Hem yurt dışında yaşayıp aynı zamanda Türkiye'den konut kredisi kullanmanın yolları.
Hangi ülkede yaşıyor olurlarsa olsunlar yurt dışında yaşayanların en çok konut kredisine gereksinimi oluyor. Kısa ya da uzun vadede yurda dönüş planları yapmaya başladıklarında Türkiye’de bir ev satın alma planları da buna eşlik ediyor.
Özellikle ev kiralarının çok yüksek rakamlara ulaştığı ülkelerde yaşayanlar kira masraflarını düşürerek bir tasarruf oluşturup bu tasarruf ile banka kredisi masraflarını ödeyebiliyor. Ancak bir miktar birikimleri olsa dahi mutlaka banka kredisi kullanmaları gerekebiliyor. İşte bu noktada devreye uzayıp giden bir prosedür listesi giriyor.
Yurt Dışında Yaşayanların Konut Kredisi Vade Seçenekleri
Yurt dışında yaşayanlar konut kredilerini isterlerse TL cinsinden isterlerse de TL karşılığından döviz olarak kullanma şansına sahip. Kredinin döviz olarak değil TL karşılığı döviz olarak kullanılmasının nedeni 2009 yılında yapılan bir düzenlemedir. Bu düzenleme ile Türkiye’de faaliyet gösteren bankaların döviz olarak kredi vermeleri yasaklandı. Vade süreleri ise çok fazla seçeneğe sahip değil. Şayet mortgage ürünleri tercih edilirse konut kredisi 240 ay hatta bazen 300 ay vade ile kullanılabiliyor. Ancak mortgage ürünleri tercih edilmez ise vade süresi 120 aya iniyor.
Yurt Dışında Yaşayanlara Konut Kredisi Veren Bankalar
Garanti Bankası
Yapı Kredi Bankası
Kuveyt Türk Bankası
İş Bankası
ING Bank
Denizbank
Yurt Dışında Yaşayanlardan Kredi İçin İstenen Belgeler
TC Kimlik numarası
Kimlik veya pasaport aslı ile fotokopisi
Türkiye’den alınmış vergi kimlik numarası
Ekspertiz raporu
Yaşanılan ülkede gelire sahip olunduğuna dair belge
Banka hareketleri ile kredi kartı ekstresi
Satın alınmak istenen evin tapusu ve fotokopisi
Adli sicil belgesi
Bazı bankalar bu belgelerin tümünü talep etmeyebilir. Bazı bankalar da bu belgelere ek olarak farklı belgeler de talep edebilir. İstenen belgeler bankdan bankaya farklılık göstermektedir.