Tarım Sigortası Nedir?

Tarım Sigortası, tarımsal ürünlerde tarlada, serada yetiştirilen her türlü ürünü kapsar.


Tarım Sigortası, tarım ürünleri üretimi yapan arazi sahipleri ile hayvan yetiştiricilerinin ürünleri ve hayvanlarının çeşitli nedenlerle hasar görmesi, hayvanlarının ölmesi durumunda zararlarının tazmini için oluşturulan sigorta havuzudur.




Klasik sigortacılık sistemi kurallarına göre işleyen tarım sigortası, TARSİM adı verilen oluşumun gözetiminde yürütülür. Sisteme göre sigorta poliçesini yaptırıp, pirimin ödeyen üreticinin ürünleri ve yetiştiricinin hayvanları sigorta kapsamına alınır.

Tarım Sigortası Hangi Ürünleri Kapsar?

Tarım Sigortası, tarımsal ürünlerde tarlada, serada yetiştirilen her türlü ürünü kapsar. Hayvan yetiştiriciliğinde ise büyük ve küçükbaş hayvanlar, kümes hayvanları ve kültür balıkçılığını kapsar. Tarım sigortası bitkisel ürünlerin ve hayvanların yanı sıra, seralar, tarımsal yapılar, tarım alet ve makinelerini de güvence kapsamına almaktadır.

Tarım Sigortası Nasıl Yaptırılır?

Tarım Sigortası yaptırmak için TARSİM poliçesini doldurmak, poliçe bedelinin en az yüzde 25'ini peşin ödemek yeterlidir. Poliçe bedelinin kalanı ise hasat sonunda ödemek koşuluyla, poliçe imzalandığı andan itibaren sigorta kapsamından faydalanabilirsiniz.

Tarım Sigortası Hangi Durumları Kapsar?

Tarım Sigortası hem tarımsal ürün, hem hayvanlar, hem de sera, tarım aletleri ve makineleri ile tarımsal yapıları kapsar. Bu ürün, hayvan, bina, alet ve makinelerin kuraklık, dolu, don, sel, taban suyu baskını, fırtına, hortum, deprem, heyelan, yangın, kaza ve zararlılar ile hayvan hastalıklarının neden olacağı zararlar sigorta teminatı kapsamında yer alır. Bu zararlara maruz kalan üretici, bağlı bulunduğu meslek odasına, TARSİM'e, Tarım Müdürlüğü'ne başvurarak zararın karşılanmasını talep eder. 

Diğer Makaleler