TARSİM Nedir? Ne İşe Yarar?

TARSİM Nedir? Ne işe yarar? gibi sorularla birlikte, TARSİM hakkında sıkça sorulan sorulara da detayları yanıtları içeriğimizde bulabilirsiniz.


Tarsim nedir? Ne işe yarar?” gibi bir sorunun tarımsal üretim faaliyetlerine başlayıp, TARSIM ile tanışan birçok üretici tarafından sorulduğunu söylemek doğru olacaktır.
 



Tarımsal üreticilerin, tarımsal üretim faaliyetlerine dair her türlü detayın güvence altına alınması amacıyla oluşturulan sigorta havuzuna “TARSIM” adı verilir. TARSIM kelimesinin açılımı “Tarım Sigortaları Havuzu” olarak bilinir ve 5363 sayılı oluşturulan “Tarım Sigortaları Kanunu” ile Tarım Sigortaları Havuz İşletmesi A.Ş. tarafından faaliyetleri yürütülür. Bununla birlikte Tarım ve Orman Bakanlığı, Hazine ve Maliye Bakanlığı ve Türkiye Sigorta Birliği gibi kurum tarafından da desteklenir. TARSIM poliçesi almak isteyen üreticilerin yetkili TARSIM acenteleri tarafından poliçeleri kolaylıkla alabilmeleri mümkündür. Öte yandan bazı bankalar da TARSIM yetkili acenteleri olarak bilinirler ve özellikle Ziraat Bankası bu konuda en çok tercih edilen bankalardan biri olarak bilinir. Ziraat Tarım Sigortası hizmetleri adı altında TARSIM poliçesi almak mümkündür.
 
TARSIM poliçesi ücretleri tam olarak üreticilere yansıtılmaz ve üretim yapılan sınıfa göre bir kısmı devlet tarafından bir kısmı da direkt olarak üreticiler tarafından ödenir. Öte yandan ödeme konusunda da çiftçilerin çeşitli ödeme çözümlerinden de faydalanmaları mümkündür. Taksitle ödeme, bir kısmı peşinat bir kısmı poliçe bitim tarihine kadar ödeme gibi birçok seçenek üreticilere kolaylık sağlamak amacıyla sunulur. TARSIM genel anlamda poliçelerinde çiftçilerin her türlü zararı karşılamayı amaçlar. Poliçe teminatlar bu nedenle basit ve kapsamlı olarak iki farklı şekilde üreticilerin karşılarına çıkabilir. Çiftçilerin standart teminat ile kapsamlı teminatlardan diledikleri gibi faydalanmaları söz konusudur ancak fiyat farklılıklarının elbette olacağını söylemek doğru olacaktır. TARSIM poliçesi alma gibi bir zorunluluk çiftçiler için kesinlikle yoktur. Tamamıyla isteğe bağlı bir sigorta güvencesidir.
 
TARSIM nedir? Ne işe yarar? Gibi sorular için bu tarzda genel bilgiler vermek mümkündür. Peki, TARSIM’in tam amacı nedir? Çiftçilerin ne anlamda işlerine yarar?

TARSIM Ne İşe Yarar?

TARSIM ne işe yarar?” gibi bir sorunun özellikle TARSIM poliçesi almayı düşünen veya yeni bu şekilde bir güvence altına giren çiftçiler tarafından sıklıkla sorulduğunu söylemek doğru olacaktır.
 
TARSIM tam olarak; tarımsal üreticilerin, üretim faaliyetleri sürecinin tamamında meydana gelebilecek olan zararlara karşı veya riskler karşısında üreticilerin; ürün, bitki, emek ve hayvan gibi unsurlarının korunmasına olanak sağlar. Genel bir tabirle söz konusu üretim unsurlarında meydana gelen zararların ödenmesine yardımcı olur. Öte yandan TARSIM, Ziraat tarım kredileri gibi kredi ürünlerinde, bankalar nezdinde güvende olduğunuzun ve tüm üretim faaliyetlerinizin bir güvence altında olduğunun en büyük göstergesi olarak da bilinir. Kredi kullanımı konusunda TARSIM poliçenizin olması sizin için oldukça büyük bir avantajdır. “TARSIM ne işe yarar?” sorusunun cevabı farklı bir açısı da söz konusu kredi avantajı olarak söylenebilir.
 
