Otomatik katılım iptali nasıl yapılır? 2022

Bireysel emeklilik sistemine otomatik katılımla katılmış olanlar için zorunlu otomatik katılım iptali nasıl yapilir, yazımızda bunu açıklıyoruz.


Otomatik katılım sistemi iptali için pek çok çalışanın “Bireysel emeklilikte otomatik katılım iptali” araması yaptığını düşünürsek, sistemden çıkan sayısının epey fazla olduğunu düşünebiliriz. Milyonlarca işçi ve memur, kendilerini kapsayan bireysel emeklilik otomatik katılım sistemiyle maaşlarının yüzde 3’lük bir bölümünü zorunlu BES ödemesi olarak emeklilik şirketlerine gönderiyor. Ancak pek çoğunun maaşlarından kesilen bu tasarrufu yapmak istemediklerini de biliyoruz. Bu yazımızda otomatik katılım ile bireysel emeklilik sistemine katılmış olan ama sistem içinde kalmayı düşünmeyen katılımcılar için “Otomatik katılım iptali nasıl yapılır?” sorusuna yanıt vereceğiz.
 



Bundan önce ise otomatik katılımın nasıl gerçekleştiğini anlatarak bireysel emeklilik sistemiyle alakalı bilgileri sizlere sunalım.

Bireysel emeklilik sistemine girmek zorunlu mu?

Bireysel emeklilik sistemi, sosyal güvenlik sistemine alternatif bir yol olarak ortaya çıkmış ve zorunluluk karinesi bulunmayan bir sistemdir. Sisteme girmek ve tasarruf yapmak tamamen katılımcının isteğine bağlıdır. Ancak burada söz konusu olan sistem bireysel emeklilik sistemidir. Çalışanların tabi olduğu ve zorunluluk karinesi bulunan bir bireysel emeklilik sistemi de bulunuyor. Bunun adına da otomatik katılım denmektedir. Açmamız gerekirse, kamuda ya da özel sektörde çalışan 4A ve 4C statüsündeki işçi ve memurlar, zorunlu olarak otomatik katılım yoluyla bireysel emeklilik sistemine dahil edilirler.

Otomatik katılım nedir? Otomatik katılımın avantajları nelerdir?

Otomatik katılım, 45 yaş altında özel sektörde ya da kamuda çalışan veya çalışmaya yeni başlayan bireylerin otomatik olarak bireysel emeklilik sistemine dahil edilmesi uygulamasının adıdır. Sistem ortaya çıktığı zamanlarda 10 yıllık bir süre içerisinde toplamda 90 milyon TL’lik bir tasarrufun söz konusu olacağı düşünülmekteydi. Bu kadar tasarruf elde edilir mi, bilinmez ama devlet katkısı tutarları ve fon yatırımlarından haberdar olmayanlar bu sistemden bir an önce çıkmak istiyor ve “Otomatik katılım nasıl iptal edilir?” sorusunu soruyor. Zira yüzde 3’lük bir kesintinin maaşlarından kesilmesinin büyük bir kayıp olduğunu düşünen çalışan çoğunluğu bulunuyor.

Otomatik BES avantajları nelerdir?

En önemli avantajları arasında Yüzde 30'luk devlet katkısı oranı bulunuyor. Ödediğiniz her 100 TL 30 TL para kazandırıyor. Üstelik ödenen katkı miktarı artarsa devlet katkısı tutarı da bununla birlikte artıyor. Diğer yandan sisteme ilk girişte 1000 TL başlangıç devlet katkısı da sisteme ekleniyor. Buna hak kazanabilmek için 2 aylık cayma süresinin dolmasını beklemeniz gerekiyor. Aynı zamanda 10 yıllık süreniz dolduğunda ve emeklilik hakkını elde ettiğinizde maaşınıza yüzde 5 oranında ilave devlet katkısı ekleniyor. Çalıştığınız dönemlerde olduğu gibi emeklilik döneminizde de refah seviyenizi böylece yüksek tutma imkânınız oluyor.
 
Düzenli tasarruf yapmanız için de önemli bir fırsat sunan sisteme, katkı payı tutarını kredi kartınızla ya da banka hesabınızdan düzenli olarak ödeyebiliyorsunuz. Tüm bunların yanında önemli olan asıl olay ise fonlardır. Otomatik katılım sözleşmesi kapsamında yapacağınız birikimler, emeklilik yatırım fonlarında tutulur ve profesyonel fon yöneticileri tarafından yönetilir. Fonların durumu ve kazanç miktarları şirketlerin politikalarına göre değişecektir. Ek olarak gözünüz de arkada kalmıyor. Zira tüm birikiminiz devletin denetimi ve gözetimi altında, Takasbank’ta tutuluyor. Otomatik katılımla ilgili merak ettiğiniz detaylara “Bireysel emeklilik otomatik katılım nedir?” konumuzdan erişebilirsiniz.

Otomatik katılım ile bireysel emeklilik sistemi kimleri kapsar?

