Yapı Kredi bireysel emeklilik en az ne kadar ödenir? 2022

Yapı Kredi bireysel emeklilik sistemi içinde en az ne kadar katkı payı ödenir? Allianz Hayat ve Emeklilik bireyse emeklilik planları içinde en uygunu hangisi? Yazımızda bulabilirsiniz.


“Yapı Kredi – Allianz Yaşam ve Emeklilik bireysel emeklilik en az ne kadar ödenir? Allianz Yaşam ve Emeklilik ve Yapı Kredi bireysel emeklilikte ortak mı? Yapı Kredi emeklilik planları hangileri?” tarzında sorular bankanın müşterileri tarafından ya da bireysel emekliliğe katılmak isteyenler tarafından sıkça soruluyor.  Yapı Kredi müşterilerinden bireysel emeklilik sistemine katılmak isteyenler, Yapı Kredi bireysel emeklilik sistemi için en kadar katkı payı ödeyeceklerini merak ediyorlar. Bunun yanında daha iyi bir gelecek için Yapı Kredi bireysel emeklilik planlarını da inceleyerek kendilerine uygun olanı seçerek katkı payı ödemek ve bireysel emeklilik sistemine katılmak niyetinde olabiliyorlar.
 



Bu yazımızda biz de bireysel emeklilik sistemi içinde Yapı Kredi’ın sunduğu emeklilik paketlerini inceleyerek katılımcıya en uygun hangisi olabilir, bunları inceleyeceğiz. Konumuza başlamadan evvel bireysel emeklilik sistemi hakkında katılımcıların veya banka müşterilerinin merak ettikleri en temel sorulara yanıt vermeye çalışalım.

Yapı Kredi hangi bireysel emeklilik şirketiyle çalışıyor?

Yapı Kredi bireysel emeklilik sektöründe tek başına hizmet vermek için yetkili bir kurum değil. Hizmet verebilmesi için ya kendi içinde bir emeklilik şirketinin bulunması ya da dışarıdan bir emeklilik şirketinin acentesi olması gerekmektedir. Bu sebeple de Yapı Kredi, Allianz Yaşam ve Emeklilik şirketi ile bu alanda ortaklık kurmuştur ve Yapı Kredi, Allianz Yaşam ve Emeklilik’ın acentesi olarak bireysel emeklilik alanında hizmet vermeye başlamıştır. Bu yolla da banka, katılımcı ile Takasbank arasında köprü olma görevini üstlenmiştir.
 
Yapı Kredi bireysel emeklilik iletişim ve müşteri hizmetleri” konumuzdan Allianz Yaşam ve Emeklilik ile bankanın iletişim numaralarına erişebilirsiniz. Başvuru esnasında ne yapmanız gerektiğini merak ediyorsanız da “Yapı Kredi bireysel emeklilik başvurusu ve sorgulama” konumuzu inceleyebilir ve bireysel emeklilik sistemi başvurusu adımlarını çıkarak bireysel emeklilik ürünlerinden dilediğinize sahip olabilirsiniz.

Yapı Kredi bireysel emeklilik sistemi nedir? Neden katılmalıyım?

Yapı Kredi bireysel emeklilik sistemi içinde Allianz Yaşam ve Emeklilik şirketinin acenteliğini yapıyor, demiştik. Dilerseniz, bireysel emeklilik sistemi hakkında bazı temel bilgileri verelim ve süreçle ilgili önemli olan bazı noktaları öğrenelim.
 
Bireysel emeklilik sistemi, emeklilik döneminizde de tıpkı çalıştığınız dönemde olduğu gibi huzurlu ve yüksek refah seviyelerinde bir yaşam standardı için ortaya çıkarılmış, alternatif bir emeklilik sistemidir. Finansal ve ekonomik kaygıların uzağında, ferah içinde bir emeklilik döneminin keyfini sürmek için en güvenilir ve en avantajlı yöntem olarak karşımıza çıkan bireysel emeklilik sistemi, düzenli tasarruf yaparak her türlü avantajdan yararlanabileceğiniz bir sistemdir.

