Ölen Kişinin Kredi ve Kredi Kartı Borcu Ne Olur?

Vefat eden kişilerin kredi kartı borçları ve kredi ödemeleri bankalar tarafından bazı durumlarda silinebilmektedir.


"Ölen kişilerin kredi ve kredi kartı borçları ne oluyor? Kimler ödüyor? Ölen kişilere ait kredi ve kredi kartı borçları hangi şartlarda siliniyor?" gibi soruların yanıtlarını bu içeriğimizde sizlere sunmaya çalışacağız. Bu konuya değinirken de hayat sigortası konusuna da vurgu yapmamız gerekecek. Bunun yanında salgında yaşamını yitirenlere yapılan ödemeleri "Koronavirüsten borçları silindi" haberinden incelemenizi öneriyoruz.




Şimdi detayları sunmaya başlayalım.

Ölen Kişilerin Kredi ve Kredi Kartı Borçları Yakınlarına Kalır Mı?

Vefat eden kişilerin bankalara olan kredi ve kredi kartı borçları, tıpkı miras gibi borçlunun vasisine miras olarak kalır. Kişinin vefatı sonrasında bankalar, borçlunun hayat sigortası olup olmadığını inceleyecektir. Eğer borçlu kredi için hayat sigortası yaptırmadıysa, bu durumda mirasçı borcu da üstlenmiş olacaktır. Kredi kartı borcunda ise hayat sigortası yaptırılmadığından borcu, borçlunun mirasçısı üstlenecektir. Ancak bunda da bir başka çare, krediye yaptırılan hayat sigortası poliçesine kredi kartı için de bir madde ekletmek olacaktır. Böylece kredi kartı için de hayat sigortası yaptırılmış olu.

Konut Kredisi Çeken Kişinin Vefatı Durumunda Ne Olur?

Konut kredisi çekilirken bankalar, hayat sigortası yaptırılmasını zorunlu kılar. Bunun da en önemli sebebi, krediyi çeken kişinin borcunu ödeyemeden vefat etmesi ihtimalidir. Bazı durumlarda ise bankalar, konut kredisi çekilmesi esnasında hayat sigortası talep etmeyebilir. Bu hayat sigortası poliçesi ihtiyaç kredileri, taşıt kredileri gibi kredi türleri için de geçerlidir. Ancak vefat durumunda bu iki farklı durum karşısında farklı sonuçlar ortaya çıkacaktır.

Hayat Sigortası Olması Durumunda Konut Kredisi Ödemesi

Konut kredisi için hayat sigortası yaptırılması durumunda vefat sonrasında, ölüm beyannamesi hazırlandıktan sonra banka poliçeyi bozdurur. Karşılanan tutardan kredi için payını alır ve kalan kısmı mirasçılar arasında bölüştürür. Aynı zamanda borçlunun vefatına kadar ödediği tüm taksitler de mirasçılarına iade edilir. 

Ancak bazı hallerde hayat sigortası olması durumunda da hayat sigortasının borcu karşılamadığı görülür. 
  • Ölen kişinin intihar ettiğinden şüphe ediliyorsa yani ölüm şüpheliyse
  • Borçlu beyan etmediği, gizlediği bir hastalık nedeniyle ölmüşse

Hayat Sigortası Olmaması Durumunda Konut Kredisi Ödemesi

Konut kredisi kullanırken hayat sigortası yaptırılmaması durumunda ise bankalar, yasal mirasçılara borcu ödemeleri için müracaat edecektir. Eğer yasal olarak mirasçılar reddi miras yapmamışlar ise borçlunun borcunu da miras alacaklar ve ödemekle yükümlü olacaklardır. Eğer ödeme gerçekleşmezse, borca konu gayrimenkul, bankalardan satılık gayrimenkuller olarak satışa sunulacaktır.

Aynı durum taşıtlar için de geçerlidir. Eğer hayat sigortası yapılmadan çekilen bir taşıt kredisinin borçlusu vefat etmişse ve mirasçılar borcu ödememişse bankalardan satılık araçlar olarak bu ürünler de satışa sunulacaktır.

Konut Kredisi kullanmak istiyorsanız ve faiz oranlarını merak ediyorsanız Konut Kredileri sayfamızı ziyaret edebilir ve inceleme yapabilirsiniz.

Ölen Kişinin Kredi, Kredi Kartı Borcu Silinir Mi? Hangi Durumlarda Silinir?

Vefat eden kişinin kredi, kredi kartı borçları silinmez; sigorta şirketleri tarafından, yoksa kefillerince, yoksa da mirasçılar tarafından ödenecektir. Bazı durumda bankalar inisiyatif alarak, yaşamlarını yitirmiş olanların borçlarını silebilirler. Toplu ölüm yaşanması muhtemel olan terör saldırıları, salgınlar, deprem ve sel felaketleri gibi durumlar bu özel durumlara örnek olarak gösterilebilir.

Ölen Borçlunun Hayat Sigortasının Olmasının Önemi Nedir?

​Ölen borçlunun hayat sigortası varsa, kredi ve kredi kartı borçları mirasçılarına kalmadan sigorta şirketleri tarafından ödenecektir. Daha fazla bilgi almak isterseniz "Kredi Hayat Sigortası Nedir?" içeriğimizde hayat sigortası ile ilgili bilgileri bulabilirsiniz. "Sorularla Hayat Sigortası" konumuzda ise en fazla sorulan sigorta sorularının yanıtları bulunuyor.

Diğer Makaleler