Bilindiği üzere son dönemlerde dünya geneline yaşanan iklim değişiklikleri ülkemizde de çok net bir şekilde görülür ve bunun getirileri olarak, üreticilerin üretim faaliyetlerinde, özellikle de hasat öncesi süreçte yaşanan doğal afetler bitkilere ciddi anlamda zarar verir. TARSIM bu tarz durumlarda ve yaşanan tüm doğal afetlerde üreticilerin zararlarını karşılayan önemli bir güvencedir. Bu güvence sayesinde oluşan zararların üreticileri geri götürmesi söz konusu olmaz ve üreticiler zarara uğramaları durumunda bile zararlarının karşılanacağını bilerek, motivasyon kaybı yaşamadan tarımsal üretim faaliyetlerini sürdürebilir hale getirebilirler. TARSIM kısa bir deyişle devlet destekli tarım sigortası olarak adlandırılan bir sigorta güvencesidir.

TARSIM Tarım Sigortasından Nasıl Yararlanılır?

TARSIM tarım sigortasından nasıl yararlanılır?” gibi bir sorunun cevabı tarımsal üreticiler için büyük önem taşır ve tarımsal üreticilerin bu konuda dikkat etmeleri gereken detaylar vardır. Bu detaylardan en önemlisi ise zamandır yani, tarımsal üreticilerin devlet destekli tarım sigortası imkanından yararlanabilmeleri için TARSIM poliçe başvuru ve yenileme tarihlerini dikkatli bir şekilde takip etmeleri gerekir. Başvuru tarihlerini kaçırmadan başvuru yapmaları ve peşin ödeme tarihi geçmeden, peşinatlarını yatırmalarını büyük önem taşır.
 
TARSIM tarım sigortasından nasıl yararlanılır?” gibi bir sorunun yanıtını arayan üreticilerin prosedürlere dikkat etmeleri de son derece önemli bir konudur. TC Tarım ve Hayvancılık Bakanlığı kaydının yapılmış olması ve bu kaydın her yıl yenileniyor olması büyük önem taşır. Özellikle TARSIM poliçesi alınmak üzereyken bu kaydın güncel olması da önemli bir şarttır. Her üreticinin ait olduğu sınıfa göre bu kaydı yaptırması ya da yenilemesi gerekir. Üreticilerin ayrıldıkları sınıflar ise şu şekildedir:
  • Su ürünleri yetiştiriciliği veya avcılığı yapan üreticiler için Su Ürünleri Kayıt Sistemi (SKS),
  • Büyükbaş veya küçükbaş hayvanlar, kümes hayvancılığı gibi üretim faaliyetleri için Hayvancılık Bilgi Sistemi (HAYBİS),
  • Arıcılık faaliyetleri yürüten üreticiler için Arıcılık Kayıt Sistemi (AKS), arıcılık kovan faaliyetleri için Hayvancılık Bilgi Sistemi (HAYBİS),
  • Seracılık faaliyetleri ile üretim yapan üreticiler için Örtü Altı Kayıt Sistemi (ÖKS),
  • Bitkisel ürünler ile üretim faaliyetleri yapan üreticiler Çiftçi Kayıt Sistemi (ÇKS),
TARSIM tarım sigortasından nasıl yararlanılır?” gibi bir sorunun cevabını merak eden üreticilerin yukarıdaki prosedürleri gerekli mercilerde tamamlamalarının ardından TARSIM sigorta poliçesi alabilirler. Poliçe yaptırırken üretim faaliyetlerinize istinaden sizden ekstra belge taleplerinde de bulunabilirler.

