Mal sahipleri bugünlerde rant vergisi peşinde… Kimler bu vergiyi ödemek zorunda, bu vergi nasıl ortaya çıkıyor, nasıl rant vergisi ödenir ve daha pek çok soru akılları uzun süredir meşgul ediyor. İşte konuyla ilgili en çok merak edilen detaylar…
Değer Artış Payı Nedir?
Kentlerde imar değişiklikleri tüm hızıyla sürüyor. Bu değişim konutları, mekanları hatta boş arsaları dahi etkiliyor. Bir arsanın değeri arttığında ya da 2 katlı bir binanın kat izni 20’ye çıktığında değer artışı da beraberinde geliyor.
Devlet ortaya çıkan bu ranttan payına düşeni almak istiyor. İşte bu uygulamanın adı da değer artış vergisi olarak değerlendiriliyor.
Evin Yanından Yol Geçtiğinde Değer Artışı mı Söz Konusu Olacak?
Değer artış payının ortaya çıkıp çıkmadığı konusunda rotanın imar değişikliğine çevrilmesi gereklidir. Bir imar değişikliği meydana gelmiş ise bu bilgi zaten
Maliye Bakanlığı’nın verilerinde mevcuttur. Dolayısıyla
imar değişikliği ile ortaya çıkmış bir rant söz konusu ise evin yanından yol geçtiğinde devlet rant vergisi talebinde bulunabilir.
Değer Artış Payı Oranı Ne Olacak?
Bu konuda
% 40 ila % 60 arasında değişen bir oran değerlendirmeye alınacak. Ancak bu oranlar belediyelerin genel plan değişikliklerinde geçerli olacak. Bireysel plan değişikliklerinde söz konusu oran
% 80 ila % 100 arasında değişen bir rakama yükseliyor.
Değer Artış Payı Ne Zaman Geçerli Olacak?
14 Ocak 2015 tarihinden itibaren değer artış payı geçerlidir.