Risk Raporu Nedir? Kredi Notuna Etkisi Olur mu?

Risk raporunun kredi notuna olan etkisi beş ayrı temel unsur göz önünde bulundurularak hesaplanır.


Kredi notu, finansal hayatının aktif olup olmadığının belirlenmesi ve insanların gündelik hayatları içerisindeki alım ve satım işlemlerinin takip edilmesi açısından önemlidir. Finansal yaşamda, kendileri için belirlenmiş olan aralıklarda hareket edebilen kredi notu sistemi, risk seviyeleri göz önünde bulundurarak kişilerin mali profillerini ortaya çıkartır. Bankalar ile kredi ve kredi kartı kullanımına yönelik işlemler başladığı andan itibaren her kişinin özel kredi notu oluşturulmaya başlanır. Günümüzde bu sistemin adı da Findeks olarak belirlenmiştir.

Risk Raporunda Kredi Almam İçin Kaç Puanımın Olması Gerekir?

1 ile 1900 arasında olan kredi notu puanlama sisteminde, kredi notu 1500 puanın altında olan kişilere riskli olarak bakılmaktadır. Kredi notunuz ile ilgili elde edilen bilgiler, beş yıl boyunca saklanarak olumlu veya olumsuz değerlendirmeler yapılmak istendiğinde tekrar ortaya çıkartılırlar. Geçmiş dönemlere ait ödenmemiş borçlarınız ise 10 yıllık süre içerisinde bankalar tarafından saklanmaktadır.

Findeks Risk Raporu Bilgileri Silinir Mi?

Findeks risk raporunda belirlenmiş olan veriler, yukarıda bahsettiğimiz süreler dolmadan kayıtlarınız herhangi bir şekilde silinmemektedir. Findeks risk raporu, kredi notunun verilerini grafiksel olarak sunum şeklinde ortaya çıkartmaya yarar. Kredinin gelecek yıllar içerisindeki ödenebilirlik durumu da risk raporu sayesinde ortaya çıkartılır. Aşağıda risk gruplarını ayrıntılarıyla gösterdik.
  • 0-699 En riskli gruptur.
  • 700-1099 Orta riskli gruptur.
  • 1100-1499 Az riskli gruptur.
  • 1500-1699 Risk durumu iyi olan gruptur.
  • 1700-1900 Risk durumu görülmeyen gruptur.
Kredi çekmek istiyorsanız ve kredi notunuza göre kredi alıp alamayacağınızı öngörmek isterseniz "Kredi Çekebilmek için Kredi Notu Kaç Olmalı?" başlıklı yazımızı okuyabilirsiniz.

Kötü Risk Raporunun Sonuçları Neler?

Kötü risk raporu uzun bir süre kredi alamamanızla sonuçlanabilen bir dönemin başlangıcı olabilir. İlerleyen dönemlerde ödenmeyen krediler ya da kredi kartları, puanınıza olumsuz olarak yansıyacaktır. Ne yazık ki ödenmeyen kredi ve kredi kartları yüzünden icralık olan pek çok insanın olduğu bilinmektedir. İcralık durumlarda ise bilindiği gibi maaş haczinden tutun da kredinin türüne göre gayrimenkullerinize ve taşıtlarınıza icra kararı alınabilir. Özellikle maaş haczi konusundaki “Maaş Haczi Hangi Durumlarda Gelir?” yazımızı okumanızı öneriyoruz.

Risk Raporu Bileşenleri Nelerdir?

Risk raporlarının bileşenleri temel olarak beş ayrı kısımda incelenmektedir. Bu kısımlar findeks kredi notu, not trendi, kredili ürün dağılımı, açık ürün bilgileri ve kapatılmış ürün bilgileridir. Bu bileşenler finansal yaşamınız açısından oldukça önemlidir. Zira finansal hayatınızın ne şekilde ilerlediğinin belirlenmesi findeks kredi notu ile ortaya çıkartılır.




Findeksin tüketici için hazırlamış olduğu risk raporu, banka risk raporunun içinde de bankalar tarafından bulundurulmaktadır. Kişiler ve kurumlar bu verileri baz alarak hareket size kredi vermek konusunda değerlendirme yapabilmektedir. Hatta bazı AVM’lerde kredili ya da senetli ürün almak istediğinizde sizden findeks risk raporu istendiği bile olmaktadır. Değerlendirme konusunda findeks kredi notu büyük bir paya sahiptir.

Kredi notunuzda dönemsel olarak inişler ve çıkışlar yaşanıyor ise not trendi ile bu iniş ve çıkışlar kontrol edilebilmektedir. Böylece gelecek dönemlerde sizinle alakalı ortaya çıkabilecek olan tüm riskler önceden tespit edilebilmektedir.

Kredili Ürün Dağılımı ve Açık Ürün Bilgisi Nedir?

Bankalar ve finansal kuruluşlardan kredi temin ettiğiniz zaman bu kredilerin çeşitliliğinin ortaya konması ve bu kredilere yönelik grafiksel verilerin çıkartılabilmesi için kredili ürün dağılımı işlemi uygulanır.

Açık ürün bilgisi ise mevcut olarak kullanılmakta olan kredi ve kredi kartlarına ait olan bilgilerin yer aldığı bölümdür. Daha önce kullanılan ancak kapatılan krediler ve kredi kartları ise kapatılmış ürün bilgisi ile sizin adınıza bankalar tarafından kayıtlı bir şekilde tutulur. Kapatılmış ürün bilgisi kredi başvurularınızda ve kredi kartı başvurularınızda tekrar inceleme altına alınarak sizin hakkınızda olumlu veya olumsuz karar verilir. Bunun sonucunda ise kredi notunuzda düşme ve yükselme görmeye başlarsınız.
 
Kategori:
Etiket:

Diğer Makaleler