Ziraat Bankası bireysel emeklilik iptali ve para iadesi konusu banka müşterileri tarafından ve bireysel emeklilik katılımcıları tarafından oldukça sık aratılan bir konu olmaktadır. Zamanında istekle girilen bireysel emeklilik sistemi içinden çeşitli sebeplerle çıkılmak istenebilir. Bunun sonucunda da para iadesi konusu gündeme gelebilir. Bu yazımızda biz de Ziraat Bankası – Türkiye Hayat ve Emeklilik bireysel emeklilik iptali ve para iadesi konusunu inleyeceğiz.
Bireysel emeklilik iptali düşüncenizin temelinde yatan birçok farklı neden olabilir. Acil nakit ihtiyacınızı gidermek, bireysel emeklilik hesabınızı daha avantajlı bir emeklilik şirketine aktarmak ya da katkı payı ödemelerinizde güçlük çekmeniz… Bireysel emeklilik iptali deyince kafanızda soru işaretlerinin oluşması da doğaldır.
Bireysel emeklilik iptali nasıl yapılır? Bireysel emekliliğimi iptal edersem herhangi bir olumsuz durum oluşur mu? Emeklilik hesabımdan bireysel emeklilik iptali nedeniyle herhangi bir yasal kesinti yapılabilir mi? Kesinti sonrası hesabımda kalan tutar ne kadar olur? Para iadesi kaç gün içinde nereye yapılır? Ziraat Bankası özelinde bireysel emeklilik iptali ve para iadesini anlatacağımız bu yazımızda yanıt aradığınız tüm bu soruların cevaplarına ulaşabilirsiniz.
Bireysel emeklilik sistemi nedir?
Bireysel emeklilik sistemi, katılımcının emekliliğinde aktif çalışma hayatındaki refah düzeyini sürdürebilmesi adına katılımcıdan aldığı katkı payı ödemelerini emeklilik yatırım fonlarında değerlendirerek katılımcısının tasarrufunu yatırıma dönüştüren gönüllülük esasına dayanan özel bir emeklilik sistemidir. Katılımcılar gerek emeklilik şirketleri tarafından kendilerine sunulan fırsatlar gerekse yapmış oldukları katkı payı ödemelerinin y
üzde 30'u oranında verilen devlet katkısı ile bireysel emeklilik sistemin sayesinde hem çalışma hayatlarını hem de emekliliklerini Ziraat Bankası altına almak istiyorlar. Ancak katılımcılar çeşitli nedenlerden bireysel emekliliklerini iptal ettirmek isteyebilirler. Bu durumda da çeşitli olumsuzluklarla karşı karşıya kalabilirler.
Bireysel emeklilik sistemindeki devlet katkısı tutarıyla ilgili daha fazla bilgi almak isterseniz “
Bireysel emeklilikte devlet katkısı ne kadar?” konumuzu ve “
BES devlet katkısı ne zaman hesaba yatar?” konumuzu okuyabilirsiniz. Böylece devlet katkısı hakkında daha fazla bilgiye de sahip olabilirsiniz.
Bireysel emeklilik iptalinde karşılaşabileceğiniz dezavantajlar
Yirmi yıla yakın bir süredir hayatımızda olan bireysel emeklilik sistemine katılımcılarının yatırdığı katkı payları hem devletin hem de hayat ve emeklilik şirketlerinin önemli gelir kaynaklarından biri olmuştur. Bireysel emeklilik iptali durumunuzda sistemdeki para döngüsü sekteye uğrayacağından dolayı gerek devlet gerekse emeklilik şirketleri çeşitli zararlar ile karşı karşıya kalabilirler. Sizin sistemden ayrılmanız durumunda ise uğrayabilecekleri zararı çeşitli şekillerde size yansıtabilirler. Bu durumda karşı karşıya kalabileceğiniz bazı olumsuzlukları aşağıda açıklama çalıştık.
- Emekliliğe hak kazanmadan sistemden ayrılmanız halinde bireysel emeklilik sistemine giriş tarihinizden kaynaklanan süreye ilişkin haklarınızı kaybedersiniz.
- Bireysel emeklilik iptali halinde hesabınızdan yapılacak olan yasal kesintiler sonucunda olumsuz bir mali sonuç tablosu ile karşılaşabilirsiniz
- Bireysel emeklilik hesabınızdaki devlet katkısı ve devlet katkısının getirisi kalemlerindeki toplam bakiyenize emeklilik haricinde tamamen hak kazanamazsınız.