En önemli avantaj Devlet Katkısı

Bireysel emeklilik sisteminin şüphesiz en önemli katkısı yüzde 25 devlet katkısı oranıdır. 100 TL yatırdığınızda 30 TL’nin devlet tarafından ödenmesi bu sisteme özellikle ilk giriş aşamasında önemli bir katkı sağlamaktadır. Böylece sisteme girmek konusunda heveslenen katılımcılar da giriş aşamasında devlet katkısının etkisini hissedebiliyorlar. Yazımızın devamında devlet katkısı ile ilgili detaylı bilgilere ulaşabilirsiniz. Bireysel emeklilik sisteminin avantajları hakkında bilgi almak için “Bireysel emeklilik sisteminin avantajları nelerdir?” isimli konumuzu okuyabilirsiniz. Bununla birlikte “Bireysel emeklilik başvurusu nasıl yapılır?” konumuzu inceleyerek başvuru ile ilgili bilgileri edinebilirsiniz.

Yapı Kredi - Allianz Yaşam ve Emeklilik bireysel emeklilik en az ne kadar ödenir?

Yapı Kredi – Allianz Yaşam ve Emeklilik bireysel emeklilik sistemi için en az ne kadar ödeneceğini seçmek ve katılmak istediğiniz emeklilik planları belirler. Bu emeklilik planları içindeki ödemelerinize göre devlet katkısı tutarı kazanır ve fon yönetimine göre fon getirisi elde edersiniz. Dilerseniz emeklilik planlarını incelemeye geçelim.

Yapı Kredi – Allianz Yaşam Emeklilik bireysel emeklilik planları nelerdir?

Yapı Kredi da diğer emeklilik şirketleri ve bankalar gibi bireysel emeklilik ürünlerini geniş tutuyor ve devlet desteği – fon getirilerindeki çeşitlilikler ile katılımcıları sisteme çekmeye çalışıyor. Bu planlar arasında en iyisi hangisi, size en uygunu hangisi? Katılımcılar, kendilerine uygun olan planlar dahilinde seçimlerini yaparak geleceğe umutla bakmaya ve tasarruflarını yönetmeye çalışıyor. Bu bölümde Yapı Kredi’nin sağladığı tüm emeklilik planlarını tek tek inceleyelim ve katılım için kararınızda yardımcı olalım.

Yapı Kredi bireysel emeklilik sistemi Kişiye Özel Plan

Yapı Kredi bireysel emeklilik sistemi Kişiye Özel Plan paketindeki aylık en az katılım payı tutarı 200 TL olarak belirlenmiş. Sözleşmenin yürürlük tarihinden itibaren üç yıl içinde ayrılanlar için aylık brüt asgari ücretin %75’i, sözleşmenin yürürlük tarihinden itibaren üç yılını dolduran sözleşmelerden beş yıldan önce ayrılanlar için, aylık brüt asgari ücretin %50’si tutarında giriş aidatı tutarı kesilecektir. Kişiye Özel Emeklilik Planı’nda katkı payı üzerinden yönetim gider kesintisi uygulanmaz.

Yapı Kredi bireysel emeklilik sistemi Safran Plan

Yapı Kredi bireysel emeklilik sistemi Safran Plan, zorunlu başlangıç kapitali gerektiren bir plan olarak karşımıza çıkıyor. Bu planda zorunlu başlangıç kapitali olarak 100.000 TL ödemeniz durumunda ayda asgari katkı payı olarak 200 TL ödersiniz. Giriş aidatı olarak; sözleşmenin yürürlük tarihinden itibaren üç yıl içinde ayrılanlar için aylık brüt asgari ücretin % 75’i, sözleşmenin yürürlük tarihinden itibaren üç yılını dolduran sözleşmelerden beş yıldan önce ayrılanlar için aylık brüt asgari ücretin % 50’si tutarı ücret kesilmektedir. Safran Emeklilik Planı’nda katkı payı üzerinden yönetim gider kesintisi uygulanmaz. Ek yönetim gider kesintisi de bu planda bulunmuyor. Safran Emeklilik Planı’nda birikim üzerinden de herhangi bir gider kesilmemektedir.

Yapı Kredi bireysel emeklilikte devlet desteği nedir? Ne kadardır?