TARSIM Poliçesi Kapsamı

TARSIM poliçesi kapsamı da üreticilerin en çok merak ettikleri konuların başında gelir. Aslında poliçe kapsamı, üreticilerin ne gibi korumalarının olduğunu, bu sigorta türünün üreticilere ne gibi avantajlar sağladığını gösteren bir detaydır. Üreticilerin poliçe sahibi olmadan önce bu konu hakkında bilgi sahibi olup, ardından poliçe sahibi olmayı istediklerini söylemek doğru olacaktır. TARSIM poliçe kapsamı konusunda dikkat edilmesi gereken nokta ise normal kapsam ile gelişmiş ya da isteğe bağlı genişletilebilen kapsamlardır. Sigorta kapsamlarının, üreticilere göre değişim gösterdiğini söylemek mümkünken, TARSIM şu tarımsal üretim faaliyetlerini kapsayan bir sigorta güvencesidir:
  • Arıcılık (Arı Kovan) Üretim Sigortası,
  • Su Ürünleri Canlıları Hayat Sigortası,
  • Kanatlı Hayvan veya Kümes Hayvanları Hayat Sigortası,
  • Bitkisel Üretim Unsurları Sigortası,
  • İlçeye Göre Kuraklık Verim Sigortası,
  • Sera Sigortası,
  • Fidan/ Ağaç Sigortası,
Yukarıda görüldüğü üzere TARSIM poliçesi yukarıdaki sınıflara uyan üreticileri kapsar ve olası kötü durumlarda üreticileri korur. Üreticilere göre ekstra korumalar olduğu söylenebilir ancak genel anlamda her anlamda geçerli olan zarar tazminat sebepleri şunlardır:
  • Fırtına, toprak kayması, deprem, yangın, hortum, sel, su baskını vb. doğa olayları,
  • Ürünlerin, bitkilerin ya da tesislerin kazayla zarar görmesi,
  • Hayvan hastalıkları nedeniyle hayvanların ölmesi,
  • Bitkisel ürünlere dolu vurması,
  • Hayvanların zehirlenmeleri ya da güneş çarpması,
  • Kuraklık,
  • Güneşin bitkilere zarar vermesi,
Gibi birçok durumun üreticilere maddi açıdan zarar vermesi durumunda, hasar tespitinin yapılması ve hasar tespitine göre üreticilere gerekli ödemenin yapılması söz konusudur. Özellikle hasat dönemlerinde ya da tarımsal üretim faaliyetlerinin satışa sunulduğu dönemlerde çeşitli nedenlerden ötürü yaşanan üretim kayıpları ya da ürünlerin satışa sunulamaması gibi durumlar da üreticilerin zararları karşılanarak, ürün satışından beklemiş oldukları gelirin telafi edilmesi amaçlanmaktadır.

Tarsim Ödemesi Ne Zaman 2021?

Tarsim ödemesi ne zaman 2021?” sorusunun cevabının birçok detaya göre değiştiğini söylemek doğru olacaktır. Detaylar ise genel olarak üretim alanına göre değişim gösterir ve her üretim alanının farklı farklı tarihleri olduğunu söylemek mümkündür. Her yıl TARSIM resmi internet sitesi üzerinden ilk ve son kabul tarihleri adında bir liste yayınlanır. Yayınlanan listede üretim faaliyetlerine göre ve bölgelere göre, çiftçilerin TARSIM ödemesi yapmaları gereken tarihler yer alır. Üretim faaliyetlerinin ise şu şekilde ayrıldıklarını söylemek mümkündür:
  • Turunçgiller İlk ve Son Kabul Tarihleri,
  • Meyve Son Kabul Tarihleri,
  • Tarla Son Kabul Tarihleri,
  • Meyve Çeşit Grubu Son Kabul Tarihleri,
  • Diğer Ürünler,
  • Yeni Ürünler,
Söz konusu üretici gruplarına göre verilen listeye bakıldığı zaman, ilçeye göre üreticilerin TARSIM poliçeleri son kabul tarihleri hakkında bilgi sahibi olmaları mümkündür.

