Türkiye’de bitcoin ve altcoin kripto para birimleri ile ilgili pek çok merak edilen husus var. Bunlardan belki de en önemlisi bitcoin, ethereum, vechain gibi kabul görmüş kripto paraların nerelerden satın alınabileceği. Daha önce bankalardan kripto para satın alınabilir mi, incelemiştik ve bankalardan kripto para satın alınamayacağını sizlere açıklamaya çalışmıştık. Dilerseniz “Bankalar neden bitcoin ve kripto para satmıyor?” konumuzu inceleyerek konuyu daha detaylı inceleyebilirsiniz. Konumuza dönersek, bankalar satmıyorsa kripto para nereden alınır? Şimdi gelin bu sorunun yanıtını birlikte bulmaya çalışalım.
Kısaca kripto para nedir?
Kripto para, son derece karmaşık bir takım kriptografik protokollerin uygulanarak şifrelendiği bir para cinsidir. Herhangi bir devlet ya da kurumla ilişkide olmaması bu varlığın
merkezsiz olmasını sağlamıştır.
Nakit varlıklara alternatif bir dijital varlık olarak da nitelenebilir. Halen para olarak bir itibar görmese de biz bu makalemizde kriptolardan “kripto para” olarak bahsedeceğiz. Kripto para demek yerine “
değer saklama aracı” olarak isimlendirilseler de para gibi hareketli olmaları, artık bu araçlardan para olarak bahsedebilmemizin önünü açıyor. D
ijital para, sanal para gibi isimlerle anılarak 1980’lerden beri süren çalışmalar, 2000’li yıllarda meyvesini verdi ve “White paper” adı verilen bir dokümanla ilk coin ortaya çıktı. 2008 yılında adına Satoshi Nakomoto diyen bir kişi ya da bir grup tarafından White paper yazısı ile açıklandı. İşte kripto paralar, Bitcoin’in ortaya çıktığı 2008 yılından beri hayatımızda.
Hali hazırda dünyada, kripto para borsalarında işlem gören onlarca kripto para birimi var. Bunlardan pek çoğu sadece “
çıkmak” için çıkmış durumdalar
. Ekonomi uzmanları bu tür kripto para birimlerinin yakında yok olacağını öngörüyor. Fakat biz kripto paralardan bahsederken
majör kripto para birimlerinden bahsediyoruz.
Başta da elbette bitcoin geliyor. Sonrasında ise
ethereum, binance coin ve xrp gibi çok rağbet gören kripto para birimleri var. Özellikle bitcoin, dolara karşı oldukça üstün geldiğinden en son
TESLA, 1.5 milyar dolarlık bir yatırım gerçekleştirmişti. Bu bile diğer yatırımcıların iştahını kabartıyor. Şimdi gelelim,
Türkiye’de bitcoin gibi kripto paralar nereden alınır? sorusunu yanıtlamaya. Bunun için önce
kripto para madenciliğini inceleyelim.
Kripto para madenciliği (mining) nasıl yapılır?
2010’lu yıllarda kripto para madenciliği, özellikle bitcoin madenciliği, tavan yapmıştı. Pek çok kişi evlerine, iş yerlerine kurdukları sistemlerle “
maden kazmaya” başladı. Bitcoin madenciliğinin tavan yaptığı dönem olarak hatırlanabilecek bu dönemde,
güçlü ekran kartlarına sahip “madenciler” ciddi anlamda bitcoin kazmayı başardılar. 1 Bitcoin’in 2009 yılında değerinin 0 dolara ve 2010 yılında ise 0,06 dolara eşit olduğunu söylesek pek çok okuyucumuzun şaşıracağına eminiz. Bu varlık ilk kez 2011 yılında 6,05 dolara ulaşınca daha fazla kişinin dikkatini çekti ve madencilik işlemleri hızlandı.
En önemli sıçramasını 2017 yılında görüyoruz; bir önceki yıl 567 dolar olan 1 Bitcoin 2017’de 4000 dolar seviyelerine erişti.