- Bireysel emeklilik iptali durumunda sistemde geçirdiğiniz süreyle ters orantılı olarak sistemde eldi ettiğiniz gelirden stopaj kesintisi yapılmaktadır. Eğer 10 yıldan az sistemde kalmışsanız yapılacak kesinti oranı birikiminizin getirisi üzerindendir.
Sistemin sadece dezavantajlarını değil avantajlarını da incelemek isterseniz “
Bireysel emeklilik sisteminin avantajları nelerdir?” isimli konumuzu inceleyebilirsiniz.
Bireysel emeklilik sisteminden emekli olmaya hak kazanılması ve bireysel emeklilik iptali
Bireysel emeklilik sisteminde 10 yıl boyunca aktif ya da pasif bir biçimde bulunup 56 yaşınızı doldurduğunuz anda emekliliğe hak kazanırsınız. Bireysel emeklilikte 10 yılı ya da 56 yaşınızı doldurmanıza rağmen katkı payı ödemesi yaparak birikim yapmaya hatta katkı payınız üzerinden devlet katkısı almaya devam edebilirsiniz.
Peki, emeklilik hakkınızı kullandığınızda aynı ya da farklı şirketlerde bulunan diğer bireysel emekliliklerinizi iptal ettirmeniz gerekir mi?
Eğer birden fazla emeklilik sözleşmeniz bulunuyorsa bu sözleşmelerden herhangi birinden emeklilik hakkı elde ettiğiniz anda yürürlükteki sözleşmelerinizin bulunduğu şirketlerden birine başvurarak ve emeklilik hakkını kazandığınız sözleşmeniz ile birlikte seçeceğiniz diğer sözleşmelerinize ilişkin hesaplarınızı birleştirmek suretiyle emeklilik hakkını tüm sözleşmeler üzerinde kullanabilirsiniz. Emekli olduğunuzda dilerseniz diğer emeklilik hesaplarınızda birikim yapmayı sürdürebilirsiniz. Bireysel emeklilik hakkınızı kullandığınızda diğer
bireysel emekliliklerinizi iptal ettirme gibi bir zorunluluğunuz yoktur.
Bireysel emeklilik sisteminde iptal süreci nasıl işler?
Bireysel emeklilik sisteminde katılımcılar, diledikleri anda halihazırda yürürlükte olan bireysel emeklilik sözleşmelerini iptal ederek sistemden ayrılabilirler. Ancak burada önemli bir durumu tekrardan hatırlatmak gerekir. Katılımcı sistemden erkenden ayrıldığı halde sistemden emekli olmanın getirdiği vergisel avantajlardan faydalanamayacak ve devlet katkısı hesabındaki birikime tam olarak hak sahibi olamayacaktır.
Sistemden 3 yıldan önce ayrılan kullanıcı devlet katkısı alamazken; 3 yıl kalırsa devlet katkısının yüzde 15’ini, 6 yıl kalırsa devlet katkısının yüzde 35’ini 10 yıl kalırsa da yüzde 60’ını alabilir. 56 yaşını doldurmuş ve 10 yıl sistemde kalan biri ise emekli olabilir.
Bireysel emeklilik sisteminden ayrılmak isteyen katılımcının emeklilik sözleşmesini fesih süreci emeklilik planını sunan emeklilik şirketlerine ya da bankalara göre farklılık gösterebilmektedir. Bu nedenle bireysel emekliliğini iptal ettirmek isteyen katılımcının sözleşmenin tarafı olan banka ya da emeklilik şirketi ile iletişime geçerek iptal sürecini şirketin kanalları üzerinden öğrenmesinde fayda vardır. Örneğin bazı
bankalar bağlı oldukları ortakların hazırladığı emeklilik planlarını şubeleri üzerinden iptal edebilirken kimi şirketlerde iptal süreci atılacak bir SMS ile başlatılabilir.
Ziraat Bankası Şubeleri sayfamızda şehrinizde bulunan Ziraat Bankası’na ait banka şubelerinin adreslerini görebilirsiniz.
Ziraat Bankası bireysel emeklilik sözleşmesi nasıl iptal edilir?
Ziraat Bankası, bağlı ortakları olan Türkiye Hayat ve Emeklilik ile hazırladıkları 5 farklı bireysel emeklilik planı ile bireysel emeklilik sistemine dahil olmak isteyen müşterilerine geniş bir emeklilik planı yelpazesi sunmaktadır. Kişi,
bireysel emeklilik sistemi planları için Ziraat Bankası şubelerine giderek bilgi alabilir. Şubede bulunan Türkiye Hayat ve Emeklilik ve Hayat’ın temsilcisi ile görüşüp dilediği emeklilik planını kendi bütçesine ve ödeme planına göre yapılandırabilir. Daha sonrasında teklifi kabul ederek Ziraat Bankası Hayat ve Emeklilik üzerinden bireysel emeklilik sistemine katılım sağlayabilir.