Tarsim Poliçe Sorgulama Nasıl Yapılır?

Tarsim poliçe sorgulama nasıl yapılır?” sorusunun cevabı konusunda 3 farklı yöntemin olduğunu söylemek doğru olacaktır.
 
İlk sorgulama yöntemi direkt TARSIM resmi internet sitesi üzerinden verilen sorgulama ekranıdır. TARSIM poliçe sorgulama ekranı sayesinde poliçenizi çok kısa süre içerisinde sorgulamanız mümkündür. Sorgulama sırasında poliçe numarası ve kendinize ait kişisel bilgilere dair belgeleri de bulundurmanız büyük önem taşır. Ayrıca sorgulama işlemlerini sigorta poliçesini almış olduğunuz acentelerden yapma şansınızın olduğunu söylemek isteriz. Öte yandan TARSIM poliçe sorgulama işlemi için poliçe satın aldığınız sigorta şirketinin ilgili ekranlarını da kullanma şansınızın olduğunu söylemek isteriz.

TARSIM Hakkında Sıkça Sorulan Sorular

TARSIM hakkında sıkça sorulan sorular ile poliçe işlemlerinden tutun da sigortanın kapsamlarına ve daha birçok detaya dair önemli bilgiler elde edebilirsiniz. Sıkça sorulan soruların şunlar olduğunu söylemek isteriz:
  1. TARSIM Poliçesi Alabilmek için Ön Koşul Nedir?
    Tarımsal üretim faaliyetlerinde bulunan bireylerin Tarım ve Orman Bakanlığı’na kayıtlı olmaları, kayıtlarının ise güncel olması tek ön koşul olarak belirtilebilir.
  2. TARSIM Sistemi Genel Manada Nasıl İşler?
    TARSIM kar amacı gütmeyen ve gönüllülük esası ile çalışmakta olan bir kuruluştur. Sistemin ve kuruluşun faaliyetlerini başarılı bir şekilde yürütmesi konusunda; Tarım ve Orman Bakanlığı, Hazine ve Maliye Bakanlığı, Türkiye Ziraat Odaları Birliği, Türkiye Sigortalar Birliği ve Tarım Sigortaları Havuz İşletmesi A.Ş. gibi kurumlar yer alırlar.
  3. TARSIM Prim Ödemeleri Pahalı mı?
    TARSIM prim ödemeleri
    konusunda üreticilere her türlü kolaylığı sağlar. Prim ödemeleri için devletin hemen hemen yarı yarıya oranda destek verdiğini unutmamak gerekir. Bununla birlikte ödemeler konusunda üreticilere taksitli ödeme ya da sonra ödeme gibi birçok imkan da tanınmaktadır.
  4. Neden TARSIM Sigortası Güvencesi Yaptırmalıyım?
    Ülkemizde son yıllarda çok net bir şekilde görülen küresel iklim değişiklikleri nedeniyle son dönemlerde dolu yağışları artmış ve mevsiminde gelmesi gereken yağışlarda gecikmeler meydana gelmiştir. Öte yandan hiç beklenmeyen zamanlarda aşırı miktarda oluşan yağışlar da mevsimsel değişikliklerin sebebidir. TARSIM, üreticileri bu gibi zararlardan ve risklerden korurken, aynı zamanda hayvansal üretim faaliyetleri için de birçok risk unsuru konusunda üreticileri güvence altına alan, maddi açıdan son derece büyük bir destek veren sigorta güvencesidir.
  5. Devlet Destekli TARSIM Sigortası Nedir?
    TARSIM poliçe tutarının, yapılan poliçeye ve üretim faaliyetlerine göre bir kısmının direkt olarak devlet tarafından karşılandığını söylemek isteriz. Üretim faaliyetlerinize göre %50, %60 ve %66.7 gibi oranlarına kadar devlet desteği alma şansınızın olduğunu söyleyebiliriz.
