Vakıfbank bireysel emeklilik en az ne kadar ödenir? 2022

Vakıfbank bireysel emeklilik sistemine en az ne kadar ödenir? En uygun fiyatlı emeklilik paketleri hangileri? Bu yazımızda bu konuyu inceleyeceğiz.


“Vakıfbank bireysel emeklilik en az ne kadar ödenir? Vakıfbank, Türkiye Hayat Emeklilik ile ortak mı? Türkiye Hayat Emeklilik bireysel emeklilik planları hangiler?” gibi sorulara bu makalemizde yanıt vermeye çalışacağız. Vakıfbank müşterileri arasında bireysel emeklilik sistemine katılımcı olarak katılmak isteyenler, özellikle Vakıfbank bireysel emeklilik sistemine ne kadar ödeyerek katılabileceklerini soruşturuyorlar. Aynı zamanda Vakıfbank BES planları ile ilgili de incelemeler yapan müşteriler, en uygun paketi bularak geleceklerine yatırım yapmak niyetindeler.
 



Biz de bu yazımızda bireysel emeklilik sistemi içinde Vakıfbank’ın sunduğu emeklilik planlarını inceleyeceğiz ve Vakıfbank müşterilerinin en iyi kararı vermelerine yardımcı olmaya çalışacağız. Fakat ondan öncesinde temel bireysel emeklilik terimlerini, konularını anlatarak başlayalım.

Vakıfbank hangi bireysel emeklilik şirketiyle çalışıyor?

Vakıfbank bireysel emeklilik sektöründe tek başına iş yapma ruhsatına sahip değildir. Bir emeklilik şirketi ile ya ortaklık kurarak acentesi olmalıdır ya da Vakıfbank çatısı altında bir emeklilik şirketi kurmalıdır. Bu nedenle de Vakıfbank, Türkiye Hayat Hayat ve Emeklilik ile anlaşmış ve acentesi olarak bireysel emeklilik sektöründe hizmet sunabilmektedir. Böylece bireysel emeklilikte Takasbank ile katılımcı arasında bir köprü olmayı kabul etmiştir. “Vakıfbank bireysel emeklilik iletişim ve müşteri hizmetleri” konumuzda Vakıfbank ve Türkiye Hayat Emeklilik’in iletişim ve müşteri hizmetleri numaraların erişebilirsiniz. Başvuru yapmak istiyor ama süreci bilmiyorsanız da “Vakıfbank bireysel emeklilik başvurusu ve sorgulama” konumuzu inceleyebilirsiniz.

Vakıfbank bireysel emeklilik sistemi nedir? Neden katılmalıyım?

Vakıfbank bireysel emeklilik sistemi için Türkiye Hayat Emekliliğin acentesi olarak görev yapıyor, demiştik. Bu noktadan sonra bireysel emeklilik sistemi hakkında bazı bilgiler verelim ve konumuza devam edelim. Bireysel emeklilik sistemi, çalıştığınız dönemki yaşam standardınızı emeklilik döneminize de taşımak amacıyla oluşturulmuş bir özel emeklilik sistemidir. Ekonomik kaygılardan uzak ve rahat bir emeklilik döneminin keyfini sürmek için en güvenli ve en avantajlı yöntem olarak bireysel emeklilik sistemini gösterirsek doğru yapmış olacağız. Düzenli bir tasarrufla birlikte harika bir emeklilik dönemi geçirmek istiyorsanız, bireysel emeklilik dünyasının avantajlarını da keşfederek yatırımlarınızı yapmaya başlayabilirsiniz.
 
Bireysel emeklilik sisteminin avantajları hakkında daha fazla bilgi edinmek için “Bireysel emeklilik sisteminin avantajları nelerdir?” isimli konumuzu okumanızı öneriyoruz. Bununla birlikte “Bireysel emeklilik başvurusu nasıl yapılır?” konumuzu inceleyerek başvuru ile ilgili bilgileri edinebilirsiniz.

Vakıfbank – Türkiye Hayat bireysel emeklilik en az ne kadar ödenir?

Vakıfbank – Türkiye Hayat bireysel emeklilik sistemi için en az ne kadar ödeneceğine gireceğiniz emeklilik planlarına göre sizin yatırım yapacağınız tutara göre belirlenir. Her planın asgari katkı payı tutarı farklı olabilmektedir. Ancak Türkiye Hayat Emeklilik bireysel emeklilik planları, Gençliğim BESİ Planı haricinde, en az 170 TL katkı payı istemektedir. Farklı bankalarda bu tutarlar planlara göre farklılık gösterebilir.