Katılımcı bireysel emeklilik sözleşmesini Ziraat Bankası şubesinde imzalamış olsa dahi bireysel emekliliği iptal edebilmek için izleyeceği süreç farklı olacaktır. K
atılımcı bireysel emeklilik iptali için şube üzerinden sürecin nasıl olacağına dair bilgi alabilirken bireysel emeklilik sözleşmesini iptal ettirmek için sözleşmenin tarafı olan Ziraat Bankası Emeklilik ve Hayat ile iletişim kurmalıdır.
Ziraat Bankası bireysel emeklilik iptal süreci nasıl işler?
Ziraat Bankası bireysel emeklilik ve iptal süreci Müşteri İletişim Merkezi üzerinden, e-posta yoluyla mail atılarak veya Ziraat Bankası Emeklilik İnternet/Mobil aracılığıyla gerçekleştirilebilmektedir. Sözleşmenizde yer alan hükümlere göre iptal süreci Ziraat Bankası şubesindeki Türkiye Hayat ve Emeklilik temsilcisi vasıtasıyla da başlatılabilir.
Müşteri İletişim Merkezi üzerinden bireysel emeklilik iptal süreci
Bireysel emeklilik sistemi katılımcısı, 0 850 222 20 20 numaralı Müşteri İletişim Merkezi’ni arayarak karşısında çıkan sesle yönlendirme özelliğine bireysel emeklilik sistemi iptal sesli komutunu verir. Komut üzerine katılımcı bireysel müşteri temsilcisine ulaşır.
Mevcut olan bireysel emeklilik sözleşmesini iptal etmek istediğini müşteri temsilcisine aktarır. Müşteri temsilcisi katılımcıya anne kızlık soyadı, T.C. kimlik numarasının ne olduğu gibi çeşitli sorular sorarak katılımcının kimliğini teyit eder. Katılımcının bireysel emekliliğini iptal etmek istediğine dair talep oluşturur.
Oluşturulan talep üzerine Müşteri İletişim Merkezi’ndeki yoğunluğa göre katılımcı
en geç iki iş günü içinde geri aranır. Müşteri temsilcisi, katılımcının kimlik bilgilerini teyit edip iptal ettirmek istediği emeklilik sözleşmesinin bilgilerini tekrardan kontrol eder. Temsilci iptal sürecine devam edilmesi halinde katılımcının hangi durumlar ile karşı karşıya kalabileceğini ve iptal sürecinde sahip olduğu hakların neler olduğunu katılımcıya aktarır.
Katılımcı işleme devam edilmesini onayladığı takdirde iade sürecine geçilir. Katılımcının dahil olduğu emeklilik planı dahilinde sözleşmenin feshi durumunda yapılabilecek kesinti tutarlarının toplamı katılımcının emeklilik hesabından tahsil edilir. Ziraat Bankası müşteri temsilcisinin verdiği bilgiye göre katılımcının hesabında kalan tutar sözleşmeden cayma durumunda
4 iş günü, sözleşmeden emeklilik dışında erken ayrılma durumunda ise
10 iş günü içerisinde katılımcıya iade edilir.
Yasal olarak iade süresi cayma durumunda 10 iş günü, sözleşmenin iptali durumunda ise 20 iş günüdür.
Elektronik Posta aracılığıyla bireysel emeklilik sistemi iptal süreci
Bireysel emeklilik katılımcısının imzaladığı Türkiye Hayat ve Emeklilik’in hazırlamış olduğu bireysel emeklilik sistemi sözleşmesinden ayrılmak için kullanabileceği bir diğer yol ise Müşteri İletişim Merkezi’ne elektronik posta yollamasıdır. Katılımcı
bilgi@turkiyehayatemeklilik.com.tr adlı e-posta adresine iptalini talep ettiği emeklilik sözleşmesinin bilgilerini ve kendisine ait katılımcı bilgisini içeren bir mail atarak bireysel emeklilik sözleşmesinin iptal edilmesini isteyebilir.
İptal talebi oluşturulduktan sonra katılımcı
Müşteri İletişim Merkezi tarafından aranılır. Bundan sonraki süreç yukarıda anlattığımız gibi devam eder.
