NeoBank Nedir? Ne Tür Avantajları Var?

Tam olarak bir dijital dönüşüm çözümü olan NeoBank nedir? Ne tür avantajlar sunar? Neobank hakkında bilmeniz gerekenler bu içeriğimizde.


NeoBank nedir sorusu, özellikle yeni nesil bankacılık sistemi hakkında bilgi sahibi olmak isteyenlerin cevabını merak ettiği sorulardan bir tanesidir. NeoBank, çalışma süreçlerinin tamamı dijital olan ve müşterilerine mobil uygulamalar ve kişisel bilgisayar platformları üzerinden ulaşan bankacılık sistemi olarak tanımlanabilmektedir. NeoBank’la birlikte müşteri, herhangi bir bankacı gibi bir aracıya ihtiyaç duymadan işlemlerini gerçekleştirebilmektedir. Bu nedenle dijitalleşen dünyada NeoBank’ın talep gördüğünü söylemek olanaklıdır.
 



Bankalar yazı dizimizde de belirttiğimiz üzere normal bankalar, bankacılar aracılığıyla müşterilerine ulaşmaktadır. Her ne kadar Türkiye’deki bankaların dijitalleştiklerini görsek de yine de aracı olarak çalışanlara ihtiyaç duyulduğu bilinmektedir. Peki NeoBank tam olarak nedir? Avantajları ve dezavantajları nelerdir?

NeoBank Nedir?

2000’li yılların başından itibaren internetin hane halkı tarafından da kullanılması, dijitalleşen dünyanın bir hayat tarzı olarak benimsenmesini mümkün kılmıştır. Bu durum, zamanla internetin yaşamın içerisinde yer almasına ve pek çok alanda dijitalleşmenin zorunlu hale gelmesine neden olmuştur. Bankacılık sektöründe de dijitalleşmenin ön plana çıktığını söyleyebiliriz. Günümüz dünyasında pek çok banka, çoğu hizmetini şube üzerinden vermekle birlikte mobil uygulamalar ve platformlar üzerinden de hizmet verdiklerini söyleyebiliriz.

NeoBank : Şubesiz Bankacılık

NeoBank ya da şubesiz bankacılık ise bankacılık sektöründe dijitalleşmenin çok farklı boyutudur. Şubesiz bankacılığın çok uzun bir süredir aslında bilinen bir kavram olduğunu söylemek olanaklıdır. Özellikle 2008 yılında meydana gelen küresel kriz, geleneksel bankacılık sistemine olan güvenin sarsılmasına neden olmuştur. FinTech kavramı, finans ile teknolojiyi bir araya getiren bir kavramdır ve kavram, şubesiz bankacılıkla yakından alakalıdır. 1900’lü yıllarda ortaya çıkan bu kavram, küresel ekonomik kriz sonrasında ön plana çıkmıştır.

NeoBank Klasik Bankacılığı Etkiledi

FinTech start-up’una sahip girişimciler, geleneksel bankalarla iş birliği yaparak geleneksel bankacılık sisteminde farklı adımların atılmasını sağlamıştır. Daha düşük maliyetli ve herhangi bir şubeye sahip olmayan dijital bankalar oluşturan FinTech’ler finans sektörüne adım atarak NeoBank kavramının da ön plana çıkmasını sağlamıştır. Neobank kavramı 2017 yılında ortaya çıkmış olmakla birlikte tarihsel gelişimi çok eskilere kadar gitmektedir.

NeoBank Özellikleri Nelerdir?

NeoBank özellikleri, aslında yeni şubesiz bankacılık sisteminin çok daha iyi anlaşılmasını sağlar. Bu özellikleri genel hatlarıyla şu şekilde sıralamak olanaklıdır:
 
  • Fiziki olarak herhangi bir şubeye sahip değildir.
  • Bankacılık işlemleri sadece internet aracılığı ile gerçekleştirilir.
  • 2009 yılında Avustralyalı bir yazılım geliştiricisi olan John Reich tarafından başlatıldı.
 
Belirtilen özelliklerin her biri NeoBank’ın özellikleri arasında yer almaktadır. Avustralya, zamanla bu tür bankaların kurulmasına izin vererek yeni nesil bankacılık sisteminin gelişmesini sağlamıştır. Günümüzde farklı tür NeoBankların olduğunu söyleyebiliriz.

NeoBank Ne Tür Avantajlara Sahiptir?

NeoBank avantajları oldukça fazladır ve bu avantajlar, pek çok kullanıcının ilgisini çekmektedir. Klasik bankalar tarafından sunulan birçok hizmete sahip olmakla birlikte Neobanklar, bu tür hizmetleri yalnızca internet aracılığıyla sunmaktadır. Temel olarak klasik bankalarda karşımıza çıkan bankacılar gibi aracıların Neobanklarda olmadığını rahatlıkla söyleyebiliriz. Neobankların sunmuş olduğu avantajları genel hatlarıyla şu şekilde sıralayabiliriz:
 
  • Geleneksel bankalarda çoğu işlemin şube aracılığıyla yapılıyor olması zaman kaybına neden olmaktadır. Neobanklar, bütün işlemlerin internet üzerinden yapılmasını mümkün kılıyor. Bu sayede müşteri, bulunduğu ortamdan işlemlerini yapma şansı elde etmektedir.
  • Şubesiz bankacılıkta operasyonel maliyetlerin azaldığı görülmektedir. Bunun yanı sıra hizmet verimliliğinin arttığı da gözlemlenmektedir.
  • Daha iyi kredi fiyatlandırması seçenekleri müşterilere sunulmaktadır.
  • Geleneksel bankacılık sistemine göre daha iyi bilgi teknolojileri yeteneğine sahip olan şubesiz bankacılık sistemi, kişiye özel hizmet de sunmaktadır.
 
Belirtilen özelliklerin her biri, NeoBank avantajları olarak karşımıza çıkmaktadır. Bunun yanı sıra şubesiz bankacılık sisteminin çeşitli dezavantajları bünyesinde bulundurduğunu da söylemek olanaklı. Peki şubesiz bankacılığın dezavantajları nelerdir?

NeoBank Dezavantajları Nelerdir?

NeoBank her ne kadar avantajlı bir bankacılık sistemi olsa da teknolojik gelişmelere ayak uyduramayan kişiler için çeşitli dezavantajları bünyesinde barındırdığını söylemek mümkündür. İnternet kullanımının yaygınlaşmadığı bir dönemde yaşantısının büyük çoğunluğunu sürdüren bir kişi, şubesiz bankacılık sistemi içerisinde işlem yapmada çeşitli zorluklarla karşılaşabilir. Bunun yanı sıra fiziksel bir şubenin bulunmaması, bir dezavantaj olarak düşünülebilir. Karmaşık bir işlem için kişi, bir şubeye ihtiyaç duyabilir. Tek başına yapamayacağını düşündüğü işlemler için uzman desteği almak istemesi, NeoBank’ta çeşitli sorunlarla karşılaşmasına neden olacaktır.
 
Bu ve bunun gibi hususların her biri, NeoBank’ın dezavantajları olarak düşünülebilmektedir. Klasik banka sistemi ve şubesiz bankacılığın her ikisinde de avantaj ve dezavantajların bir arada olduğunu söylemek olanaklıdır.
Kategori:
Etiket:

Diğer Makaleler