Bireysel emeklilik sistemi herkesin katılıp dahil olabileceği bir sistemdir. Ancak özel şirketlerde (4A) ya da kamu sektöründe (4C) çalışan bireyler için burada biraz daha farklı bir plan işletilir. Zorunlu otomatik katılım yöntemiyle bireysel emeklilik sistemine dahil edilen çalışanlar için özel bazı kriterler getirilmiştir. Hepsinden önce çalışan katılımcının 45 yaşın altında olması kriteri konmuştur. Normal bireysel emeklilik sisteminde böyle bir kriter bulunmaz. Ayrıca normal bireysel emeklilik sisteminde emeklilik şirketinin belirlemiş olduğu alt tutarda ödemelerinizi yapabilirken, zorunlu otomatik katılım ile girilen bireysel emeklilik sisteminde brüt maaşın yüzde 3’ü kesilmektedir.

Otomatik katılımda maaştan mı kesinti yapılır?

Otomatik katılım ile bireysel emekliliğe katılan bir katılımcının brüt maaşından yüzde 3 oranında bir kesinti yapılır ve ilgili emeklilik şirketine gönderilir. Zorunlu otomatik katılım sonrasında özellikle görülmüştür ki bu oranın maaşından kesildiğini gören katılımcılar sistemden çıkmak için başvuru yapmaya başlamıştır.

Otomatik katılım sistemi nasıl iptal edilir? Sistemden nasıl çıkılır?

Otomatik katılım sisteminde, sözleşme iptal edilerek bireysel emeklilikten çıkılabilir. Çalışanın ücretinden kesilmek suretiyle yapılan ilk katkı payı ödemesinin emeklilik şirketi hesaplarına nakit olarak ödendiği tarihi takip eden ilk iş günü, otomatik katılımla dahil edildiği plan emeklilik şirketince katılımcıya tevdi edilir.
 
Çalışan kişi, eğer otomatik katılımla zorunlu olarak alındığı bireysel emeklilik sisteminden ayrılmak isterse, bu tevdi tarihini takip eden 2 ay içinde sözleşmeden cayma hakkına sahiptir. Eğer çalışan bu 2 aylık zaman içinde sistemden çıkmak için talepte bulunmuş ise ödediği katkı payları, varsa elde ettiği fon gelirleri çalışana iade edilir. Çalışanın bireysel emeklik sisteminden çıkmak için cayma süresi olan 2 ayı geçirmesi halinde normal bireysel emeklilik çıkış süreci kuralları geçerli olacaktır.

Zamanaşımı halinde zorunlu BES İptali nasıl yapılır?

Cayma hakkı dolduktan sonra da zorunlu bireysel emeklilik sisteminden çıkış yapabilirsiniz. Az sonra nasıl yapacağınızı anlatacağız ama ondan önce okumak isteyebileceğiniz iki yazımızı size önerelim. Eğer BES paranızı çekmek istiyorsanız “Bireysel emeklilik paramı çekmek istiyorum” konumuzu inceleyebilirsiniz. Bireysel emeklilik sisteminden çıktığınızda ne kadarlık kesintiler karşınıza çıkacak merak ediyorsanız “Bireysel emeklilik iptal kesintisi ne kadar olur?” yazımız size yardımcı olacaktır. Dilerseniz konumuza devam edelim.
 
Cayma süresi sona erdiyse ve bireysel emeklilik sisteminden ayrılmak istiyorsanız aşağıdaki adımları uygulayarak basitçe sistemden ayrılabilirsiniz. Aşağıdaki işlemleri uygulamak için emeklilik şirketinizi ya da bankanızı aramanız gerekecek. “Bireysel emeklilik nasıl iptal edilir? İletişim ve SMS” isimli içeriğimiz bu konuda size yardımcı olacaktır.
  • Ayrılma isteğinizi emeklilik şirketine telefon, faks ya da e-posta yoluyla iletmeniz gerekir. Bu isteği telefonla iletmeniz durumunda, telefondaki yetkili sonraki adımlarla ilgili bilgi verecektir.
  • İptal talebi sonrası 5 günlük süre içinde size ayrılma bilgi formu, ayrılma talep formu ve hesap özeti gönderilecektir.
  • Ayrılma bilgi formunu okuyarak hesap özetinizi gözden geçirdikten sonra ayrılma talep formunu doldurup imzalayarak şirketin faks telefonuna, posta yoluyla adresine ya da e-posta yoluyla mail adresine göndermeniz istenir. Günümüzde en çok tercih edilen yöntem e-posta yönetimidir.
  • Doldurduğunuz ayrılma talep formu emeklilik şirketine ulaştıktan sonra bireysel emeklilik hesabınızda biriken tutar, hak ettiğiniz devlet katkısı varsa devlet katkısı ve fon getirisi sağladıysanız fon getirisi 20 iş günü içinde belirttiğiniz banka hesabınıza aktarılır.

Diğer Makaleler