Ön bilgiyi vermemizin ardından belirtelim,
bitcoin ya da altcoinler madenciliği yapmak için dört farklı tip madencilikten birini seçebilirsiniz. Şimdi bu türlere bakalım.
GPU madenciliği nedir? nasıl Yapılır? GPU ile kripto para kazmak
GPU madenciliği adı verilen bu türde,
ekran kartlarının GPU birimlerinin gücünden yararlanılır. GPU madenciliğinde ekran kartları, işlemleri hesaplar ve doğrular.
CPU’ya göre grafik kart kartlarının işlemcileri (GPU) daha hızlı çalışır ve daha güçlüdür. Aynı zamanda CPU’ya nazaran sadece hesaplama odaklı çalışır. Bu yüzden de özellikle
ethereum mining yapan madenciler tarafından sıklıkla tercih edilirler.
Ekran kartlarının aritmetik hesaplama özellikleri, matematiksel işlemler için çok daha idealdir. Zira yapılan her işlemde sadece bir rakam bulunacağı için klasik CPU yöntemine nazaran
daha hızlı sonuçlar döndürecektir.
ASIC madenciliği nedir? Nasıl yapılır?
ASIC, tek bir amaç için tasarlanmış bilgisayar donanımıdır, diyebiliriz. Uygulamaya Özel Tümleşik Devre gibi havalı bir isme de sahip olan ASIC devler, sadece kripto paraların madenciliği için tasarlanmış olduğunda kripto para kazmak için hash algoritmalarını çalıştırır ve madencilik başlar. Herhangi bir boyuta sahip veriyi alarak boyutunu sınırlandırma işlemini yapan organizasyon ise hash fonksiyonları ya da hash algoritmalarıdır. 2013 yılında ASIC ile üretilen ilk bitcoinin satılması ile Litecoin ve DASH gibi kripto paralar bu makinelerden çıktı.
Bitcoin’in SHA256 tabanlı bir makinede üretildiğini düşündüğünüzde, Litecoin ve DASH’ın da SHA256 tabanlı bir makinede üretildiğini ve bir makine ile birden fazla coini üretebileceğinizi görebilirsiniz.
Fakat bu makinelerin birer elektrik canavarı olduğunu da belirtelim. Muazzam miktarda enerji harcarlar ancak kendi kendine yeten bir güvenlik sistemi endüstrisi oluştururlar. Aynı zamanda bu makinelerle çalışmak için y
alnızca yazılım bilgisinin yetmeyeceğini, donanım bilgisinin de yazılım bilgisi kadar gerekli olacağını unutmayın. Elektrik canavarı bu makinelerin harcadıkları enerjiden de pahalı olabileceğini göz önüne almanızı öneriyoruz.
CPU madenciliği nasıl yapılır? CPU madenciliği nedir?
Evinizdeki bilgisayarınızdan
CPU tabanlı bir madencilik sistemi kurarak
mining yapabilirsiniz. Bunun için gereken tek şey ise bir
madencilik yazılımı tercih ederek bilgisayarınıza kurmak.
CPU yani merkezi işlem birimi, bilgisayarınızın işlemcisidir. Fakat belirtelim, bu yöntem artık tarihten silindi, diyebiliriz. Zira gözde kripto para birimlerini bu ağır işleyen sistemle çıkarmak tam bir işkence halini alabilir.
Fakat yine de CPU tabanlı madencilik devam ediyor, dersek yanılmayız. İş kanıtı madenciliği yapılamasa da
hisse kanıtı madenciliği yapılabilir. Peki bu hisse kanıtı madenciliğinde ne yapmak gerekiyor, diye sorarsınız. C
üzdanınızda işlemin yapılacağı kadar kripto paranın bulunması ve madencilik yazılımının çalışması yeterli. Bu tür madencilikte CPU gücü doğrulama işlemlerinde yeterli gelecektir.
Bulut madenciliği nedir? Nasıl yapılır?
