Türk Bankalarında Döviz Hesabı Nasıl Açılır?

Türk bankalarında vadeli ve vadesiz döviz hesabı nasıl açılır? Döviz hesabı açılırken nelere dikkat edilmeli? Döviz hesabında vergi var mı? Soruların yanıtlarını içeriğimizde bulabilirsiniz.


Türk bankalarında döviz hesabı açmak için bankaların internet bankacılığı ya da mobil bankacılık uygulamalarından birini tercih edebilirsiniz. Eğer döviz hesabı açmak istediğiniz bankada hesabınız varsa zahmetsizce tercih edebileceğiniz yöntemler bunlardır. Fakat tercih ettiğiniz bankada henüz hesabınız yoksa, banka şubesine giderek hesap açtırmanızı öneriyoruz. Eğer bir mevduat hesabınız yoksa mevcut bankadan döviz hesabı açtıramazsınız. Tercih edeceğiniz bankanın size en yakın şubesinin nerede olduğunu merak ediyorsanız, Banka Şubeleri sayfasından bankanın il ilçe bilgilerini girerek adresini bulabilirsiniz.

Türk Bankalarında Vadeli Döviz Hesabı Açtırma

Türk bankalarından birinde vadeli döviz hesabı açabilmeniz için mevcut bankada bir vadesiz mevduat hesabınız olması gerekir. Eğer ki halihazırda çalışmakta olduğunuz bir banka üzerinden vadeli döviz hesabı açmak arzusundaysanız sadece birkaç tuşa basarak hesabınızı hazır hale getirebilirsiniz. Bankanın mobil uygulaması üzerinden ya da internet bankacılık hizmeti üzerinden “Hesap Aç” bölümüne gelmeniz ve hesap türünü “Vadeli Döviz Tevdiat Hesabı” olarak seçmeniz yeterli. Döviz hesabınızın türünü de (USD, EUR vs.) belirttikten sonra kolayca hesabınızı açabilirsiniz.
 



Döviz Tevdiat Hesabı açmak istediğiniz bankanın müşterisi değilseniz genelde banka şubeleri üzerinden hesap açtırmanız gerekiyor. Ancak gelişen teknik olanaklar nedeniyle buna gerek kalmayabilir. Bazı bankalar online görüşme yoluyla bankaya müşteri olmanızı sağlayabilir. Biz yine de hizmet almak istediğiniz banka şubesi yaşadığınız bölgede bulunuyorsa bizzat gitmenizi öneriyoruz. Zira ne kadar da olsa sizden bazı belgeler istenecektir ve online görüşmeler esnasında istenmeyen bazı belgeler sonradan sizden istenebilir. Yeniden uğraşmaya gerek kalmaması açısından banka şubeleri hesap açtırmak için ilk tercihiniz olabilir.

Türk Bankalarında Vadesiz Döviz Hesabı Açtırma

Türk bankalarında vadesiz döviz hesabı ile vadesiz Türk lirası hesabı arasında bir fark yoktur; aynı işlevdedirler. Faiz kazancı elde ettirmeyen vadesiz döviz hesabı, birikimi güvenli bir hesapta tutmak, para transferi, varsa ticari işlemlerde parasını kullanmak isteyenler için idealdir.

Türk Bankalarında Vadeli Döviz Hesabı Açarken Nelere Dikkat Edilmeli?

Türk bankalarında vadeli döviz hesabı açarken en fazla dikkat edilmesi gereken hususun vade ile faiz oranları olduğunu belirtelim. Bankaların vadeli döviz tevdiat hesabı ürünleri ile ilgili farklı vadelerde farklı faiz oranları sunmasının yanı sıra aynı bankanın farklı vadeli döviz hesabı ürünleri de olabilir. Çeşitli isimler altında yayınlanan bu ürünler, farklı vadelere ve faiz oranlarına da sahip olabilirler. Buna dikkat edilmeli.
 
Ayrıca vadesinden önce vadeli döviz hesabından para çekilmek istendiği durumlarda, bankanın buna müsaade edip etmeyeceği de mutlaka yatırım öncesinde incelenmelidir. Çoğunlukla vade öncesinde para çekilmek istendiğinde banka, buna ya müsaade etmez ya da vade bozulmasından dolayı bir miktar para keser. Bazı bankaların vade bozulmadan önce para çekme olanağı sunduğunu bilsek de gecelik faiz sunan bankalardaki birikim hesapları yani vadesiz döviz hesapları için bu durum geçerlidir.
Mutlaka İnceleyin: Kur Korumalı TL Mevduat Hesabı Açılabilecek Bankalar Hangileri?

Türk Bankalarında Vadeli Döviz Hesabı İçin Vergi Ödenir Mi?

Türk bankalarında vadeli döviz hesabı açılarak işlem yapıldığında, devlet vergi kesintisi yapmaktadır. Özellikle 2019 yılından sonra vadeli tevdiat hesapları için alınan klasik stopaj dışında, bir de vadeli döviz tevdiat hesapları için vergi şartı getirildi. 1 yıla kadar vadeyle açılan vadeli döviz tevdiat hesapları için yüzde 20 oranında vergi bulunur. Bir yıldan daha uzun vadeli, döviz tevdiat hesapları içinse bu vergi oranı yüzde 18 olarak karşımıza çıkıyor. Daha detaylı bilgi için "Döviz Hesaplarından Kesinti Yapılır Mı? Hangi Kesintiler Var?" isimli içeriğimizi inceleyebilirsiniz.

Diğer Makaleler