Şekerbank Kur Korumalı TL Mevduat Hesabı Nedir?

Şekerbank döviz endeksli, kur korumalı TL mevduat ürünü banka tarafından yatırımcılara sunuldu. Biz de bu yazımızda hesabın özelliklerini sizler için inceledik.


Ülkemizde döviz tevdiat hesaplarının fazlalaşması ve yatırımcının Türk lirasından yabancı paraya kayması üzerine döviz endeksli, kur korumalı TL mevduat ürünü ortaya çıktı. Şekerbank kur korumalı TL mevduat ürünü de en kısa sürede hazırlanarak yatırımcıya sunuldu. Normal şartlarda bankalar, kendi mevduat ürünlerinde diledikleri gibi faiz imkanını yatırımcıya sunabilirler. Bu üründe de aynı imkana sahipler.
 



Şekerbank enflasyon korumalı, döviz endeksli TL mevduat ürününü incelemeye başlayalım.

Şekerbank Kur Korumalı, Döviz Endeksli TL Mevduat Ürününü Kimler Açtırabilir?

Şekerbank enflasyon endeksli, kur korumalı TL mevduat hesabını gerçek kişi olma özelliğine sahip olan herkes ve tüzel kişi niteliğindeki tüm şirketler açtırabilir. Merkez Bankasının sonradan getirdiği bir düzenleme ile Gerçek Kişi kavramına açıklık getirdi. Buna göre, gerçek kişiler; Yurt dışında işçi, serbest meslek müstakil iş sahibi Türk vatandaşları dahil Türkiye’de kanuni yerleşim yeri bulunan gerçek kişileri ifade etmektedir. Tüzel kişiliği bulunan kurumlar ve şirketler, bu mevduat ürününden faydalanamıyordu.

2022 yılının Ocak ayında alınan karar düzenlendi ve tüzel kişilere de bu mevduat ürününden yararlanma hakkı getirildi. Enflasyon korumalı TL mevduat ürününde amaçlanan, özellikle döviz yatırımı bulunan yatırımcıların tasarruflarını Türk lirası bazlı varlıklara yöneltmeye teşvik etmek. Mart 2022'deki kararname ile gerçek kişilerde tarih kısıtı ortadan kaldırılırken firmalar için 21 Aralık 2021 olarak düzenlenen tarih kısıtı 31 Aralık 2021 olarak düzenlendi. Yani bir firma sisteme katılmak istiyorsa, en geç 31 Aralık 2021 tarihinde döviz tevdiat hesabında bulunan döviz miktarı kadar sisteme dahil olabilecektir. 

Şekerbank Kur Korumalı TL Mevduat Hesabı Kaç Ay Vadeli Açılır?

Şekerbank kur korumalı, enflasyon endeksli TL mevduat ürünü 3 aylık, 6 aylık, 9 aylık ve 12 aylık vadelerle sürelendirilir. Bir başka ifade ile 92 gün, 181 gün, 272 gün ve 366 gün vadeler yatırım süreleri olarak karşımıza çıkıyor. Normal şartlarda Şekerbank Vadeli Mevduat ürünlerinde bankanın kendi politikaları ile vade belirlediğini belirtelim. Ne var ki bu mevduat ürünü için devletin belirlemiş olduğu bir takvim bulunuyor ve katılan tüm bankalar da buna uymakla mükellef.

Şekerbank Döviz Endeksli, Kur Korumalı Türk Lirası Mevduat Faiz Oranı En Düşük Kaç?

Şekerbank döviz endeksli, kur korumalı TL mevduat ürünü için banka kendi faiz oranını belirleyerek yatırımcıya sunabilir. En düşük ise Merkez Bankasının politika faizi uygulanabilir. Şekerbank kur korumalı TL mevduat hesabı açtırmak isterseniz bankanın kullanmış olduğu faiz oranı Merkez Bankasının politika faiz oranıdır. Şu anda bu oran ise yüzde 14’tür.

Şekerbank Kur Korumalı TL Mevduat Hesabı Hangi Kurları Kapsıyor?