Vakıfbank – Türkiye Hayat bireysel emeklilik planları nelerdir?

Vakıfbank’ın da diğer firmalar ve bankalar gibi bireysel emeklilik sistemi tasarrufları için hazırlamış olduğu bireysel emeklilik paketleri bulunur. Gerek yaptığınız yatırım miktarına göre gerekse kendi tercih ve isteklerinize göre bu paketlerde bulunan fonları tercih ederek yatırımınızı artırmaya çalışabilirsiniz. Şimdi bu ürünleri kısaca inceleyelim.

Vakıfbank bireysel emeklilik Gençliğin BESİ Planı

Vakıfbank bireysel emeklilik sisteminde 18 – 26 yaş arası gençler için Gençliğin BESİ Planı’nı bu başlık altında değerlendirelim. Küçük birikimlerle geleceğe ufak da bir adım atmak isteyen gençler bu emeklilik planını tercih edebilirler. Aylık asgari katkı payı tutarı sadece 50 TL olarak belirtilmiştir. Vakıfbank’ın dışında Ziraat Bankası ve Halkbank şubelerinden de bu emeklilik planına dahil olabilirsiniz. Faizli ve faizsiz fon seçenekleri de bulunmaktadır.
 
Sistemde 5 yılını doldurmamış sözleşmeler için; 5 yıllık süreçte yapılabilecek toplam kesinti üst limitinden, katılımcıdan ayrılma tarihine kadar yapılan giriş aidatı ve yönetim gider kesintisi düşülerek hesaplanır. Kesinti üst limiti hesaplanırken; her yıl için aylık brüt asgari ücretin %1,5’ine karşılık gelen tutar dikkate alınır. Çıkış tarihini takip eden yılların ABÜ tutarları için ise ayrılma yılına ilişkin ABÜ tutarı dikkate alınır. Ertelenmiş giriş aidatı tutarı katılımcının birikimlerinden indirilerek alınır.

Vakıfbank bireysel emeklilik Bereket Bireysel Emeklilik Planı

Vakıfbank bireysel emeklilik Bereket Bireysel Emeklilik Planı ile faizsiz fon getirisi sağlayarak ekstra kazanç elde edebilmeniz mümkün. Türkiye Hayat Emeklilik bireysel emeklilik sistemi içinde bulunan bu planda asgari 170 TL aylık katkı payı tutarı ödersiniz. Bereket Bireysel Emeklilik Planı’na katılmak için 18 yaşından büyük olmak ve medeni hakları yitirmemiş olmak kafidir. Sisteme dahil olabilmek adına sadece Vakıfbank değil, Halkbank ve Ziraat Bankası şubelerine de uğrayabilirsiniz. Peşin giriş aidatı bulunur. Bereket Bireysel Emeklilik Planı kapsamında alınan peşin giriş aidatı, sözleşmenin yürürlük yılının ilk altı ayında geçerli Aylık Brüt Asgari Ücretin %8,5'i kadardır.
 
Sistemde beş yıl geçirmiş sözleşmelerde 5 yıllık süreç için yapılabilecek toplam kesintiler üst limitten, katılımcının ayrılacağı tarihe kadar yapılan giriş aidatı ve yönetim gider kesintisi düşülerek hesaplanacaktır. Bu hesaplanırken, her yıl için aylık brüt asgari ücretin yüzde 1,5’uğuna denk gelecek tutar hesaplanacaktır. Ertelenmiş giriş aidatı tutarı katılımcının birikimlerinden indirilerek alınır.

Vakıfbank bireysel emeklilik Güldüren Yarınlar Bireysel Emeklilik Planı

Vakıfbank bireysel emeklilik Güldüren Yarınlar Bireysel Emeklilik Planı, aylık asgari katkı payı tutarı 170 TL olarak hesaplanmıştır. Fakat dilerseniz daha fazlasını da ödeme şansınız bulunur. Faizli ve faizsiz fonlarda paranızı değerlendirerek kazanç sağlama imkânınız da bulunur. Bu plana dahil olmanız için 18 yaşını doldurmanız ve medeni haklardan yoksun bulunmamanız gerekiyor. Bu emeklilik planına dahil olabilmek amacıyla Vakıfbank’ın yanı sıra Halk Bankası ve Ziraat Bankası şubelerini de ziyaret edebilirsiniz. Güldüren Yarınlar Bireysel Emeklilik Planı kapsamında alınan peşin giriş aidatı, sözleşmenin yürürlük yılının ilk altı ayında geçerli Aylık Brüt Asgari Ücretin %8,5'i kadar tahsil edilir.
 
