Vakıfbank bireysel emeklilik iptali ve para iadesi konusu banka müşterilerince Türkiye Hayat ve Emeklilik bireysel emeklilik katılımcılarınca internette fazlasıyla aranan bir konu haline geldi. Bunun da belki en önemli sebebi zamanında kararsızlıkla girilen sistemden, para ihtiyacı hasıl olduğu için çıkılmak istenmesi. Biz de bu yazımızda “Vakıfbank bireysel emeklilik sisteminde para iadesi nasıl yapılır ve bireysel emeklilik iptali nasıl yapılır?” konularında sizlere bilgi vermeye çalışacağız.
Acil nakit ihtiyacınızdan dolayı ya da emeklilik sözleşmelerinizi tek bir firma altında toplamak için bireysel emeklilik iptali yapmayı düşünüyor olabilirsiniz. Bu düşüncenizle birlikte bazı sorular da zihninizi kurcalayabilir.
Bireysel emeklilik iptali nasıl yapılabilir? Bireysel emeklilik iptalinde karşılaşılabilecek ne gibi olumsuzluklar vardır? Bireysel emeklilik iptalinde herhangi bir kesinti yapılır mı? Kesinti sonrası hesabımdaki bakiye ne olabilir? Para iadesi ne kadar zamanda nereye yapılır? Vakıfbank bireysel emeklilik iptali ve para iadesini ele alacağımız bu yazımızda kafanızda oluşan tüm bu soru işaretlerinizi giderebilirsiniz.
Bireysel emeklilik sistemi nedir?
Bireysel emeklilik sistemi size, ailenize ya da çocuklarınıza kısacası çalışan çalışmayan, genç yetişkin fark etmeksizin herkese ve her yaş grubuna hitap eden bugün sahip olduğunuz yaşam kalitenizi emekliliğinizde de devam ettirebilmenizi sağlayan devlet tarafından güvence altına alınmış bir tasarruf ve yatırım aracıdır. Bireysel emeklilik, sosyal güvenlik sisteminin tamamlayıcı olarak size emekliliğinizde ek bir gelir elde etme imkânı sunar.
Bireysel emeklilik sistemi, emeklilik döneminizde kullanabilmeniz için yatırmış olduğunuz katkı paylarını değerlendirilmesine yönelik avantajlı ve çeşitli seçenekler sunar. Birikimleriniz sizin istediğiniz risk grubunda sizin isteyeceğiniz emeklilik yatırım fonlarına yönlendirilir. Ayrıca yatırdığınız
katkı paylarının %30'u oranında verilen devlet katkısı ile yapmış olduğunuz tasarrufu daha da artırabilirsiniz. Ancak sistemdeki tüm bu avantajlardan yaralanmak için uzun bir süre boyunca sistemde kalmanız gerekmektedir.
Tabi bu uzun süreçte çeşitli nedenlerden aklınızda bireysel emeklilik iptali düşüncesi oluşabilir. Maalesef ki bireysel emeklilik iptalinde bazı olumsuzluklarla karşı karşıya kalabileceğinizi hatırlatmak isteriz.
Bireysel emeklilik iptalinde karşılaşabileceğiniz dezavantajlar
18 yıldan beri hayatımızda olan bireysel emeklilik sistemine katılımcılarının yatırdığı katkı payları hem devletin hem de hayat ve emeklilik şirketlerinin önemli gelir kaynaklarından biri olmuştur. Bireysel emeklilik iptali durumunuzda sistemdeki para döngüsü sekteye uğrayacağından dolayı gerek devlet gerekse emeklilik şirketleri çeşitli zararlar ile karşı karşıya kalabilirler. Uğrayabilecekleri zararı çeşitli şekillerde size yansıtabilirler. Bu durumda karşı karşıya kalabileceğiniz bazı olumsuzlukları aşağıda sizin için sıraladık.
- Emekliliğe hak kazanmadan sistemden ayrılmanız halinde bireysel emeklilik sistemine giriş tarihinizden kaynaklanan süreye ilişkin haklarınızı kaybedersiniz.
- Bireysel emeklilik iptali halinde hesabınızdan yapılacak olan yasal kesintiler sonucunda olumsuz bir mali sonuç tablosu ile karşılaşabilirsiniz
- Bireysel emeklilik hesabınızdaki devlet katkısı ve devlet katkısının getirisi kalemlerindeki toplam bakiyenize emeklilik haricinde tamamen hak kazanamazsınız.