İptal talebini e-posta üzerinden oluşturmanın en önemli avantajı sözleşmeden cayma durumunda ortaya çıkmaktadır. Müşteri İletişim Merkezi resmî tatiller hariç hafta içi
08.30 ile 17.30 saatleri arasında hizmet vermektedir. Katılımcının 60 günlük sözleşmeden cayma hakkı hafta sonuna denk geldiği durumlarda katılımcı e-posta yoluyla cayma hakkını kullanabilir.
Ziraat Bankası şubelerinden veya diğer kanallar üzerinden BES iptali
Ziraat Bankası şubelerinde yer alan Türkiye Hayat ve Emeklilik temsilcileri katılımcıyı iptal sürecinin nereden ve nasıl gerçekleşebileceği hakkında katılımcıyı yardımcı olabilirler. Ancak katılımcının imzaladığı emeklilik sözleşmesinin tarafı Türkiye Hayat ve Emeklilik olduğu için katılımcı iptal sürecini Ziraat Bankası şubelerinden
yapamamaktadır. Katılımcının iptal için Türkiye Hayat ve Emeklilik kanalları üzerinden başvurması gerekir.
Ziraat Bankası bireysel emeklilik para iadesi nasıl sağlanır?
Ziraat Bankası aracılığıyla imzalamış olduğunuz Türkiye Hayat ve Emeklilik’in hazırladığı bireysel emeklilik planınızdan emekli olmadan önce ayrılmanız durumunda sözleşmenizin hükümlerine ve sözleşmenizde taraf kaldığınız süreye göre çeşitli kesintiler yapılabilmektedir. Türkiye Hayat ve Emeklilik’te sözleşmeniz dahilinde
beş yıl boyunca bireysel emeklilik sisteminde bulunmanız sözleşmenizi iptal ettirme durumunda emeklilik hesabınızdan yapılabilecek kesintileri belirlemektedir.
Eğer sözleşmeniz kapsamında beş yılı doldurmuş iseniz yönetim gider kesintisi yapılmamaktadır. Beş yıldan sonra yapılabilecek tek kesinti fon toplam gider kesintisidir. Ayrıca sistemde geçirdiğiniz süreden bağımsız olarak sistemden elde ettiğiniz gelir üzerinden stopaj kesintisi yapılmaktadır. Bununla birlikte belirtmek gerekir ki Türkiye Hayat ve Emeklilik sözleşmelerinde
giriş aidatı bulunmamaktadır.
Bireysel emeklilik sisteminde geçirilen süre dahilinde emeklilik hesabınızın bir kalemi olan devlet katkısı hesabınızdaki tutara geçirilen süreyle ters orantılı azalan oranda kesinti yapılmaktadır. Bu iki kesinti, bireysel emeklilik hesabınızdan tahsil edildikten sonra hesabınızda yer alan tutar istediğiniz banka hesabına herhangi bir havale ya da EFT ücreti yansıtılmaksızın
Türkiye Hayat ve Emeklilik A.Ş. tarafından 10 (yasal olarak öngörülen süre 20 iş günü) iş günü içerisinde iade edilir.
Emeklilik sözleşmesinden cayılırsa yapılan kesintiler ve para iadesi
Dahil olduğunuz emeklilik planından, emeklilik sözleşmesi teklif formunu imzaladığınız yahut mesafeli satışlarda teklifi onayladığınız tarihi takip eden 60 gün içerisinde cayma hakkınız vardır. Bireysel emeklilik sözleşmeniz, sözleşme adına yatırdığınız ilk toplu ödemenin veya katkı payının Türkiye Hayat ve Emeklilik hesabına nakden ulaştığı gün yürürlüğe girmektedir.
Yürürlükten önce cayma: Sözleşmeye ait cayma hakkınızı sözleşme yürürlüğe girmeden önce kullanmanız durumunda Türkiye Hayat ve Emeklilik tarafından sözleşmeniz için vermiş olduğunuz katkı payı ödeme talimatları iptal edilir.
Yürürlükten sonra cayma: Cayma bildiriminizin şirkete ulaştığı günü takip eden ilk iş gününde varsa vermiş olduğunuz katkı payı ödeme talimatları iptal edilir. Cayma talebinizin Türkiye Hayat ve Emeklilik ulaşmasını takip eden 4 (yasal olarak öngörülen süre 10 iş günü) iş günü içerisinde hesabınızdaki katkı payı üzerinden herhangi bir getiri sağlanmışsa bu getiri tutarına stopaj kesintisi uygulandıktan sonra hesabınızda kalan bakiye istediğiniz banka hesabına aktarılır.