Sistemde 5 yılını doldurmamış sözleşmeler için; 5 yıllık süreçte yapılabilecek toplam kesinti üst limitinden, katılımcıdan ayrılma tarihine kadar yapılan giriş aidatı ve yönetim gider kesintisi düşülerek hesaplanır. Kesinti üst limiti hesaplanırken; her yıl için brüt asgari ücretin %8,5’ine karşılık gelen tutar dikkate alınır. Çıkış tarihini takip eden yılların ABÜ tutarları için ise ayrılma yılına ilişkin ABÜ tutarı dikkate alınır. Ertelenmiş giriş aidatı tutarı katılımcının birikimlerinden indirilerek alınır.
 

Vakıfbank bireysel emeklilikte devlet desteği nedir? Ne kadardır?

Vakıfbank – Türkiye Hayat Emeklilik bireysel emeklilik sistemi içinde en önemli avantaj hiç şüphesiz devletin sunduğu yüzde 30 oranındaki devlet katkısı oranıdır. Yani her ay ödediğiniz 300 TL karşılığında 90 TL tutarında bir devlet desteği tutarı elde edebilirsiniz. Daha basit bir hesapla aylık olarak 100 TL ödemeniz durumunda hesabınızda 130 TL’lik bir tutar her ay birikmeye devam edecektir. Tabi ki bu tutar hesabınıza eklenecektir ancak bilinmesi gereken en önemli nokta da hesabınızda bulunan bu tutarı dilediğiniz zaman çekebilmenizin pek kolay olmadığı gerçeğidir. İsterseniz internet sitemizde bulunan “Bireysel emeklilikte devlet katkısı ne kadar?” ve “BES devlet katkısı ne zaman hesaba yatar?” başlıklı yazılarımızdan devlet desteği ile ilgili daha fazla bilgi alabilirsiniz.
 
Bireysel emeklilik sisteminden dilediğiniz zaman ayrılmanız mümkün. Ne var ki devlet katkısı tutarının tamamını alabilmeniz için emekli olarak sistemden ayrılmanız yani 56 yaşını doldurmuş olmanız ve 10 yıllık katkı payı ödemenizi yapmış olmanız gerekir. Eğer bu şartları sağlamadıysanız, süresine göre devlet katkısı tutarının ya bir kısmını alabilirsiniz ya da devlet katkısı tutarını hiç alamazsınız. Şimdi örnekler aracılığıyla bu süreleri ve devlet katkısı tutarlarını öğrenelim.

Vakıfbank – Türkiye Hayat bireysel emeklilik sisteminden 3 yılda ayrılarak devlet katkısı almak

Vakıfbank bireysel emeklilik sistemi başvurusu yaparak sisteme girmeniz ve sözleşme imzalamanızdan sonra sisteme katkı payı ödemeye başlarsınız. Daha önce de dediğimiz gibi dilediğiniz zaman sistemden ayrılabilir ve bireysel emeklilik sözleşmenizi sonlandırabilirsiniz. Fakat bu noktada her 100 TL için hesabınıza ödenen 30 TL’leri de almak istediğinizi varsayalım. Eğer en az sistemde 3 yıl kalmadıysanız, ne yazık ki devlet katkısı tutarı tarafınıza ödenmez. Ancak şimdiki örneğimizdeki gibi 3 yıl sistemde kalırsanız, devlet katkısı tutarının yüzde 15’ine sahip olabilirsiniz.
 
Vakıfbank – Türkiye Hayat bireysel emeklilik sistemi içinde paketler bulunur. Fakat paket ayrımı gözetmeksizin hepsi 2021 yılı itibari ile 170 TL asgari tutar ile ücretlendirildiğinden hesabımızı buna göre yapacağız. Aylık asgari katkı payı tutarı 170 TL olan, örneğin Güldüren Yarınlar Bireysel Emeklilik Planı seçilerek sisteme girdiğinizi düşünürsek, 170 TL katkı payı x 36 ay = 6.120 TL toplam katılım payı tutarı elde etmiş olursunuz. Devlet desteği için de 6.120 TL katkı payı x %30 = 1.836 TL hesaplanır. 3 yılın sonunda sistemden ayrılmak istediğiniz için de bu tutarın sadece yüzde 15’ini alacağınız için 1.530 x = 275,40 TL devlet katkısı tutarı kalacaktır. 6.120 TL birikim toplamı + 275,40 TL devlet desteği = 6.395,40 TL ile sistemden ayrılırsınız. Bu tutara henüz hesaplanmamış olan fon getirileri dahil değildir.