- Bireysel emeklilik iptali durumunda sistemde geçirdiğiniz süreyle ters orantılı olarak sistemde eldi ettiğiniz gelirden stopaj kesintisi yapılmaktadır. Eğer 10 yıldan az sistemde kalmışsanız yapılacak kesinti oranı birikiminizin getirisi üzerinden ’tir.
Bireysel emeklilik sisteminden emekli olmaya hak kazanılması ve bireysel emeklilik iptali
Bireysel emeklilik sisteminde 10 yıl boyunca aktif ya da pasif bir biçimde bulunup 56 yaşınızı doldurduğunuz anda emekliliğe hak kazanırsınız. Bireysel emeklilikte 10 yılı ya da 56 yaşınızı doldurmanıza rağmen katkı payı ödemesi yaparak birikim yapmaya hatta katkı payınız üzerinden devlet katkısı almaya devam edebilirsiniz.
Peki, emeklilik hakkınızı kullandığınızda aynı ya da farklı şirketlerde bulunan diğer bireysel emekliliklerinizi iptal ettirmeniz gerekir mi?
Eğer birden fazla emeklilik sözleşmeniz bulunuyorsa bu sözleşmelerden herhangi birinden emeklilik hakkı elde ettiğiniz anda yürürlükteki sözleşmelerinizin bulunduğu şirketlerden birine başvurarak ve emeklilik hakkını kazandığınız sözleşmeniz ile birlikte seçeceğiniz diğer sözleşmelerinize ilişkin hesaplarınızı birleştirmek suretiyle emeklilik hakkını tüm sözleşmeler üzerinde kullanabilirsiniz. Emekli olduğunuzda dilerseniz diğer emeklilik hesaplarınızda birikim yapmayı sürdürebilirsiniz. Bireysel emeklilik hakkınızı kullandığınızda diğer bireysel emekliliklerinizi iptal ettirme gibi bir zorunluluğunuz yoktur.
Vakıfbank – Türkiye Hayat ve Emeklilik bireysel emeklilik sistemi emeklilik koşulları ve iptale etkisi
Vakıfbank – Türkiye Hayat ve Emeklilik bireysel emeklilik katılımcısı, bireysel emeklilik sistemine giriş yaptığı tarihten itibaren en az 10 yıl boyunca sistemde bulunmak ve 56 yaşını doldurmak suretiyle emekliliğe hak kazanır. Katılımcılar emekli olduktan sonra emeklilik hesabında biriken tutarı ister bu paranın tamamını isterse de bir kısmını toplu halde alabilir. Hazırlanan geri ödeme programı çerçevesinde talep edebilir ya da yıllık gelir sigortası yaptırarak maaş bağlanılmasını isteyebilirler. Katılımcının emekli olması için bu
10 yıllık süre zarfında sisteme düzenli katkı payı ödemesi gerekmemektedir.
Kişiler emeklilik koşullarını sağlamadan sistemden cayma süresi haricinde herhangi bir sebeple ayrıldıklarında yapmış oldukları birikimden çeşitli kesintiler yapılmaktadır.
Vakıfbank – Türkiye Hayat ve Emeklilik bireysel emeklilik iptali
Vakıfbank bireysel emeklilik sistemi dahilinde emeklilik sözleşmesi yapan kişiler sistemden istedikleri anda ayrılabilir. Bunun için
bireysel emeklilik sözleşmesi imzaladığı emeklilik şirketi ile iletişime geçmeli ve bireysel emeklilik iptal başvurusu yapmaları gerekmektedir. Katılımcının bireysel emeklilikten emeklilik haricinde olan erken ayrılma durumunda,
sistemde bulunmuş olduğu süreye bağlı olarak birikimi kesintiye uğramaktadır.
Bireysel emekliliğin iptal süreci kişilerin emeklilik sözleşmesi yapmış oldukları firmalara göre farklılık göstermektedir.
