitim verilmektedir. Eğitim süreci tamamlandıktan sonra istediğiniz krediyi alabilirsiniz. Eğitim içerisinde geri ödeme konusunda ve ödeme planları konusunda da tarafınıza bilgi verilmektedir.
İlk mikrokredi başvurunuzda bin liralık bir tutardan yararlanabiliyorsunuz. Daha sonraki süreçte ise birden fazla mikrokredi başvurusu yaparak toplam tutarı yükseltebiliyorsunuz. Ancak bir sonraki başvuruyu yapabilmek ve onay alabilmek için bir önceki başvurunuzdaki kredi ödemelerini düzenli olarak yapmış olmanız gerekmektedir. Haftalık olarak yapmanız gereken geri ödemeleri 46 haftalık bir dönemde tamamlayabiliyorsunuz.