Vakıfbank – Türkiye Hayat bireysel emeklilik sisteminden 6 yılda ayrılarak devlet katkısı almak

Vakıfbank – Türkiye Hayat bireysel emeklilik sistemi içinde 6 yıl kaldığınızı düşünürsek, yine Güldüren Yarınlar Bireysel Emeklilik Planı ile devam edecek olursak, 170 TL katkı payı x 72 ay = 12.240 TL toplam birikim tutarı ortaya çıkacaktır. Sonrasında 12.240 TL için devlet desteği hesap edildiğinde 12.240 TL toplam birikim tutarı x %30 devlet katkısı oranı = 3.672 TL devlet katkısı tutarı hesaplanır. 6 sene sonunda sistemden ayrılmak istediğiniz için devlet katkısının yüzde 35’lik bir kısmını alabileceğiniz için 3.060 TL devlet katkısı x %35 = 1285,20 TL devlet desteği kalacaktır. 12.240 TL toplam birikim + 1285,20TL devlet desteği = 13.525,20 TL olarak hesaplanır. Bu hesaplamalarda fon kazançları olmadığını hatırlatalım.

Vakıfbank – Türkiye Hayat bireysel emeklilik sisteminden 10 yılda ayrılarak devlet katkısı almak

Vakıfbank – Türkiye Hayat bireysel emeklilik sisteminde 10 yıl kaldınız ama emekli olmaya hak kazanmadan ayrılmak istiyorsunuz. Bu durumda devlet katkısı tutarının yalnızca yüzde 60’lık kısmından faydalanabilirsiniz. Güldüren Yarınlar Bireysel Emeklilik Planı için hesabımıza devam edersek, 170 TL aylık katkı payı x 120 ay = 20.040 TL birikim toplamı. Devlet desteği için de hesap yapıldığında, 20.040 TL toplam birikim x %30 devlet desteği oranı = 6.120 TL olur. Ortaya çıkan bu tutarın sadece yüzde 60’lık bir bölümünü alabileceğinizi düşünürsek, 6120 TL x %60 devlet katkısı oranı = 3.672 TL olacaktır. Hesaplandığında kesintiler hariç ve fon getirileri olmadan 20.040 TL birikim toplamı + 3.672 TL devlet desteği = 23.712 TL ödeme alarak sistemden çıkabilirsiniz.

Vakıfbank – Türkiye Hayat bireysel emeklilik sisteminden emekli olarak ayrılarak devlet katkısı almak

Vakıfbank – Türkiye Hayat bireysel emeklilik sistemi içinde en fazla devlet katkısı kazandıran şey emekli olarak sistemden ayrılmaktır. Bu hem bir teşvik olarak sistemde bulunmaktadır hem de sonraki süreçte sistemde kalmayı ve emekli olmayı kolaylaştırmak amaçlanmaktadır. Bunu da şimdi daha iyi göreceğiz. Güldüren Yarınlar Bireysel Emeklilik Planı ile devam edelim. Aylık asgari katkı payı olan 170 TL ile sisteme girip 10 yıl kalırsanız ve 56 yaşını da doldurmuşsanız, bu durumda ne kadarlık bir devlet katkısı getirisi elde edebileceğinize bakalım. Burada dilerseniz, 10 yıldan fazla da katılım sağlayabileceğinizi belirtelim. Bu durumda birikim de devlet katkısı tutarı da artacaktır.
 
170 TL aylık katkı payı x 120 ay = 20.040 TL toplam tasarruf tutarı. Devlet desteği hesabını da yaparsak, 20.040 TL x %30 devlet destek oranı = 6.120 TL. Tüm devlet desteğini alabileceğiniz için de 20.040 TL birikim toplamı + 6.120 TL devlet destek tutarı = 26.160 TL elde edeceğiniz tutar olacaktır. Burada yine hatırlatalım, bu tutar içinde henüz fonlardan gelen getiriler bulunmuyor. İşin içine fon getirileri de girdiğinde önemli bir gelir elde etmiş oluyorsunuz. 

Diğer Makaleler