Her emeklilik şirketi emeklilik iptali için kendisine özgü bir başvuru şekli belirleyebilir. Kimi şirketler emeklilik için mobil uygulama üzerinden başvuruyu kabul ederken kimilerinde bu süreç atılacak bir SMS ile başlayabilir. “
Vakıfbank bireysel emeklilik iletişim ve müşteri hizmetleri” konumuzdan detayları öğrenebilirsiniz.
Türkiye Hayat Emeklilik Müşteri Hizmetleri üzerinden bireysel emeklilik iptali
Türkiye Hayat Emeklilik’in 0 850 202 20 20 numaralı hattı üzerinden Müşteri Hizmetlerini arayarak bireysel müşteri temsilcinize ulaşabilirsiniz. Halihazırda yürürlükte olan bireysel emeklilik sözleşmenizi iptal ettirmek istediğinizi müşteri temsilcinize iletebilirsiniz. Müşteri temsilciniz size “
Doğum tarihiniz ne zaman? Kimlik seri numaranızın son 4 hanesi nedir?” gibi çeşitli sorular sorarak sizin kimlik bilgilerinizi kontrol eder. Bunun ardından bireysel emeklilik sözleşmenizi iptal ettirmek istediğinize dair talep oluşturur.
Talebin oluşturulmasından sonra Müşteri Hizmetleri kendi yoğunluk durumlarına
göre iki iş günü içerisinde size dönüş sağlar. Müşteri temsilciniz kimlik ve iptal ettirmek istediğiniz sözleşme bilgilerinizi tekrardan teyit eder. İşleme devam ettiğinizde iptal sürecindeki yasal haklarınızın neler olacağını ve sürecin nasıl devam edeceğini size aktarır.
Emeklilik sözleşmenizin iptal işlemine onay vermeniz halinde iade süreci başlar. Dahil olduğunuz emeklilik planı hükümlerinde yer alan sözleşmenizin iptal edilmesi durumlarında yapılacak olan kesintilerin toplamı emeklilik hesabınızdan mahsup edilir.
Hesabınızdaki kalan bakiye sözleşmenizdeki cayma hakkını kullanmanız halinde 10 iş günü, sözleşmeyi iptal ettiğiniz durumda ise 20 iş günü içerisinde istediğiniz banka hesabına iade edilir.
Türkiye Hayat Emeklilik Elektronik Posta aracılığıyla BES iptal süreci
Bireysel emeklilik sözleşmenizi iptal etmek için kullanabileceğiniz bir diğer yol ise Türkiye Hayat Emeklilik’in Müşteri Hizmetleri’ne e-posta yollamaktır. Türkiye Hayat Emeklilik’in
bilgi@turkiyehayatemeklilik.com.tr adlı e-posta adresine iptal etmek istediğiniz sözleşmenin bilgilerini ve kendinize ait katılımcı bilgilerinizi atarak hem iptal süreci hakkında bilgi almak istediğinizi belirtebilir hem de iptal süreci için varsa gerekli evrakların tarafınıza gönderilmesini talep edebilirsiniz.
İptal talebiniz oluştuktan sonra Müşteri Hizmetleri sizi en kısa süre içinde arayacaktır. İptal süreciniz yukarıda anlattığımız gibi devam etmektedir. İptal talebinizi elektronik posta aracılığıyla oluşturmanızın en önemli avantajı sözleşmeden cayma hakkınızı kullanacağınız zaman ortaya çıkmaktadır.
Eğer 60 günlük sözleşmeden cayma hakkınızı kullanacağınız gün Müşteri Hizmetleri’nin hizmet vermediği bir zamana denk gelirse bu şekilde cayma hakkınızı kullanabilirsiniz. Böylelikle sözleşmeden cayma hakkınızdan mahrum kalmamış olursunuz.
Diğer kanallar üzerinden BES iptali
Türkiye Hayat Emeklilik’in internet ve cep şubeleri üzerinden de Vakıfbank aracılığıyla imzaladığınız emeklilik sözleşmenizi iptal ettirebilirsiniz. Türkiye Hayat Emeklilik’in internet şubesine kullanıcı bilgilerinizle giriş yaptıktan sonra “Online İşlemler” menüsüne tıklayarak “Bireysel” işlemleri seçmenizin ardından açılan sayfada bireysel emeklilik hesabınızı sorguladıktan sonra iptal işleminize devam edebilirsiniz.