Yapı Kredi – Allianz Yaşam ve Emeklilik Hayat ve Emeklilik bireysel emeklilik sistemi içinde en önemli avantaj şüphesiz ki devletin sunduğu yüzde 30'luk devlet katkısı oranıdır. Her ay 400 TL ödediğinizi düşünürsek, bu durumda 120 TL’lik bir devlet katkısı tutarı elde edersiniz. Bu da aylık olarak hesabınızda 520 TL birikmesi anlamına gelecektir. Daha basit bir hesap yapmamız gerekirse, hesabınıza her ay 100 TL değerinde bir katkı payı ödemesi yaptığınızı düşünürsek 30 TL devlet desteği tutarıyla birlikte toplamda 130 TL’niz olacak demektir.
 
Tabi ki bu tutar hesabınıza eklenecektir ancak bilinmesi gereken en önemli nokta da hesabınızda bulunan bu tutarı dilediğiniz zaman çekebilmenizin pek kolay olmadığı gerçeğidir. İsterseniz internet sitemizde bulunan “Bireysel emeklilikte devlet katkısı ne kadar?” ve “BES devlet katkısı ne zaman hesaba yatar?” başlıklı yazılarımızdan devlet desteği ile ilgili daha fazla bilgi alabilirsiniz.

Bireysel emeklilik devlet katkısı tutarını nasıl alırım?

Bireysel emeklilik sisteminden ne zaman isterseniz kolayca çıkabilirsiniz. Ancak devletin sunmuş olduğu devlet desteği tutarını alabilmeniz için sistemden emekli olarak ayrılmanız şart koşuluyor. Emeklilik için de temel şartlar; en az 10 yıllık bir katkı payı ödemesi ve 56 yaşını tamamlamış olma durumudur. Bu şartları sağlamış değilseniz, süresine göre devlet katkısı tutarınızın ya az bir kısmını alırsınız ya da hiç alamazsınız. Sistemde en az 3 yıllık bir katkı payı ödemeniz olmalıdır ki devlet katkısı tutarından bir kısım almaya hak kazanabilin.

Yapı Kredi – Allianz Yaşam ve Emeklilik bireysel emeklilik sisteminden 3 yılda ayrılarak devlet katkısı almak

Yapı Kredi bireysel emeklilik sistemi başvurusu yaparak sisteme girip sözleşme yapmanız sonrasında sisteme en az tutar üzerinden katkı payı yatırmaya başladığınızı düşünelim. Konumuza uygun olarak en az ödeme üzerinden hesaplamalarımızı yapacağız. Daha önce de dediğimiz gibi dilediğiniz zaman sistemden ayrılabilir ve bireysel emeklilik sözleşmenizi sonlandırabilirsiniz. Fakat bu noktada her 100 TL için hesabınıza ödenen 25 TL’leri de almak istediğinizi varsayalım. Eğer en az sistemde 3 yıl kalmadıysanız, ne yazık ki devlet katkısı tutarı tarafınıza ödenmez. Ancak şimdiki örneğimizdeki gibi 3 yıl sistemde kalırsanız, devlet katkısı tutarının yüzde 15’ine sahip olabilirsiniz.
 
Yapı Kredi – Allianz Yaşam ve Emeklilik Sağlık – Hayat ve Emeklilik bireysel emeklilik sistemi içinde paketler bulunur. 2021 yılı için hesapladığımızı ve bu hesabın değişebileceğini belirtelim. Aylık asgari katkı payı tutarı 200 TL olan Kişisel Özel Planı seçerek sisteme girdiğinizi düşünürsek, 200 TL katkı payı x 36 ay = 7.200 TL toplam katılım payı tutarı elde etmiş olursunuz. Devlet desteği için de 7.200 TL katkı payı x %30 = 2.160 TL hesaplanır. 3 yılın sonunda sistemden ayrılmak istediğiniz için de bu tutarın sadece yüzde 15’ini alacağınız için 2.160 x yüzde 15 = 324 TL devlet katkısı tutarı kalacaktır. 7.200 TL birikim toplamı + 324 TL devlet desteği = 7.524 TL ile sistemden ayrılırsınız.