  6. Bitkisel Ürünlerin TARSIM Sigortası İstenildiği Zaman Yapılabilir mi?
    Bitkisel ürün sigortası için tarımsal üreticilerin mutlaka ilk kabul ve son kabul tarihlerini takip etmeleri gerekir. Acenteler bu konu hakkında gerekli bilgileri üreticilere verir ve TARSIM ilk ve son kabul tarihleri sayfasında da bu konu hakkında bilgi alınabilir.
  7. Tazminat Ödemesi Ne Zaman Alınır?
    TARSIM tazminat ödemesi
    üretim faaliyetlerine göre ve yaşanılan zarar durumuna göre değişim gösteren bir konudur. Genel olarak Bitkisel Ürün Sigortası için yapılan poliçelerde yaşanan zarar durumları karşısında ödeme, poliçe bitiş tarihi sonrasında 30 gün içerisinde ödenir. Eğer 0 oranında hasar söz konusuysa, ödeme poliçe tarihinden önce gerçekleşir. Erken dönemde gerçekleşen zararlarda eksper tarafından yeniden ekim kararı verilmesi durumunda ise tazminat ödemesi anında yapılır. Ayrıca Ağaç/Fidan, Sera ve Hayvan Hayat Sigortası gibi sigorta türlerinde ise ödemeler, hasar dosyasının tamamlanmasından sonra 30 gün içerisinde gerçekleşir.
  8. Hasar Durumlarında Ne Yapmak Gerekir?
    Eğer Bitkisel veya Sera Sigortası gibi poliçeleriniz varsa direkt olarak poliçe kestirdiğiniz acente ya da TARSIM resmi internet sitesinde yer alan “Poliçe Sorgulama/ Hasar İhbarı” ekranları sayesinde hasar bildirimi yapabilirsiniz. Hayvancılık üretim faaliyetlerinize dair hasar bildiriminde bulunmak istiyorsanız da 0850 250 82 77 numaralı telefonları kullanarak, hasar bildirimi yapmanız söz konusudur. Öte yandan Google Play Store ve App Store gibi mobil uygulama mağazalarından TARSIM uygulamasını indirerek de hasar tespiti gerçekleştirebilirsiniz.
  9. Hasar İhbarında Bulunurken Dikkat Edilmesi Gerekenler Nelerdir?
    TARSIM hasar ihbarı
    gibi bir konuda dikkat etmeniz gereken tek detay, süre detayıdır. Hasar bildirimi yaparken bazı süreleri aşmamanız büyük önem taşır. Üretim faaliyetlerine göre hasar bildiriminin yapılması süreleri değişim gösterir. Hayvancılık faaliyetlerinde ve sera üretim yer alan üreticilerin 24 saat içerisinde hasar bildirimi yapmaları gerekir. Don hasarlarında ise ihbar süresi 10 gün olarak belirlenmiştir. Diğer hasar türlerinde ise maksimum hasar bildirim süresi 15 gün olarak üreticilerin karşılarına çıkar.
  10. TARSIM İletişim Bilgileri Nelerdir?
    TARSIM müşteri hizmetleri
    için 0850 250 82 77 numaralı telefonu aramanız yeterli olacaktır. Öte yandan 0216 322 00 93 numaralı faks ve SMS bilgi hattını da kullanabilirsiniz. TARSIM sosyal medya kanalları vasıtasıyla iletişime geçebilir ya da www.tarsim.gov.tr adresinden bilgi formu ile TARSIM’e ulaşabilirsiniz.

Kategori:
Etiket:

Diğer Makaleler