Şekerbank döviz endeksli ve kur korumalı mevduat hesabı üç finans enstrümanı için açılabilecektir. Bunlar Amerikan doları, İngiliz sterlini ve euro yabancı para birimleridir. Bu üç enstrüman dışında farklı para birimlerinde bu mevduat hesabı açılamayacaktır.

Şekerbank Döviz Endeksli, Kur Korumalı TL Mevduat Hesabında Kur Farkı Ödemesi

Şekerbank kur korumalı TL mevduat ürünü için Türkiye Cumhuriyet Merkez Bankası’nın her gün saat 10 ve 15 arası, altı kere saat başı açıklayacağı kur gösterge olacaktır. Üzerinde biraz durmamız gerekirse, mevduat hesabını açtırdığınız günkü kur alışı ile vade sonundaki Merkez Bankası’nın saat 11’de açıkladığı kur satış fiyatı kıyaslanacak ve yüksek olan oran üzerinden hesaplama yapılacaktır. Konuyla ilgili temel bir hesaplama örneği ile devam edelim.

Bir yatırımcı, yüzde 14 faiz ile 15.000 TL parasını kur korumalı TL mevduat hesabına yatırmış olsun. Vade başlangıcında 5 TL olan döviz, vade sonunda 7,82 TL olmuşsa, bu durumda kişi döviz almış olsaydı 3.000 dolar parası olacaktı. Parasını 23.460 TL olarak bozdurabilecekti. Ancak mevduat hesabındaki tutar vade sonunda sadece 17.100 TL’de kaldı. İşte bu aradaki 6.360 TL fark Hazine tarafından yatırımcının hesabına ödenecektir. Bu durumda da kişi hem yüzde 14’lük faiz getirisini elde etmiş olacaktır hem de kur farkı hesabına yatacaktır.

Şekerbank Kur Korumalı TL Mevduat Hesabında Stopaj Olacak Mı?

Şekerbank kur korumalı TL mevduat hesabında stopaj uygulaması bulunmuyor. Normal mevduat hesapları için stopaj ödemesi gerçekleştirilir. Fakat bu ürün için stopaj ödenmemesi kararlaştırıldığından Şekerbank döviz endeksli TL mevduat hesabındaki paranız vade sonunda size stopaj kesintisi yapılmadan yansıtılacaktır.

Şekerbank Döviz Endeksli, Enflasyon Korumalı TL Mevduattan Vade Dışında Para Çekmek

Şekerbank kur korumalı TL mevduat ürününe yatırım yapmadan önce yatırım tutarına vade içinde ihtiyacınız olup olmayacağına önemle dikkat etmenizi tavsiye ediyoruz. Zira kur korumalı TL mevduat ürünlerinde en önemli konulardan biri de vade tamamlanmadan para çekme işlemidir. Vade sonu beklenmeden para çekilmesi durumunda mevduat hesabı vadesiz mevduat hesabına dönecek ve faiz hakkı ortadan kalkmış olacaktır. Aynı zamanda bu, kur garantisinin de ortadan kalkacağı anlamına gelir. Vade başına yatırmış olduğunuz 50 bin TL’niz olduğunu düşünürsek, vade ortasında para çekmeniz halinde, süre fark etmeksizin paranız 50 bin TL olarak hesabınıza yansıtılır.

Şekerbank Kur Korumalı TL Mevduat Hesabı Yenilenebilir Mi?

Şekerbank kur korumalı TL mevduat hesabı süresi bittiğinde şirketler ve kişiler için yenileme yapılabiliyor. İlk çıktığı dönemde tek seferlik açılabilen bu hesap, yatırımcının istemesi halinde yenilenebilmektedir. Bu yenileme için kur tutarı, hesabın ilk açıldığı zamanki kur ile aynı olacaktır.
 
Tüm detaylarıyla bu mevduat ürününü merak ediyorsanız, Döviz Endeksli, Enflasyon Korumalı TL Mevduat Hesabı Nedir? başlıklı makalemizi de incelemenizi öneriyoruz.
 
 

Diğer Makaleler