Yapı Kredi – Allianz Yaşam ve Emeklilik bireysel emeklilik sisteminden 6 yılda ayrılarak devlet katkısı almak

Yapı Kredi – Allianz Yaşam ve Emeklilik bireysel emeklilik sistemi içinde 6 yıl kaldığınızı düşünecek olursak, yine Kişiye Özel Emeklilik Planı ile devam edelim ve 200 TL katkı payı x 72 ay = 14.400 TL toplam birikim tutarı ortaya çıkacaktır. Sonrasında 14.400 TL için devlet desteği hesap edildiğinde 14.400 TL toplam birikim tutarı x %30 devlet katkısı oranı = 4.320 TL devlet katkısı tutarı hesaplanır. 6 yıl sonunda sistemden ayrılmak istediğiniz için devlet katkısının yüzde 35’lik bir kısmını alabileceğiniz için 4.320 TL devlet katkısı x %35 = 1.512 TL devlet desteği kalacaktır. 14.400 TL toplam birikim + 1.512TL devlet desteği = 15.912 TL olarak hesaplanır. Bu hesaplamalar dahilinde henüz fonların eklenmediğini de hatırlatalım.

Yapı Kredi – Allianz Yaşam ve Emeklilik bireysel emeklilik sisteminden 10 yılda ayrılarak devlet katkısı almak

Yapı Kredi – Allianz Yaşam ve Emeklilik Sağlık – Hayat ve Emeklilik bireysel emeklilik sisteminde 10 yıl sürece kaldığınızı ama emekli olmadan ayrılmak istediğiniz durumu düşünelim. Bu durumda devlet katkısı tutarının yalnızca yüzde 60’lık kısmından faydalanabilirsiniz. Kolay Emeklilik Planı için hesabımıza devam edersek, 150 TL aylık katkı payı x 120 ay = 18.000 TL birikim toplamı. Devlet desteği için de hesap yapıldığında, 18.000 TL toplam birikim x %30 devlet desteği oranı = 5.400 TL olur. Ortaya çıkan bu tutarın sadece yüzde 60’lık bir bölümünü alabileceğinizi düşünürsek, 5.400 TL x %60 devlet katkısı oranı = 3.240 TL olacaktır. Hesaplandığında kesintiler hariç ve fon getirileri olmadan 18.000 TL birikim toplamı + 3.240 TL devlet desteği = 21.240 TL ödeme alarak sistemden çıkabilirsiniz.

Yapı Kredi – Allianz Yaşam ve Emeklilik bireysel emeklilik sisteminden emekli olarak ayrılarak devlet katkısı almak

Yapı Kredi – Allianz Yaşam ve Emeklilik Sağlık – Hayat ve Emeklilik bireysel emeklilik sistemi içinde en fazla devlet katkısı kazandıran şey emekli olarak sistemden ayrılmaktır. Kişiye Özel Emeklilik Planı ile devam edelim. Aylık asgari katkı payı olan 200 TL ile sisteme girip 10 yıl kalırsanız ve 56 yaşını da doldurmuşsanız, bu durumda ne kadarlık bir devlet katkısı getirisi elde edebileceğinize bakalım. Burada dilerseniz 10 yıldan fazla da katılım sağlayabileceğinizi belirtelim. Bu durumda birikim de devlet katkısı tutarı da artacaktır. Hatta özellikle genç yaşta sisteme dahil olan katılımcılara daha fazla sistemde kalmaları da önerilmektedir. Sonraki hesaplamada ise emekli olmadan çıktığınız durumu inceleyelim.
 
56 yaşını doldurduysanız ve bireysel emeklilik sisteminde 10 yılınızı tamamladıysanız; 200 TL aylık katkı payı x 120 ay = 24.000 TL toplam tasarruf tutarı almaya hak kazanırsınız. Devlet desteği hesabını da yaparsak, 24.000 TL x %30 devlet destek oranı = 7.200 TL. Tüm devlet desteğini alabileceğiniz için de 24.000 TL birikim toplamı + 7.200 TL devlet destek tutarı = 31.200 TL elde edeceğiniz tutar olacaktır. Diğer ihtimalde ise sistemden emekli olmadan ayrıldıysanız; 200 TL aylık katkı payı x 120 ay = 24.000 TL toplam tasarruf tutarı almaya hak kazanırsınız. Sonrasında ise emekli olmadan ayrıldığınız için devlet katkısının yüzde 60’ı size ödenecektir. 6.000 TL devlet katkısı x %60 = 4.320 TL devlet katkısı olacaktır. 

Diğer Makaleler