Vakıfbank şubelerinden bireysel emeklilik iptali
Vakıfbank, Türkiye Hayat Emeklilik ile birlikte hazırladıkları bireysel emeklilik planlarına kendi şubelerinde yüz yüze bankacılık aracılığıyla katılım imkanını müşterilerine sağlamaktadır. Şubelerdeki Türkiye Hayat Emeklilik’in temsilcileri size iptal sürecinin nereden ve nasıl gerçekleşebileceğine dair bilgiler verebilirler. Ancak bireysel emekliliğinizi Vakıfbank şubelerinde iptal edemezsiniz.
Vakıfbank bireysel emeklilik sistemi para iadesi nasıl istenir?
Türkiye Hayat Emeklilik’in Vakıfbank adına hazırladığı bireysel emeklilik sözleşmenizden emeklilik hakkını elde etmeden önce ayrılmanız durumunda sözleşmenizde yer alan hükümler ve sözleşmeye mutabık kaldığınız süre doğrultusunda çeşitli kesinti kalemleri ortaya çıkabilmektedir. Türkiye Hayat Emeklilik’ten almış olduğunuz bireysel emeklilik planınızın türüne göre şirket, bireysel emekliliğinizi iptal ettirmeniz durumunda emeklilik hesabınızdaki katkı payı tutarınızdan ertelenmiş giriş aidatını, yönetim gider kesintisini ve fon toplam gider kesintisini tahsil edebilir; bireysel emekliliğe yatırdığınız katkı paylarının emeklilik yatırım fonlarından elde ettiği getiri üzerinden stopaj kesintisi ya da bilinen adıyla gelir vergisi alınır.
Bireysel emeklilik sisteminde emeklilik hesabınızın önemli gelir kalemlerinden olan devlet katkısına sistemde geçirdiğiniz süreyle ters orantılı olarak kesinti uygulanmaktadır. Diğer bir deyişle sistemde geçirdiğiniz süre arttıkça yapılacak devlet katkısı kesintisi azalır. Bu kesintiler emeklilik hesabınızdaki bakiyeden tahsil edildikten sonra hesabınızda kalan tutar istediğiniz banka hesabına herhangi bir transfer ücreti yansıtılmaksızın
20 iş günü içerisinde iade edilir.
Vakıfbank Emeklilik sözleşmesinden cayılırsa yapılan kesintiler ve para iadesi
Bireysel emeklilik planınızdan, bireysel emeklilik sözleşmesi teklif formunuzu imzaladığınız ya da telefon ve internet bankacılığı gibi mesafeli satışlarda teklifi onayladığınız tarihi müteakip 60 gün içerisinde bireysel emeklilikten cayma hakkınız vardır. Bireysel emeklilik sözleşmenizin yürürlüğe girme anı cayma hakkınızı kullandığınız durumlarda uygulanacak prosedürlerde oldukça önemlidir. Bireysel emeklilik sözleşmeniz, sözleşme adına yatırdığınız ilk katkı payı ödemesinin şirket hesabına nakden intikal ettiği günde yürürlüğe girmiş sayılmaktadır.
Yürürlükten önce cayma: Sözleşmenize dair cayma hakkınızı sözleşmeniz henüz yürürlüğe girmeden önce kullandıysanız daha önce sözleşmeniz adına aktarılması için verdiğiniz katkı payı ödeme talimatları Türkiye Hayat Emeklilik tarafından iptal edilir.
Yürürlükten sonra cayma: Cayma hakkınızı kullanmak istediğinize dair beyanınızın şirkete ulaşmasını takip eden bir sonraki iş gününde vermiş olduğunuz katkı payı ödeme talimatlarınız varsa iptal edilir. Talebinize istinaden sözleşmenizde cayma hakkı kullanımında fon toplam gider kesintisi alınacağına dair bir yükümlülük varsa hesabınızdan tahsil edilir. Eğer sözleşmenizin yürürlükte olduğu süre boyunca sözleşmenize yatırmış olduğunuz katkı payı tutarları sayesinde emeklilik yatırım fonlarından getiri elde edilmişse bu getiriden stopaj yani gelir vergisi kesintisi alınır. Emeklilik hesabınızda kalan tutar iptal talebinizi takip eden
10 iş günü içerisinde istediğiniz banka hesabına aktarılır.