Kripto para madenciliği yapmak isteyen ancak zamanı, bilgisi, sermayesi ve doğal olarak da fiziki donanımı olmayan madenci adaylarına sunulmuş güzel bir alternatiftir. Bu alternatifi tercih edecek olan madenciler,
kiralayacakları servislerin işlemci gününü kripto para biriminin kazımına odaklar ve madencilik işlemine girişmiş olur. Burada önemli olan nokta ise kiralanan servislerin maliyeti olacaktır.
Maliyetlerin yüksek olduğu; yüksek donanım kabiliyetli, yazılım destekli, soğutmanın temel hizmet olarak algılandığı servisler tercih edilmediği sürece bu alternatif pek de başarı getirmeyecektir. Daha uygun maliyeti olan alt kontratlar, giderlerin kazılan kripto paradan karşılanacağı için kripto para geliri de düşük olacaktır.
Türkiye’de bitcoin, ethereum, litecoin gibi majör kripto paralara erişmek için ilk yöntemi anlattık: madencilik! Fakat takdir edersiniz, pek çok kişi
madencilik yapacak teknik bilgiye ve sabra vakıf olmayacaktır. Bu yüzden de özellikle sermaye sahibi yatırımcılar,
Türkiye’de bitcoin ve kripto para nereden alınır, diye doğrudan soruyor. Madencilik ile kripto para kazmak yerine, yatırım yoluyla kripto para sahibi olmak için de yapmanız gerekenleri detaylıca anlatalım.
Türkiye’de bitcoin ve kripto para nasıl satın alınır?
Türkiye’de bitcoin ve altcoinlerin satın alınması için bankalara ihtiyacınız yok. Zaten bankaların da kripto para satmak ya da satın almak gibi niyetleri de yok. Eh peki, yatırımcı olarak kripto paralara nereden ulaşacaksınız, nasıl satın alacaksınız?
Kripto para borsaları yoluyla kripto para sahibi olmak
Kripto para birimlerinden dilediğiniz birini satın almaya, bir kripto para borsasına üye olarak başlayabilirsiniz. Platform olarak internette biraz araştırma ve inceleme yapmanız yeterli olacaktır.
Güvenilir ve sorgulanabilir bir kripto para platformuna üye olduğunuzdan emin olmalısınız. Bahsedeceğimiz kripto para borsaları bir tavsiye niteliği taşımasa da örnekleme açısından yardımcı olabilir.
Türkiye’de bitcoin ve kripto para satın alabileceğiniz güvenilir kripto para borsaları arasında
Paribu ve BTC Türk bulunuyor. BTC Türk, aslında kripto paraları duymuş olan hemen herkesin aşina olduğu bir platformdur. Diğer yandan
Binance da Türkiye’de işlem gören bir yabancı kripto para piyasasıdır.
Bitlo gibi diğer Türk kripto para borsalarını da inceleyebilirsiniz.
Cüzdandan cüzdana transfer
Kripto para sahibi olduğunu bildiğiniz bir arkadaşınızdan ya da kripto para ticareti yapan güvenilir bir tüccardan satın alabilirsiniz. Elbette ikili ilişkilere dayalı bir model olduğu için dikkatli olmanızı öneriyoruz. Bu alışveriş yapılırken de bir kripto para borsasına üye olmanız gerekecektir. Cüzdan uygulamalarını
en güvenli sunan yapılar kripto para borsalarıdır.
Bu transfer için gerekecek tek şey bir cep telefonu ve cüzdan uygulamasıdır. QR kodu okuttuğunuz anda kripto para hesabınıza aktarılır ve artık kripto para sahibisiniz.
Kripto para karşılığı satışlar
Bir şeyler satıyorsanız, satışını yaptığınız ürünlerin gelirlerini kripto para cinsinden de kabul edebilirsiniz. Fakat bu işlem için biraz beklemeniz gerekecek. Ülkemizde tost satışından araba satışına kadar her alanda yeni yeni kullanılmaya başlanan kripto paralar ile alışveriş,
30 Nisan 2021 tarihinden itibaren artık yapılamayacak.