Yazımızın konusu yapılandırılmış kredi borcunun ödenemezse ne olacağı ve nasıl hareket edilmesi gerektiği. Bazen borçlular borçlarını ödeyemeyecek hale gelebilirler. İşsizlik ve hatta unutkanlık gibi nedenler bunlara sebep olabilmektedir. Bu durumda borçluların yapmaları gereken şey bankalarıyla görüşüp yapılandırma isteğinde bulunmak olacaktır. Bankalar da borcun ederine, gündemdeki faiz kampanyalarına ve banka kriterlerine göre bu isteği kabul edebilirler, reddebilirler. Fakat bankaların genellikle uygun olan yapılandırma isteklerini kabul ettikleri görülür. Şimdi dilerseniz yapılandırılmış kredi borcu ödenemezse ne olur, birlikte inceleyelim.
Yapılandırılmış Borcun İlk Haline Gelmesi
Bir banka ile anlaşma yaptınız ve
kredinizi yapılandırdınız. Fakat hayat bu, bir şeyler ters gitti ve ödeme güçlüğü yaşamaya başladınız. Ne yazık ki bankadan artık iyi niyet ummaktan başka şansınız bulunmuyor. Zira pek çok bankanın yapılandırma sonrasında ödenmeyen borçlarla ilgili tasarrufu, borç tutarlarını ilk haline geri getirmektir. Yani yapılandırma süresince borcunuzun ödemiş olduğunuz kısmı boşa gidebilir. Zaten yapılandırma sonrası süreçte ödenmeyen
krediler için
bankalar genellikle hukuki yola başvurmak ve
icra yolunu denemek zorunda kalırlar. Bu nedenle eğer kredi borcunuzu ödeyebilecek bir planınız varsa yapılandırma talep etmenizi öneriyoruz.
Bankanızın ilgili
müşteri temsilcisi yetkilisine ulaşarak ya da banka şubelerine uğrayarak bu isteğinizi banka yetkilileri paylaşmanız durumunda size yardımcı olacaklardır.
Eğer çalıştığınız bankanın şubesinin nerede olduğunu bilmiyorsanız, internet sitemizde bulunan Banka Şubeleri sayfamız üzerinden çalıştığınız bankanın adresini bulabilirsiniz.
Yapılandırılmış Kredi Borcu Ödenmezse Yasal Takip Başlar
Yapılandırdığınız kredi borcunuz ödenmediği takdirde yasal takip süreci başlatılır. Yasal takip sürecinin başlatılması için bankanın sözleşmesinde yazılı olan süreler esas alınacaktır.
Bu süre 2 dönem olarak gösterilse de kimi bankalarda bu dönem süresince aranırsınız ve ödeme yapmanız istenir. Bazı
bankalar için yasal takibe düşmek için süreç
3 ay olarak uygulanabilmektedir. Her halükârda ödenmeyen yapılandırılmış kredi borçları için bir yasal takip süreci olacağını unutmamalısınız.
Yasal Takip İçin 30 Günlük Süre
Yasal takibin başlatılmasının ardından borçluya 30 günlük bir süre tanınır. 30 gün içinde borcunuzun taksit tutarı kadar olan kısmı sizden istenecektir. Bu dönemde borcunuzun
taksit tutarı kadar olan kısmını ödemeni halinde kredi borcunuz kaldığı yerden taksitli olarak ödenmeye devam edecektir. Ancak bu sürede ödenmemesi halinde ise banka avukatları aracılığıyla önce süreci size açıklayan bir beyanname gönderir, ardından da hukuki süreçler işletilmeye başlanır.
Yapılandırılmış Kredi Borcu Ödenmezse Maaş Haczi Gelebilir
Hukuki olarak açılacak olan icra davasının sonucunda banka
maaş haczi gibi bir yaptırımla karşı karşıya kalabilme riskiniz bulunur.
Maaş Haczi ile ilgili yazımızı okumak için buraya tıklayabilirsiniz. Üstelik sadece maaş haczi ile de kalmayabilir;
eğer sigortalı çalışan biri değilseniz ve ezkaza avukata ödeyeceğinize dair taahhüt verirseniz hapis cezası ile de sonuçlanabilir. Ancak sadece takip sürecinde kalmak bile
beş yıl boyunca findeks raporunuzda kredibilitenizi olumsuz etkileyeceğinden kredi çekememe riskiyle karşı karşıya kalabilirsiniz.
Emekli maaşı, borcundan dolayı haczedilebilir mi? isimli konumuzu okuyarak emekli maaşınızın hangi durumlarda ve nasıl haczedilebileceğini, haczedilip edilemeyeceğin öğrenebilirsiniz.
Yeniden Yapılandırma
Yapılandırmaya gittiğiniz halde hala borç ödemede sıkıntı yaşıyorsanız yapacağınız en yanlış davranış kuşkusuz bankayla arayı açmak olacaktır. Bu sebeple eğer borcunuzu ödeyemeyecek durumdaysanız, bankaya gidip zor bir dönemden geçtiğinizi onlara anlatmanız gerekecektir. İkna oldukları takdirde yapılandırma işleminizi iptal ederek daha uygun koşullarda yeniden yapılandırma yapma ihtimalleri olduğunu unutmayın. Yani burada en önemli olan konu banka ile kuracağınız iletişimdir. Borcunuzu ödemeyecek durumda olmanız halinde banka ile kuracağınız etkili iletişim sayesinde hem kendi iyi niyetinizi göstermiş olursunuz hem de bankadan iyi niyet bekleme şansınız olur.